Foto: © 2004 Twentieth Century Fox

10. Napoleon Dynamite

Napoleon Dynamite is een Amerikaanse komediefilm die in 2004 is uitgekomen. Voor het maken van deze film hebben de makers 400.000 dollar uitgegeven. Dat bedrag klinkt als een groot bedrag, maar in vergelijking met de opbrengst is het maar een klein bedrag. De film heeft namelijk 46.1 miljoen dollar opgebracht. Daarbij zijn de inkomsten van de “Vote For Pedro”-shirts nog niet eens meegerekend.

Napoleon Dynamite is een vreemde jongen die naar school gaat in het plaatsje Preston. Hij heeft geen vrienden en iedereen vindt hem een loser. Hij heeft niet veel vaardigheden, maar kan wel goed mythische beesten tekenen, zoals zijn lievelingsdier: de lijger, een mix tussen een leeuw en een tijger. Hij zit in een dansgroepje genaamd 'happy hands club', waarmee hij voor zijn klas optreedt.

Zijn broer Kip is een chat-verslaafde nerd die kooivechter wil worden. Als oma een ongeluk krijgt, komt oom Rico op Napoleon en Kip passen. Napoleon vindt dit onnodig omdat Kip al over de 30 is. Napoleon krijgt voor het eerst in zijn leven een vriend: Pedro Sanchez. Samen gaan ze alles er aan doen om Pedro als hoofd van de leerlingenraad van school te maken.