Super Mario Maker op 3DS geeft je, net als op de Wii U, bijna alle bouwmiddelen om zelf levels in de stijl van Super Mario Bros., Super Mario Bros. 3, Super Mario World en New Super Mario Bros. te maken. De mogelijkheden hierin zijn eindeloos.

Of het nu een onderwaterlevel betreft waarin tientallen piepkleine Bowsers ronddrijven, een spookhuis gevuld met levensgrote Boo’s of een kasteel waarin je het tegen twee gigantische op elkaar gestapelde Goomba’s neemt: het is allemaal mogelijk en het is allemaal even leuk.

Kind kan de was doen

Met behulp van de stylus van de 3DS sleep je heel gemakkelijk voorwerpen naar de juiste plek, zet je vijanden op de meest onmogelijke plekken en plaats je paddenstoelen om ze in monsterlijk formaat te laten groeien. Het voelt allemaal net zo makkelijk en speels als op de Wii U en dat is niet gek, aangezien het spel dezelfde schema’s en layout gebruikt.

Onder begeleiding van Mashiko en Yamamura kun je op een laagdrempelige manier lessen volgen om de kneepjes van het vak te leren. Onder het genot van geremixte Mario-muziekjes kun je aan de slag en voor je het weet heb je binnen een paar minuten een volledig uniek level ontworpen. Loop je vast? Dan kun je met een simpele druk op de knop het level spelen en testen waar het precies misgaat.

Zelfgemaakte levels kunnen bouwmeesters delen via lokaal draadloos netwerk of via StreetPass, al is het deze keer niet mogelijk om gemaakt levels online te zetten. Dit haalt ongetwijfeld een belangrijke drijfveer weg bij de creatieve geesten onder ons en is bij voorbaat al het grootste minpunt van deze port. En wel om de simpele reden: Super Mario Maker heeft op de Wii U een bruisende community vanwege de enorme hoeveelheid aan user-generated content. Dat wordt 3DS-gebruikers simpelweg door de neus geboord.

super mario maker 3ds preview

Geen Shy Guy of Link meer

Overigens werken nog meer functies van de Wii U-versie niet op dezedraagbare variant, zoals Amiibo-ondersteuning en de Mystery Mushroom, waarmee Mario tijdelijk in een memorabel Nintendo-karakter transformeert, zoals Shy Guy of Link van The Legend of Zelda. Voor de rest lijken zo op het eerste gezicht alle functies weer van de partij.

Om de draagbare versie van Super Mario Maker toch nog een eigen smoel te geven, heeft Nintendo honderd originele levels ontworpen. Ieder level bevat een extra uitdaging, waarmee je medailles kunt verdienen. De opdrachten zijn even divers als hilarisch. Zo moet je in de eerste wereld een level door zien te komen door alleen maar Piranha-planten te vermorzelen.

Rennen tot je niet meer kan!

Hoe verder je komt, hoe moeilijker de opdrachten worden. In de derde wereld moet je bijvoorbeeld het einddoel bereiken door voortdurend de renknop ingedrukt te houden. Of wat te denken van een level waarbij de springknop is uitgeschakeld en je het enkel moet doen met trampolines en andere springvoorwerpen?

Het is niet alleen ontzettend leuk om deze uitdagingen te doorlopen, ze geven je naderhand ook nieuwe voorwerpen die je weer kunt gebruiken voor het maken van de levels. Hiermee stimuleert Super Mario Maker je om alle gameplay-onderdelen ook echt te ontdekken.

super mario maker 3ds preview

Kleuren spatten van het scherm

De transitie van Wii U naar 3DS lijkt ten slotte probleemloos verlopen. Of je nu in de stijl van Super Mario Bros of Super Mario World speelt: de game draait vlekkeloos en onder een stabiele framerate. Er zijn wel tekortkomingen te bespeuren. Zo maakt Super Mario Maker geen gebruik van driedimensionale beelden, dat misschien wel zegt dat de game inderdaad voor een groot deel een ordinaire port is.

Sterker nog: op het bovenste scherm van de 3DS zijn aan de zijkanten zwarte balken te zien, waarmee Nintendo de indruk wekt niet eens naar de resolutie of überhaupt naar de scaling gekeken te hebben. Heel storend is dit gelukkig niet, maar het zegt wel genoeg over het feit dat Super Mario Maker op de 3DS linea recta van de Wii U af komt.

super mario maker 3ds preview

Super Mario Maker 3DS preview - Eindeloos spelplezier op zakformaat

In grote lijnen is Super Mario Maker 3DS dezelfde game die vorig jaar de harten van miljoenen gamers wist te veroveren. Op speelse en toegankelijke wijze kun je de meest uiteenlopende levels in elkaar knutselen en die delen met je vrienden, hetzij alleen via Streetpass of via een lokale draadloze verbinding. Super Mario Maker ziet er voor 3DS-begrippen zeer aantrekkelijk uit: de kleuren springen uit het scherm en het design is opnieuw voortreffelijk.

Het is even afwachten in hoeverre de afwezigheid van een onlinefunctie de game parten gaat spelen. Over twee weken kunnen we onze bouwhelm opzetten en onze fantasie de vrije loop laten, want dan verschijnt Super Mario Maker in broekzakformaat in de winkelrekken.