Voor wie niet bekend is met de Sniper spellen is het belangrijk om te weten dat het gaat om een tactische shooter. Een belangrijk deel van de gameplay bestaat uit ongezien langs de vijand zien te komen en ze een voor een uit te schakelen. In principe doe je dit door middel van je sniper, maar ook door stille aanvallen met bijvoorbeeld een mes. Toch duwt de gameplay je naar de kant waarbij je groepen vijanden neerknalt vanaf een bergtop of gebouw.

Sniper Ghost Warrior 3 Hands-on 1

Nieuwe aanpak

Het derde deel van de Ghost Warrior series doet het net even anders. Sniper 3 kent namelijk drie soorten gameplay, namelijk: sniper, warrior en ghost-warrior. Elke situatie kan op een van deze drie manieren worden aangepakt. Ben je een liefhebber van sluipen en één voor één van dichtbij uitschakelen of ren je liever als een kip zonder kop de schuilplaats in om iedereen neer te maaien met een machinegeweer?

Voor je van start gaat met een aanval kun je gebruik maken van een drone. Deze drone, die je zelf bestuurt, kan gemakkelijk een overzicht geven van de situatie. Ook kun je vijanden taggen door ze vast te leggen op beeld. Let wel op dat je niet wordt gezien want je drone wordt zonder moeite uit de lucht gehaald. Zodra je weet waar je aan toe bent kan de aanval beginnen.

De eerste methode is the Warrior gameplay, die wat weg heeft van Metal Gear Solid 5 en Far Cry. Zo kun je voor totale chaos zorgen met behulp van C4, granaten of andere explosieven. Wel is het belangrijk om dit tactisch te doen want als het te bont wordt, maakt de tegenstander je koud zonder problemen. Je moet dus te allen tijde voorzichtig zijn.

Het Sniper element heeft een flinke upgrade gekregen ten opzichte van zijn voorganger. Door middel van een groot scala wapens moet je er voor zorgen dat je de vijanden van mijlen ver uit de weg helpt. Ook de zogeheten bullet-cams zijn terug en grafisch sterker dan ooit. Deze dienen als een soort beloning voor headshots en andere acties in gevecht.

Hou je er van om ongezien te werk gaan, dan is de Ghost gameplay ideaal. Hoewel Snipers van verre afstanden makkelijk zijn om de tegenstander uit te schakelen kan zo’n machine behoorlijk veel geluid maken. Door de verschillende locaties zijn daarom tactische bosjes of schuttingen geplaatst en is elk level speelbaar zonder gezien te worden. Let wel op dat de vijanden maatregelen hebben getroffen door vallen te plaatsen en camera’s.

Sniper Ghost Warrior 3 Hands-on 2

Schoonheid kent geen tijd

In eerste instantie zou de game al in januari uitkomen op PC, PS4 en Xbox. Maar nog niet zo lang geleden kondigde CI aan om Ghost Warrior 3 uit te stellen naar 4 april. Een van deze redenen is dat de makers meer tijd nodig bleken te hebben voor de uitwerking van de game. Omdat Sniper 3 aantrekkelijk moet zijn voor zowel nieuw als oud publiek is het van groot belang om het totaalplaatje perfect neer te zetten.

Perfectionisme is dan ook een juiste beschrijving voor een spel als Sniper. Van de locaties die je bezoekt, de landschappen waar je doorheen rijdt en de invloeden van het weer schept Sniper Ghost Warrior 3 een unieke ervaring. Door het gebruik van voertuigen is het mogelijk om al het moois van de wereld te zien. Ben je hier niet zo’n fan van, dan is er gelukkig de optie voor fast-travelling.

Om het nog mooier te maken kun je vrijwel alles aanpassen in het spel. Van je kogels tot uitrusting kun je je personage zo aanpassen naar jouw persoonlijke wensen. Afhankelijk wat jouw speelstijl is zijn er verschillende opties voor bijvoorbeeld je sniper of type bescherming. Zo kun je ervoor kiezen om mobiel te blijven, maar in te leveren op bescherming tegen vijandig vuur.

Sniper Ghost Warrior 3 Hands-on 3

Open wereld

In Sniper Ghost Warrior 3 wordt voor het eerst een echte open wereld ervaring neergezet. In tegenstelling tot zijn voorganger waar de wereld erg lineair was, is het nu mogelijk om zelf te bepalen hoe en wat je wilt gaan doen. Georgië, waar Sniper zich afspeelt, zit vol met activiteiten, missies en interessante vondsten die wachten om ontdekt te worden.

Door middel van een voertuig kom je zo langs nieuwe plekken om te bezichtigen. Uiteraard zit er een vaste missiestructuur in het spel. Dit betekent echter niet dat het onmogelijk is om een missie op een bepaalde manier te halen. Zo is het mogelijk om via een alternatieve actie je einddoel te halen. Vaak is deze optie vrij te spelen door het ondervragen van de vijand of door het gebied te doorzoeken met je drone.

Een voorbeeld hiervan is het level “Mining Town” waarin zich een locatie bevindt met oude treinstellen. Jouw doel is om de vijand uit te schakelen zonder gezien te worden en om de gijzelaars te laten ontsnappen. Je krijgt de mogelijkheid om iedereen overhoop te knallen of om tactisch te spelen. Zo is het mogelijk om een stel olietankers leeg te laten lopen en van een afstandje de hele boel te laten ontploffen.

Sniper Ghost Warrior 3 Hands-on 4

Sniper Ghost Warrior 3 Hands-on – Dit belooft wat!

De wereld van Sniper Ghost Warrior 3 zit vol activiteiten en geheimen die deze sandbox-shooter interessant maken voor zowel liefhebbers als nieuwkomers. Ontwikkelaar CI Games is druk bezig om het derde deel van de Sniper serie perfect neer te zetten. Via drie verschillende gameplay modus zal er rond 30 uur aan missies in het spel zitten en nog een tal meer om alle geheimen van de open wereld te ontdekken. Dit is er dus zeker een om in de gaten te houden.