10. Niccolò Machiavelli

Ten tijde van de Renaissance, die begon halverwege de vijftiende eeuw, veranderde het denkbeeld van de mensheid drastisch. Er werd niet langer blindelings geluisterd naar de kerk en de mens deed meer eigen onderzoek naar hoe dingen in elkaar steken. Een culturele revolutie werd ontketend en Niccolò Machiavelli was daar een sleutelfiguur in.

De Italiaan was onder andere diplomaat, historicus, dichter, humanist en politiek filosoof. Door die laatste "taak" is Machiavelli één van de grondleggers van de moderne politieke wetenschappen. Hij schopte tegen alle heilige huisjes aan, maar werd desondanks wel hoofd van de Tweede Kanselarij van stadstaat Firenze.

Als hoofd van de Tweede Kanselarij moest hij zich bezighouden met het grondgebied en buitenlandse zaken. Hij zette een leger op, wat Firenze niet had, en nam Pisa over. Machiavelli was ervan overtuigd dat alleen een grote, stabiele staat zichzelf kon onderhouden, maar het lukte hem nooit om Firenze naar die positie toe te brengen.

In Assassin's Creed 2 en Brotherhood is Machiavelli je mentor en later zelfs leider van de Assassijnengilde in Firenze en helpt hij hoofdpersoon Ezio bij het omleggen van verschillende Tempeliers in Italië.