Foto: Allen Barrett

Telltale Games wiki – Het begin

Net zoals bij de vorige twee studio’s is Telltale Games dit decennium ontstaan en wel door de ingezette koers van ontwikkelaar LucasArts. In de jaren 90 was LucasArts één van de grootste gamemakers en bekend door een scala aan titels dat zich vooral afspeelde in het Star Wars-universum. Maar voor veel opgroeiende gamers waren het de dagen van de point-and-click avonturen games.

Sam & Max: Hit the Road, Full Throttle, Day of the Tentacle, The Curse of Monkey Island, Grim Fandango en Escape from Monkey Island. Games waarin je als speler met personages praat om meer informatie te vergaren, objecten verzamelt en eventueel combineert om zo puzzels op te lossen. Vaak was een raadsel de rode lijn in het verhaal, terwijl de vele vezels in jouw lijf je probeerden te overtuigen om door de games te rennen.

Voor LucasArts is het een voortvarend begin van het nieuwe decennium met de vele titels achter zich, maar de ontwikkelaar annex uitgever ziet de markt en vooral de aandacht voor point-and-click avonturentitels slinken. Mede door de groei van de vele Star Wars-titels, de eerste Knights of the Old Republic wordt op dat moment al ontwikkeld door BioWare, besluit de studio enkele games te annuleren.

De slachtoffers zijn de vervolgen op Sam & Max: Hit the Road en Full Throttle. LucasArts laat in een statement in maart 2004 weten dat “door een nauwe evaluatie van de huidige markt en economische overwegingen het niet het juiste moment is om een grafisch avontuur op de PC te lanceren.”

Eén maand na het annuleren van de twee titels gaat de bezem door LucasArts. Van de 450 werknemers vliegen er 260 uit en blijven er 190 mensen over en worden er ook andere aangekondigde games gecanceld. LucasArts, de maker van vele jeugdherinneringen door titels als The Curse of Monkey Island en Grim Fandango stopt met de avonturengames.

Toch is er een groepje van drie man die de avonturengamedroom in leven willen houden: Kevin Bruner, Dan Connors en Troy Molander vormen met zijn drieën een nieuwe studio in juli van 2004: Telltale Games.

Via een aankondiging laat de studio weten dat zij perspectief zien in de avonturengame:

“Als het aankomt op het vertellen van verhalen in games, dan zien wij een solide basis wat mede komt door de uitstekende kwaliteit avonturengames van ontwikkelaar als Infocom, Sierra en LucasArts en hun nalatenschap. Ons doel is om die erfenis eer aan te doen met nieuwe, fenomenale verhalen gebaseerd op films, strips, literatuur en televisie.”