De top 25 beste PS2 games

25. Legacy of Kain: Defiance

Deze action-adventure game was al even bezig, maar dit vijfde deel in de serie is absoluut de moeite waard voor de plekje in deze lijst. Interessante en wisselende karakters, een avontuurlijk verhaal, duistere werelden waar die veranderden als je er later terugkwam en natuurlijk keiharde actie.

Top 25 beste PS2 games

24. Guitar Hero III: Legends of Rock

Wie heeft er nog nooit een avondje gevuld met het indrukken van gekleurde knopjes op een plastic gitaar op de maat van keiharde AC/CD? Dat komt omdat Guitar Hero populariteit won sinds dit eerste deel en sindsdien allerlei klonen heeft gehad. Dit derde deel van de serie was toch wel een van de hoogtepunten, met nummers als Welcome to the Jungle van GNR en Iron Maidens Number of the Beast. Rock on!

Top 25 beste PS2 games

23. Fahrenheit

Tegenwoordig kennen we Quantic Dream van zijn filmische games zoals Heavy Rain en Beyond: Two Souls, die met hun interactieve stijl afstaken tegen alle generieke shooters van dat moment. Er was echter al een soortgelijke game te spelen op de PS2, namelijk Fahrenheit (in Amerika uitbracht als Indigo Prophecy).

In de game speel je met verschillende personages die samen de moord op moeten lossen die jij hebt gepleegd. Klinkt vreemd, maar dat is het in wezen ook. Vreemd op een unieke manier; zeker checken als je Heavy Rain en Beyond zwaar de shit vond.

De top 25 beste PS2 games - P2

22. Devil May Cry

Vloeiend beuken met je zwaard en demonen afknallen met een gigantisch handpistool, daar doet Devil May Cry niet moeilijk over. Combo’s aan elkaar rijgen en Dante laten veranderen in een demon om nog harder huist te houden. Lekker, lekker.

De game kreeg meerdere delen als gevolg van een succesvolle start, en mocht zelfs een anime op zijn naam schrijven.

 Splinter Cell: Chaos Theory hoort uiteraard in de top 25 beste PS2 games

21. Splinter Cell: Chaos Theory

Op z’n kop aan een buis boven de gang hangen, met een groene night vision goggles op je hoofd die natuurlijk niemand kon zien in het donker en de nietsvermoedende bewaker tijdens zijn inspectieronden KO slaan; dat is een van de vele dingen die je in deze spionagegame mocht doen om de terroristische organisaties te ontmantelen.

Met high-tech snufjes op zak mensen naar beneneden gooien vanaf een reling, lampen uit schieten om niet gezien te worden, bommen ontmantelen voor de timer afloopt; ook dat mag je doen in Chaos Theory. Snap je waarom hij erin staat? Juist, gewoon een topper, dus!

Top 25 beste PS2 games

20. Gran Turismo 4

Racefans kunnen tegenwoordig kiezen uit verschillende hyperrealistische racegames om op te kwijlen, maar destijds was de concurrentie (zeker op de PS2) nog niet zo groot. Evengoed had Gran Turismo alle andere racegames die ook maar een beetje in de buurt kwamen gesloopt met ruim 700 auto’s, prachtige racebanen en de vele diepe lagen waar je als afgestudeerde automonteur nog moeite mee zal hebben.

De top 25 beste PS2 games - P3

19. Tony Hawk Pro Skater 3

Met een paar drukken op de knoppen had je 10.000 punten verzameld met een dubbele kickflip 360, gevolgd door een nose manual die overgaat in een tailslide en afgemaakt wordt met een frontflip. Op de achtergrond klinkt Motorheads The Ace of Spades, die alles net even lekkerder laat voelen.

De vele uitdagingen die je kon aangaan in de talrijke levels vol halfpipes, geheimen en karakters die je op je bek slaan als je te dicht naast ze skatet; de game had het allemaal en was voor iedereen (skater of niet) verslavend als coke.

Top 25 beste PS2 games

18. Manhunt

Verafschuwd door de een, geliefd door de ander; Manhunt was in elk geval ziekelijk gewelddadig. In de game speel je een patiënt die uit een inrichting ontsnapt en op zijn weg bewakers op de gruwelijkste wijzen moet/kan omleggen. Houd de knop eventjes in voor een ‘milde’ aanval, wat langer voor een schroevendraaier in het oog.

Het was niet voor niets dat deze game werd verbannen in verschillende landen en deel twee zelfs gecensureerd op de markt werd gebracht. Uiteraard draait het niet alleen om het moorden, maar het is het kenmerk wat Manhunt het meest heeft getypeerd.

Top 25 beste PS2 games

17. Grand Theft Auto III

Voor het eerst in de geschiedenis van deze open-wereld Behemoth konden we Libery City in 3D ontdekken, wat een revolutie voor de serie betekende. Ondanks dat hoofdpersoon Claude niet kon praten en het niet de beste GTA voor de PS2 is (die komt later, lees verder), mogen we deze titel absoluut niet vergeten in dit lijstje.

