Tom Clancy's The Division Preview - Co-op in de sneeuw

In The Division overspoelt een niet nader genoemde ziekte de Verenigde Staten op Black Friday, de vrijdag na Thanksgiving. Als een van de leden van The Division is het jouw taak om New York niet alleen ziektevrij te maken, maar ook te redden van kwaadwillende bendes.

Aanpasbare safehouses

Een van de features die wij direct te zien kregen in onze live demo, was die van safehouses. Dit zijn verschillende gebouwen door New York heen, die je kunt ombouwen naar een hoofdkwartier. Wat je hier precies kunt doen, werd niet helemaal duidelijk, maar aan te nemen is dat je in een safehouse een missie kunt starten, je uitrusting kunt upgraden of je vrienden kunt ontmoeten in de online wereld.

Het gebouw dat werd omgetoverd tot een hoofdkwartier in de demo was de New York Post Office. De in-game versie is trouwens natuurgetrouw nagemaakt, en lijkt sprekend op de echte versie in New York. Hoewel er meerdere safehouses in The Division zitten, betekent dat niet dat elk gebouw meteen te gebruiken is. Eerst moet er namelijk korte metten worden gemaakt met enkele vijanden.

The Division Corridor

Tactische co-op actie

De NY Post Office werd namelijk bewoond door een paar bandieten, die het gebouw zelf gebruikten als uitvalbasis. De twee ontwikkelaars die achter de knoppen zaten - en een andere developer achter een tablet - voerden in een flits een vooraf bedachte aanval uit.

Nadat een drone de vijanden had gemarkeerd, klom een van de developers op een bushokje voor het beste zicht. Terwijl hij zijn geweer alvast richtte op een van de vijanden, sloop de andere ontwikkelaar naar de achterkant van een knalgele taxi. Voordat de bandieten eigenlijk wisten wat er aan de gang was, lagen ze met hun gezicht naar beneden in een plas van hun eigen bloed.

De aanval laat goed zien dat de gameplay in The Division goed in elkaar lijkt te zitten. Het is snel, hard, en met een goed tactisch plan kun je de vijand omleggen voor ze weten wat er gebeurt. Als dit ook zo blijkt te werken in de uiteindelijke versie, dan belooft dat erg bevredigende gameplay.

The Division Gameplay

Spelen met de tablet lijkt niet leuk

Waar de 'normale' gameplay goed in elkaar lijkt te zitten, ziet het spel er voor de tabletspeler niet zo leuk uit. Wij hebben nog nooit een ontwikkelaar zo verveeld zien kijken bij een eigen presentatie, terwijl hij lukraak op het touchscreen tikte. Logisch, want de gameplay op het tweede scherm lijkt ook totaal niet interessant.

Je kunt als tabletspeler vijanden aanwijzen, deze verblinden met wat flitsen, de uitrusting van tegenstanders verminderen en nog een paar andere kleine dingen. Uiteindelijk lijkt deze gameplay vooral op het spelen van de tweede viool. Het voelt niet uitdagend en de tabletspeler lijkt totaal niet betrokken te zijn in de gameplay. Je kunt wat speldenprikjes uitdelen aan vijanden, maar daar blijft het bij.

The Division Drone

Bouw de stad op

Het laatste deel van onze demo bestond uit het omleggen van een groepje pyromanen. Deze vijanden zijn enorm gevaarlijk, aangezien zij het niet erg vinden om letterlijk te spelen met vuur. De vuurbedwingers moesten worden omgelegd omdat ze voor een supermarktje stonden met een generator erin.

Dit is belangrijk, aangezien je met dit aggregaat de elektriciteit in een deel van New York kunt herstellen. Toen de spelers het groepje naar de eeuwige vuurvelden hadden geschoten en de generator werd aangezet, sprongen overal neon-lichten en lampen weer aan. Niet alleen van de supermarkt, maar ook van de gebouwen in de buurt.

Deze generatoren voelen een beetje als de outposts in Far Cry 3, ook een Ubisoft-titel. Waar je in Far Cry met elke overgenomen outpost de wereld een beetje veiliger maakte, doe je hetzelfde met de generatoren in The Division. New York wordt beter zichtbaar, jij ruimt wat vijanden op en de wereld wordt stukje bij beetje een betere plaats.

The Division New York

The Division is een toffe shooter

Met de nieuwe beelden die wij gezien hebben, lijkt onze mening over de game alleen maar versterkt te zijn. Tom Clancy's The Division wordt namelijk een hele toffe shooter. De actie is vet, maar daaromheen zijn genoeg andere dingen om je aandacht vast te houden. Mits je het spel op de PC of console speelt, want op de tablet ziet het er slaapverwekkend uit.