Als we een lijst samen moesten stellen met de beste pc games dan zou deze hoogstwaarschijnlijk tien keer zoveel titels bevatten. Niet alleen pc exclusives maar ook pc games waarvan de potentie beter naar voren komt op de pc zijn er genoeg en een complete lijst hiervan zou te groot worden.

Daarom doen wij een greep uit de beschikbare toppers die momenteel op de pc te spelen zijn waarvan wij vinden dat je ze gespeeld moet hebben of zo snel mogelijk moet binnenhalen.

10. De S.T.A.L.K.E.R. games

Eerlijk is eerlijk: dit zijn technisch gezien drie games. Maar zodra het moment daar is dat de Steamsales weer online staan, zijn de S.T.A.L.K.E.R. games eigenlijk altijd als bundel het goedkoopst. Met Shadow of Chernobyl, Call of Pripyat en Clear Sky krijg je zeker waar voor je geld als je de bundel aanschaft.

De drie games spelen zich allemaal af in het Chernobyl van na de ramp met nucleaire reactor nummer 4. In de eerste uitgekomen titel, Shadow of Chernobyl, ga je op onderzoek uit om achter de mysterieuze gebeurtenissen in The Zone te komen en probeer je je verloren geheugen terug te krijgen. Wie is de mysterieuze Strelok en waarom is jouw drang om hem te vermoorden zo groot?

De verhalen in Clear Sky en Call of Pripyat zijn, zoals valt te verwachten van een prequel en sequel, gericht om het verhaal van Shadow of Chernobyl (SoC) iets meer vorm te geven. Clear Sky (CS) speelt zich af voor de gebeurtenissen uit SoC en geeft meer uitleg over Strelok en zijn team. CoP blikt juist terug op de gebeurtenissen van SoC en brengt het hoofdstuk van de 3-delige reeks tot een einde.

De atmosfeer van alle drie de games is verbluffend. Gemaakt in een behoorlijk beruchte engine (de Xray engine) zal je weliswaar behoorlijk vaak naar je bureaublad crashen, maar het gevoel van ronddwalen in het post-apocalyptische Chernobyl en haar omgeving is geweldig.

Wie heeft genoten van games als Metro 2033 en Last Light of houdt van rondstruinen als in Fallout zal zich zeker kunnen vinden in deze games. En voor nog geen tientje in de sales hoef je het voor de prijs ook niet te laten. Ook vanwege het aanbod van mods voor de games zal het lang duren voordat je uit bent gekeken op de stalker serie.

Een vervolg op de games komt vooralsnog niet: werk aan Stalker 2 werd een paar jaar geleden gestaakt, waarna studio GSC er sindsdien niet meer mee bezig is geweest.