De top 25 beste PS2 games - P4

16. Silent Hill 2

Vele horrorfans noemen dit nog steeds de beste horrorgame ooit en dat is niet voor niets. De akelige sfeer in het met mist overspoelde Silent Hill, waarin je vijand kon horen aankomen doordat je radio begon te kraken en je puzzels moest oplossen die dodelijke gevolgen hadden als je het fout deed. En dan word je ook nog eens op je hielen gezeten door Piramid Head. Klinkt niet heel eng, nee. Ga het zelf maar eens proberen. licht uit; headset op; joe!

Top 25 beste PS2 games

15. Beyond Good & Evil

Fotootje schieten, vijanden voor hun bek slaan met een stok, eilanden ontdekken met je hovercraft; dan hebben we het over Beyond: Good & Evil, een game die met recht een concurrent zou kunnen zijn voor The Legend of Zelda.

Het is meteen ook een van de weinige games waar de Nederlandse voice-acting niet suf en achterhaald klinkt. Dan rest ons nog maar een taak en dat is wachten op een vervolg, die er nog steeds schijnt te komen…

Top 25 beste PS2 games

14. 007: Nightfire

Denk je even dat er nooit meer een betere James Bond-game komt dan GoldenEye op de Nintendo 64, verschijnt EA ineens met dit pareltje. Een first-person shooter met allerlei bekende koppen erin, zoals Oddjob, Pierce Brosnan als 007, en wat dacht je van Jaws? Je kon ze allemaal spelen in potjes death match, waar je de welbekende gadgets (laserhorloge, grapple hook) ook nog eens mocht gebruiken.

Daarnaast kende de game nog een singleplayer, maar de losse potjes tegen de computer of tegen drie vrienden op de bank waren zeer verslavend en zorgde voor een torenhoge replay value.

De top 25 beste PS2 games - P5

13. Max Payne 2

Een third-person shooter, begeleid met cynisch commentaar van detective Max die zich in een regenachtig New York City afspeelt. Max Payne 2 is een ode aan de noire films van jaren geleden, gecombineerd met het beste van shootergames vandaag de dag (nou ja, toen de dag dan); bullet-time ogen om je oren zien vliegen terwijl jij een zijwaartse duik maakt en je uzi’s leegt op je tegenstanders.

En laten we uiteraard Mona Sax niet vergeten, jouw charmante, sexy en dodelijke kompaan in jouw reis door de onderwereld.

Top 25 beste PS2 games

12. Jak and Daxter

Naughty Dog kennen we nu van toppers als Uncharted en The Last of Us, maar de ontwikkelaar blijkt het genre platformer ook uitstekend te snappen. Dat zien we aan Jak and Daxter, een game met humor en uitdaging waarin je Power Cells moet verzamelen om door levels heen te reizen. Het uiteindelijke doel: Daxter weer terug veranderen naar zijn grote versie, want na een val in een chemisch goedje ziet hij er uit zoals wij hem zo goed kennen; oranje, klein en harig.

Top 25 beste PS2 games

11. Ratchet & Clank 3

Velen zullen het eerste deel van deze bekende PlayStation-serie in deze lijst knallen (revolutionair, nieuw, je kent de argumenten wel), maar dit derde deel deed alles nog een paar keer beter. Meer wapens, RPG-elementen, een uitgebreid verhaal; de toon werd gezet op de PS2 en dus zetten we deze er bij!

De top 25 beste PS2 games - P6

10. Shadow of the Colossus

Shadow of the Colossus dient als een (soort van) spirituele voorganger van ICO, maar staakt haaks op die titel. In SOTC neem je het op tegen monsters die minstens vijftig keer zo groot als jij zijn, waar je ter paard omheen rijdt opzoek naar zijn zwakke plek. Eenmaal gevonden beklim je de Colossus en ram je hier een zwaard in.

Het camerawerk maakte dit machtig indrukwekkend, net als de leegte van de wereld die gevuld wordt door de gigantische monsters. Weinig games die dit gevoel evenaarden.

Top 25 beste PS3 games

9. Prince of Persia: Sands of Time

Wie wil er nou geen wallrun doen, met gebogen zwaarden in een Perzische wereld knokken en dan ook nog eens de tijd kunnen terug spoelen als je net die ene sprong slecht had ingeschat? Het is allemaal mogelijk in Prince of Persia, waar Sands of Time het begin van een uitstekend drieluik vormde met Warrior Within en Two Thrones.

Top 25 beste PS2 games

8. Star Wars Battlefront II

Er zijn een hoop Star Wars-games gemaakt, maar weinig waren zo goed als Star Wars Battlefront. In de game vechten twee teams tegen elkaar op bekende locaties uit het Star Wars-universum, waarbij je in allerlei bekende voertuigen (ATAT, Speeder Bike) kon stappen en zelfs een Jedi (!) of Sith (!!) mocht spelen als je goed genoeg bezig was.

