10. Metroid

We trappen deze top 10 beste Metroid games af met het begin van de franchise: Metroid. De eerste titel in de reeks rondom Samus Aran verscheen in 1986 op de Famicom in Japan en in Europa zagen wij de titel pas in 1988 naar de NES komen. De titel introduceert ons dan ook aan de Metroids, de eeuwige aartsvijanden van Samus, de space pirates, en de verlaten werelden waar jij ronddwaalt op zoek naar jouw volgende doel.

Het was ook één van de eerste grote games toentertijd die een vrouwelijke hoofdpersoon had, al moest je daar wel wat voor doen. De game moest binnen vijf uur worden voltooid, waarna jij een scherm kreeg waar Samus haar helm afdoet en jij naar de lange lokken van de premiejager staart.

Metroid is ook de titel die de atmosfeer neerzette waar de meeste Metroid-games nu bekend om staan. Een desolate wereld gevuld met wezens die je vriend of vijand kunnen zijn, terwijl een angstaanjagende soundtrack je voortduwt door de krochten van Zebes. De game had wel zijn gebreken met de vele bizarre verstopte paden en onduidelijke doelen, maar de titel verdient zeker een plek in de top 10 beste Metroid games.