10. ARK Survival Evolved

Aftrappend met de nummer tien cheat ik gelijk al een beetje. ARK is al ruim twee jaar een early acces titel, maar kent vanaf 29 augustus zijn volle release. Stiekem mag de game daarmee tot dit lijstje behoren, want daar zijn genoeg redenen voor te vinden.

Na in 2015 al mijn ziel aan ARK verkocht te hebben, deed het heel even pijn aan het sociale leven. De game is als een hebzuchtige partner die 24/7 aandacht eist en, als je dat niet geeft, vaker mishandeld dan dat Sonic munten oppakt. In plaats van een mens heb je (gelukkig) te maken met digitale dieren, die sterven als zij niet fatsoenlijk bijgehouden worden. Maar ja, à la Pokémon blijft het er niet bij eentje en voor je het weet heb je er een paar honderd in je basis rondscharrelen.

In 2017 was het tijd om een nieuwe duik in de game te nemen om te kijken wat er veranderd is. Opnieuw werd het sociale leven met uitsterven bedreigd en vlogen honderden uren voorbij. De spanning, het teamwork en vooral het zichtbaar progressie maken waren het allemaal waard. Toch is het weer tijd voor een break, want hoe diepgaand ARK ook is, je kan niet verwachten nog iets met je dag te doen als je met een grote groep mensen de heersers van de prehistorische wereld probeert te worden.