Alsof dit allemaal nog niet genoeg was, gooide Battlefront II hier nog eens ruimtegevechten bovenop. Hierin vochten twee teams weer tegen elkaar, maar dan in de ruimte, waarbij je het moederschip van je tegenstander moest zien te slopen; van buiten af met een X-Wing, of te voet met van binnenuit.

De top 25 beste PS2 games - P7

7. Okami

Er zijn maar weinig games waarin je kunt spelen als een wolf. Er zijn nog minder games waarin je kunt spelen als een wolf met een kwast aan zijn staart. In deze Japanse actie-game kan dit eindelijk wel en met verbluffend resultaat. Met de kwast kun jij allerlei symbolen en tekens op de game tekenen, waarna er bijvoorbeeld bomen tot leven komen, bruggen worde gebouwd of je vijand een stoot voor z’n harses krijgt.

De game leunt tegen een RPG aan, maar doet dat meer zoals Zelda dat doet; voorwerpen verzamelen, zijmissies oplossen, gebieden stukje-bij-beetje ontdekken, en dat soort ongein. En dan ook nog eens met een grafische stijl waardoor de game een compleet eigen smoelwerk heeft gekregen.

Top 25 beste PS2 games

6. Final Fantasy X

Final Fantasy is altijd al de koning geweest onder de RPG’s, met deel tien als een van de hoogtepunten uit de serie. Zoals alle delen hebben we een clubje memorabele helden die al het vuile werk wel weer eventjes opknapt.

Naast de vele turn-based gevechten konden we deelnemen aan een potje Blitzball, een soort voetbal dan gespeeld wordt in een gigantische ‘waterbubbel’. Moeten we nog meer zeggen? Het is Final Fantasy en het is goed!

De top 25 beste PS2 games - P8

5. ICO

ICO is kunst, misschien nog wel meer dan het een videogame is. Ja, je moet puzzels oplossen en schaduwen verslaan om je vrouwelijke metgezel Yorda veilig te houden, maar de stijl, emoties en het gevoel voor avontuur maken het samen een reis die nog bij velen in geheugen gegrift zal blijven.

Top 25 beste PS2 games

4. Metal Gear Solid 3: Snake Eater

Je zou bijna zeggen dat het next-gen (PS3) is als je deze game opstart, want de game oogt fantastisch. Dat is niet gek, want het zou eigenlijk een PS3-game worden, maar aangezien die console nog even op zich liet wachten werd het een PS2-titel.

Metal Gear Solid 3 is een prequel van de andere delen en vertelt ons het verhaal van de legendarische Big Boss, die sluitend door de jungle de wereld moet zien de redden van zijn nucleaire ondergang.

De top 25 beste PS2 games - P9

3. Kingdom Hearts

Disney-figuren die zij aan zij met jou langs allerlei bekende Disney-werelden reizen, waar je gevechten aangaat met allerlei bekende Disney-personages (die tijger-grot uit Aladin, de Jager uit Tarzan, de driekoppige hond uit Hercules), en dan ook nog eens gemixt met vloeiende RPG-achtige gevechten; duidelijk een van de beste PS2-games.

Deel twee doet dit allemaal nog een keer over, met betere gevechten en betere graphics. Waarom die dan niet in dit lijstje staat? Tja, we moesten kiezen en deze game deed al het bovenstaande voor het eerst!

God of War is er zo eentje!

2. God of War

Hakken, beuken, Mytische goden kapotscheuren; dat kan er maar eentje zijn. Kratos begon zijn bloeddorstige reis op de PS2 met nog een tweede deel op diezelfde console. Ontwikkelaar Sony Santa Monica maakte in ieder geval een knallende indruk met dit eerste deel.

De vloeiende gevechten hebben nog nooit zo bruut gevoeld, waarbij je steeds sterker wordt naar mate de game vordert. En dan die legendarische Blades of Chaos, filmische camerahoeken en prachtig samengestelde levels. De games erna deden die stuk voor stuk beter, maar dat mag de pret van dit eerste deel niet drukken.

De top 25 beste PS2 games - P10

1. Grand Theft Auto: San Andreas

Grand Theft Auto was al even aan de gang op de PlayStation 2, met deel drie en natuurlijk Vice City, maar dit was toch wel de beste. Net zoals Rockstar dat wel vaker doet werd de game pas redelijk aan het einde van het leven van de console uitgebracht, dus de kracht werd er compleet uitgehaald.

Een grote open wereld, gangstahs in tha hood en natuurlijk al die memorabele missies (‘All you had to do was follow the train, CJ’). Voor het eerst in de GTA-serie konden we naar de sportschool, vreten tot je moest kotsen en mensen verpulveren met een gigantische grasmaaier. Uur, na uur, na uur, na uur, na…Het is nog steeds leuk, zeker in HD.