Om te beginnen worden wij in december dit jaar verwend met twee grote blockbuster films, waarin grote legers het met elkaar uitvechten. Aan het hoofd van deze twee films staan twee gelijkmatig grote regisseurs. Peter Jackson staat aan het roer van The Hobbit Battle of the Five Armies en Ridley Scott is verantwoordelijk voor Exodus Gods and Kings.

Voor Jackson is het de zesde film in het Lord of the Rings-universum, waardoor The Hobbit Battle of the Five Armies niet alleen een trilogie afsluit, maar ook een hele leefwereld voor Jackson. Het gevoel wat daarbij hoort, heeft acteur/zanger Billy Boyd (bekend van zijn rol als Pippin in de Lord of the Rings trilogie) samengevat in het lied The Last Goodbye. Dit lied is de theme song van The Hobbit Battle of the Five Armies en in de muziekvideo kun je de gehele emotionele reis meebeleven.

The Hobbit Battle of the Five Armies - 10 december

The Hobbit Battle of the Five Armies sluit het verhaal af van Bilbo Baggins (Martin Freeman), Thorin Oakenshield (Richard Armitage) en de groep van dwergen. Met de verovering van hun thuisland wisten de dwergen de draak Smaug (Benedict Cumberbatch) weg te jagen. Hierdoor hebben zij alleen wel een dodelijk gevaar losgelaten op de wereld, wat meteen zijn gevolgen heeft. In alle kwaad richt Smaug zijn woede tot de verdedigingsloze mannen, vrouwen en kinderen van Lake-town met chaos als gevolg.

Thorin is alleen zo geobsedeerd door zijn teruggewonnen schat, dat hij zijn vriendschap en eer daarvoor opoffert. Bilbo probeert ondertussen Thorin tot reden te brengen, wat uiteindelijk leidt tot het maken van een wanhopige en gevaarlijke keuze. Tegelijkertijd liggen er grotere gevaren op de loer, die door niemand worden gezien behalve door Gandalf (Ian McKellen). De grote vijand Sauron stuurt namelijk legioenen aan orcs richting de Lonely Mountain.

Terwijl de duisternis dichterbij komt, moeten de dwergen, elven en mensen een belangrijke beslissing maken: verenigen of vernietigd worden. Bilbo strijdt mee en vecht voor zijn leven en die van zijn vrienden in de Battle of the Five Armies, waar de toekomst van Middle-earth wordt bepaald.

Exodus Gods and Kings - 18 december

Het verhaal van Exodus Gods and Kings wordt door 20th Century Fox heel bondig beschreven. Zo gaat het over het verhaal van een man, die het lef kan opbrengen om de macht van een geheel rijk aan te vechten. Aan de hand van artistieke visuele effecten en 3D-immersie, geeft Ridley Scott nieuw leven aan het verhaal van Moses (Christian Bale) als hij opstaat om te vechten tegen Egyptische farao Rhamses (Joel Edgerton). Samen met 600.000 slaven maakt Moses een gigantische reis om zowel uit Egypte te vluchten als aan de verschrikkelijke cyclus van dodelijke plagen.

Het verhaal van Exodus Gods and Kings is geschreven door Oscar-winnaar Steve Zaillian, die eerder met Scott heeft gewerkt aan Hannibal en American Gangster. Daarbij is Exodus goed te vergelijken met Gladiator, aangezien het gehele verhaal uiteindelijk neerkomt op een broer tegen broer gevecht tussen Moses en zijn geadopteerde broer Rhamses. Op de achtergrond is er overigens nog wel een groter verhaallijn met oorlogsvoering, plagen en natuurrampen.