Wij beginnen onze top 11 beste films voor januari 2016 met twee films die zich afspelen in het Wilde Westen van Amerika. Allereerst is er de film The Hateful Eight, de achtste film van Quentin Tarantino met uiteraard een hoofdrol voor Samuel L. Jackson. De tweede film is van regisseur Alejandro González Iñáritu, die vorig jaar drie Oscars won met zijn film Birdman. Dit jaar regisseert hij de film The Revenant met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol, die alles op alles geeft om in zijn rol van Hugh Glass de Oscar te winnen.

The Hateful Eight - 7 januari

Het verhaal van The Hateful Eight speelt zich enkele jaren na de Amerikaanse burgeroorlog af, waarin een koets door het bekoelde landschap van Wyoming rijdt. De passagiers van de koets zijn premiejager John Ruth (Kurt Russel) en zijn gevangen vluchteling Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh), die gezamenlijk richting de plaats Red Rock rijden om Domergue op te hangen. Onderweg komen ze twee vreemdelingen tegen, Majoor Marquis Warren (Samuel L. Jackson), een zwarte voormalige soldaat die een beruchte premiejager is geworden en Chris Mannix (Walton Goggins), een zuidelijke afvallige die claimt de nieuwe sheriff te zijn.

De koets verliest echter zijn voorsprong op de sneeuwstorm, waardoor het viertal een schuilplaats vindt in Minnie's Haberdashery, een tussenstop voor koetsen op een bergpas. Bij aankomst wordt het viertal niet begroet door de eigenaar, maar door vier onbekende gezichten. Bob (Demian Bichir) past op de zaak, terwijl Minnie haar moeder bezoekt, en hij doet dat gezamenlijk met Oswaldo Mobray (Tim Roth), Joe Gage (Michael Madsen) en Generaal Sanford Smithers van de confederatie (Bruce Dern). Zodra de sneeuwstorm over de bergpas heen trekt, leren onze acht reizigers dat zij niet aankomen bij Red Rock als gepland.

De nominaties voor de Oscars worden pas op 14 januari bekendgemaakt, dus daar kunnen wij nu nog niks over zeggen. De nominaties voor de Golden Globes zijn echter wel al bekend en daar heeft The Hateful Eight drie nominaties binnengesleept. Jennifer Jason Leigh is genomineerd voor beste vrouwelijke bijrol en The Hateful Eight zelf is genomineerd voor beste screenplay en beste orginal score. Als de nominaties je nog niet overtuigen, dan kun je ook de review lezen van The Hateful Eight.

The Revenant - 28 januari

Het verhaal van The Revenant is gebaseerd op waargebeurde evenementen met daarin centraal het epische avontuur van overleving van één man met de kracht van menselijke wil om te overleven. Tijdens een expeditie in de onbekende Amerikaanse wildernis wordt de legendarische ontdekkingsreiziger Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) op brutale wijze aangevallen door een beer en voor de dood achtergelaten door leden van zijn eigen jachtteam.

In een streeftocht van overleving verdraagt Glass ondenkbaar verdriet en ook verraad van zijn vertrouweling John Fitzgerald (Tom Hardy). Gedreven door niets minder dan wilskracht en liefde voor zijn familie, navigeert Glass zich een weg door de wrede winter in een dwangmatige achtervolging om te overleven en het vinden van verlossing.

Net als The Hateful Eight, heeft ook The Revenant een aantal nominaties binnengehaald bij de Golden Globes. Om precies te zijn vier: beste drama film, beste acteur voor Leonardo DiCaprio, beste regisseur en beste orginal score.