In Splatoon is het de bedoeling dat je met je Inkling (zo heten de hoofdrolspelers in deze game) de grond van de map volschiet met een soort waterpistool vol verf/inkt. Verf krijg je vanzelf, alleen moet je af en toe in een inktvis veranderen om je gun te herladen. Ondertussen is het andere team met een andere kleur verf op hetzelfde stuk grond bezig en de winnaar is het team dat het meeste land heeft volgekledderd.

Splatoon screenshot

Splatoon is moeilijker dan het lijkt

Ten eerste moet gezegd worden dat de naam van deze game briljant is. Die is namelijk niet alleen grappig en kort, maar beschrijft ook goed wat de game behelst. Splat staat voor de klodders verf die je overal tegenaan moet gooien, toon voor het cartooneske uiterlijk van de game. Uiteindelijk is Splatoon een woordspeling op platoon, wat het Engelse woord is voor een afdeling van tenminste twee legertroepen.

Mocht de multiplayer van Call of Duty, Battlefield of Halo wat heftig zijn, dan is dit het kinderachtige antwoord erop. Dat wil echter niet zeggen dat er makkelijk gedacht moet worden over deze game. Splatoon brengt bloedfanatisme in je naar boven, zelfs als je in eerste instantie denkt: wat is dit voor een akelige ophoping van kleuren?

Je kunt de game volgens de website van Nintendo ook in je eentje spelen, maar Splatoon was op de E3 alleen speelbaar in een vier tegen vier match. Of je in een solopotje dan tegen de computer vecht of dat er toch een verhaallijn in de game wordt aangebracht, is op dit moment onbekend.

Enorme pistolen met simpele besturing

Wij zijn erg nieuwsgierig geworden naar dit Wii U-spel dat in 2015 moet verschijnen. Instappen en meespelen heb je binnen een minuut onder de knie. De besturing is dan ook lekker simpel gehouden. Je bestuurt je kleine vechtertje met de linkerpook, met de Gamepad bepaal je welke kant je op richt en met ZR begin je te schieten.

Wat verder nog aan de game is toegevoegd, althans zoals hij op E3 werd gepresenteerd, is een groot pistool dat in een keer een enorme sloot aan inkt verspreidt. Dat krijg je als het speciale metertje vol is en de rechterpook indrukt. Let wel op dat er geen vijand in de buurt is zodra je grote gun erbij pakt. Er komen ook andere grote pistolen bij, zoals bijvoorbeeld deze gezellige roller:

Splatoon 2

Splatoon laat je verdrinken in inkt

Je bent namelijk niet alleen heel vredig naast elkaar aan het kliederen en klodderen, je kunt elkaar ook afschieten met inkt. Een soort verdrinkingsdood dus. Je wordt daarna redelijk snel weer gerespawned op de thuisbasis, waarna je natuurlijk de nodige wraak kunt nemen. Je weet namelijk precies wie het was, omdat dat wordt aangegeven bij elk personage.

Wat ook wordt aangegeven, is een landkaart. Erg handig, want hierdoor kun je bekijken waar de vijand bezig is en daarop je strategie aanpassen. Aan de andere kant is het natuurlijk verstandig om ook je eigen basis een beetje in jouw kleuren te houden, dus je moet ook in de gaten houden waar je eigen teamleden mee bezig zijn.

Inktvis met handige mogelijkheden

Als je trouwens in een inktvis verandert om je inkt bij te vullen, dan kun je ook heel snel over de grond zwemmen, waar allemaal inkt ligt. Een hele handige manier om je vlug te verplaatsen en waardoor je je goed kunt verstoppen voor de vijand. Zowel de Inklings als de inktvissen zien er grappig uit. De Inklings zijn kinderen met felgekleurde kleding aan en kat-achtige lage oortjes.

De inktsvisvariant hiervan is daarentegen heel wat anders. In eerste instantie doet die je denken aan die uit Super Mario Bros. 3 (die ellendelingen in de onderwaterlevels die soms ook nog baby's meesleurden), maar ze zijn net even wat moderner en kleurrijker. Ze kijken wel lekker boos, waar Nintendo natuurlijk prima mee wegkomt gezien de verder vrolijke sfeer in de game.

Splatoon artwork

Splatoon is dé grote verrassing van Nintendo

Nintendo, het bedrijf dat met een third-person shooter komt, dat zou niet iedereen makkelijk kunnen geloven. Hoewel Splatoon qua uiterlijk absoluut niets met de grote third-person shooters van deze aarde te maken heeft, is het wel een game die net zo verslavend kan werken. Het spel is gemakkelijk te begrijpen, je zit meteen in de actie en je hebt maar een korte tijd (drie minuten) om te laten zien wat je in huis hebt.

Juist omdat het een heel speels uiterlijk heeft en barst van de kleuren, is deze online multiplayer lekker vrolijk en best fris voor het genre. We zijn benieuwd of Nintendo er nog een verhaallijn aan gaat verbinden, of dat het bij online multiplayer (of wellicht tegen de computer) blijft. In ieder geval is Splatoon één van de grootste verrassingen van E3 gebleken.