Aan het begin van het nieuwe jaar komen twee films uit die zich allebei afspelen in de Tweede Wereldoorlog. Beide films zijn geïnspireerd op het leven van een wonderbaarlijke man. In The Imitation Game speelt Benedict Cumberbatch de rol van Alan Turing, een wiskundige die de Britten helpt om de geheime codering van de Duitsers te ontcijferen. De tweede film is Unbroken, waarin Jack O'Connell de rol vertolkt van Louie Zamperini, een Olympisch atleet en later krijgsgevangene van de Jappen.

The Imitation Game - 8 januari

The Imitation Game is gebaseerd op het boek 'Alan Turing: The Enigma' van Andrew Hodges, waarin het leven van Alan Turing (Benedict Cumberbatch) tot leven komt op het witte doek. Zijn genialiteit komt naar boven drijven op de Cambridge Universiteit, waar hij een revolutionaire denker is met theorieën over de potentie van computers met rekenkracht. Deze theorieën worden vervolgens in praktijk gebracht, zodra Groot-Brittanië de oorlog verklaard aan Duitsland.

Om dit voor elkaar te krijgen krijgt Turing een topgeheime groep aangewezen die gaat werken bij Bletchley Park. Om in deze groep te komen, moet je wel eerst een test succesvol afronden en tot de verrassing van leidinggevende officieren, slaagt een vrouw Joan Clarke (Keira Knightley) ook voor deze test. Als team lukt het Turing, Clarke en anderen om de Nazi Enigma code te kraken. Hierdoor is de oorlog met een aantal jaren verkort, maar bovenal zijn er duizenden levens gered door dit gezamenlijke resultaat.

Helaas voor Turing leeft hij in een tijd waar Groot-Britannië nog niet openstaat voor mannen en vrouwen met homoseksuele gevoelens. Ondanks zijn belangrijke contributie aan het stoppen van de Tweede Wereldoorlog, wordt Turing in 1952 door de overheid vervolgd als homoseksueel.

Naast Benedict Cumberbatch en Keira Knightley heeft The Imitation Game een grote cast met nog veel meer bekende Britten. Zo zie je onder andere Matthew Goode, Mark Strong, Rory Kinnear, Charles Dance, Allen Leech en Matthew Beard.

Unbroken - 8 januari

Unbroken is de alweer de tweede film van regisseur Angelina Jolie, waarin zij een episch drama en waargebeurd verhaal vertelt van Olympische atleet en oorlogsheld Louie Zamperini (Jack O'Connell). Samen met Phil (Domhnall Gleeson) en Mac (Finn Wittrock) stort Louie tijdens de Tweede Wereldoorlog neer boven zee. Na 47 dagen te overleven in een rubberbootje, wordt Louie gered door de Japanse marine en opgesloten in een POW-kamp (Prisoner of War).

De film is afgeleid van het boek 'Unbroken: A World War II Story of Survival, Resilience, and Redemption' uit 2010 van Laura Hillenbrand. Zij schreef eerder al 'Seabiscuit: An American Legend' in 2001, een verhaal over een racepaard, dat tevens is verfilmd. De verfilming daarvan uit 2003 heet Seabiscuit en daar waren er hoofdrollen weggelegd voor Tobey Maguire, Jeff Bridges en Chris Cooper.

Naast Jack O'Connell, Domhnall Gleeson en Finn Wittrock zien wij Garrett Hedlund en John Magaro terug als medegevangenen in het POW-kamp. Alex Russell speelt de rol van Louie's broer en Japanse rockster Miyavi maakt zijn Engelstalig filmdebuut als korporaal Watanabe, beter bekend als The Bird. Als je meer wilt weten over Unbroken, lees dan de XGN review.