Top 5 beste 4K UHD tv's met HDR
Foto: Samsung

Met de resolutie 3840 x 2160 ofwel 4K zijn de UHD tv’s vier keer scherper dan conventionele full HD panelen. In de afgelopen maanden is er genoeg 4K content uitgekomen om de aankoop van een dergelijke UHD tv te rechtvaardigheden. Daarnaast zorgt de steeds grotere acceptatie van deze nieuwe standaard ervoor dat het blijvend is en geen gimmick zoals de 3D televisies van een aantal jaar geleden.

Naast de hogere 4K resolutie is het ook belangrijk dat je nieuwe televisie ook HDR ondersteunt. Met HDR wordt het mogelijk dat wit- en zwartwaarden beter en natuurlijker worden weergegeven. Zo komt het beeld beter tot zijn recht.

Er zijn twee soorten HDR formats: HDR10 en Dolby Vision. Het grootste verschil tussen de twee standaarden is dat HDR10 10-bit (1 miljard kleuren) aan kleurdiepte kan weergeven en dat Dolby Vision 12-bit (68 miljard kleuren) aan kleurdiepte kan weergeven. Zo is het Dolby Vision qua kleurdiepte veel scherper dan HDR10.

Wel moet je er rekening mee houden dat Dolby Vision een vaste standaard is van Dolby Laboratories. En dat 4K UHD tv’s met een speciale chip uitgerust moeten worden om dergelijke Dolby Vision content af te spelen. Daarnaast wordt deze technologie niet ondersteund in de PS4 Pro of Xbox One S. Waarschijnlijk wordt de Xbox Scorpio wel met deze chip uitgerust, zodat je games in de grafisch best mogelijke kwaliteit af kunt spelen op je tv.

5. Samsung KS7000

De KS7000 serie is ideale instap 4K tv tussen specs en kosten. De televisie heeft ondersteuning voor het HDR10 format en heeft een beeldverversing van 100Hz.De 49 inch versie kost 1251 euro bij bol.com.

Daarnaast voldoet de KS7000 serie aan alle specificaties die als Ultra High Definition standaard worden gebruikt. Zo is het contrast, resolutie, kleurbereik en scherpte van deze televisie meer dan voldoende.

Maar deze televisie serie biedt geen ondersteuning aan 3D en beelden met een hoog contrast kunnen last hebben van clouding. Dit komt doordat de KS7000 is uitgerust met edge lit waardoor er licht vlekken aan de zijkanten van het scherm kunnen ontstaan.

Ondanks dit vormt deze televisie de ideale instap om te genieten van games in 4K. Zo kun je Dark Souls 3 spelen in de hoogst mogelijke resolutie met de PS4 Pro.