Explained

  Sinds 23 mei 2018 te zien op Netflix

  In deze onderrichtende Vox-serie komen vele onderwerpen aan bod, zoals de opkomst van cryptovaluta, waarom diëten gedoemd zijn te mislukken en de wilde wereld van K-pop.

  Bekijk op Netflix

  Seizoen 1

  Aflevering 1

  The Racial Wealth Gap

  Op Netflix sinds 23 mei 2018

  Cory Booker en anderen bespreken hoe slavernij, huisvestingsdiscriminatie en eeuwen van ongelijkheid hebben geleid tot enorme inkomensverschillen tussen etnische groepen.

  Aflevering 2

  Designer DNA

  Op Netflix sinds 23 mei 2018

  Wetenschappelijke topprestaties of eng sociaal experiment? Specialisten bespreken wat er op het spel staat en wat de ethische controverse rond genbewerking is.

  Aflevering 3

  Monogamy

  Op Netflix sinds 23 mei 2018

  Wat tonen biologie, de menselijke geschiedenis en de vrije seks van bonobo's aan over monogamie? Experts en stellen geven hun mening over veranderende culturele normen.

  Aflevering 4

  K-Pop

  Op Netflix sinds 30 mei 2018

  Uitgebreide muziekvideo's, superfans, de beste dansmoves. Maak kennis met het wereldwijde muziekfenomeen uit Zuid-Korea dat verdergaat dan ‘Gangnam Style’.

  Aflevering 5

  Cryptocurrency

  Op Netflix sinds 6 juni 2018

  Cryptovaluta heeft van mensen miljardairs gemaakt. Wordt digitaal geld de volgende revolutie? Kom meer te weten over deze anonieme valuta en waarom deze zo gewild is.

  Aflevering 6

  Why Diets Fail

  Op Netflix sinds 13 juni 2018

  Atkins, Paleo of Keto. Werkt er iets op de lange termijn? Experts kijken naar marketing, voedselomgeving en genen om te verklaren waarom diëten vaak onsuccesvol zijn.

  Aflevering 7

  The Stock Market

  Op Netflix sinds 20 juni 2018

  Is de beurs een nauwkeurige afspiegeling van de economische situatie? Financiële specialisten bespreken marktgeschiedenis, waarderingen en bonussen voor CEO's.

  Aflevering 8

  eSports

  Op Netflix sinds 27 juni 2018

  Is virtueel geweld een sport? Fans, commentators en eSports-legendes vertellen over hedendaagse computerspellen en de explosieve populariteit van competitief gamen.

  Aflevering 9

  Extraterrestrial Life

  Op Netflix sinds 4 juli 2018

  Hoewel we al tientallen jaren op zoek zijn, hebben we nog geen buitenaards leven ontdekt. Wetenschappers bespreken de redenen hiervoor. Zijn aliens gewoon te snobistisch?

  Aflevering 10

  !

  Op Netflix sinds 11 juli 2018

  Gebruiken we te vaak uitroeptekens!? Taalkundigen en redacteurs onderzoeken hoe interpunctie is veranderd in de geschiedenis, literatuur en internettaal.

  Aflevering 11

  Cricket

  Op Netflix sinds 18 juli 2018

  Cricketexperts analyseren hoe de verwarrende sport zo populair werd en bespreken de ontwikkelingen die de sport toegankelijker, onderhoudender en winstgevender maakten.

  Aflevering 12

  Weed

  Op Netflix sinds 25 juli 2018

  Marihuana-experts bespreken de opkomst van sterke, 'seksueel gefrustreerde' cannabisplanten, het streven naar consistentie in wietsoorten en de geschiedenis van hennep.

  Aflevering 13

  Tattoo

  Op Netflix sinds 1 augustus 2018

  Ze worden gebruikt om respect af te dwingen, misdadigers te straffen en mijlpalen te vieren. Tatoeëerders vertellen over de oorsprong van tatoeagetradities en -rituelen.

  Aflevering 14

  Astrology

  Op Netflix sinds 8 augustus 2018

  Staat je lot in de sterren? Of hebben horoscopen eigenlijk alleen maar een placebo-effect? Verdiep je in de wetenschap, geschiedenis en aantrekkingskracht van astrologie.

  Aflevering 15

  Can We Live Forever?

  Op Netflix sinds 15 augustus 2018

  Kunnen we achter de geheimen van een langer leven komen? Deskundigen bespreken hoe wetenschappelijke ontwikkelingen, zelfs de Franse sering, aanwijzingen bevatten.

  Aflevering 16

  The Female Orgasm

  Op Netflix sinds 22 augustus 2018

  Een vrouw bereikt moeilijker een orgasme als er een man in het spel is. Ontdek waarom dit zo is en welke praktische oplossingen vrouwen toepassen.

  Aflevering 17

  Political Correctness

  Op Netflix sinds 29 augustus 2018

  Politieke correctheid voelt soms als een gevecht tussen inclusiviteit en vrijheid van meningsuiting. Deskundigen bespreken de concepten achter dit beladen begrip.

  Aflevering 18

  Why Women Are Paid Less

  Op Netflix sinds 5 september 2018

  Hillary Clinton en Anne-Marie Slaughter bespreken de normen die ten grondslag liggen aan de loonkloof tussen mannen en vrouwen, waaronder de 'straf voor het moederschap'.

  Aflevering 19

  The World's Water Crisis

  Op Netflix sinds 13 september 2018

  De wereldwijde watercrisis heeft een buigpunt bereikt. Hoe hangen we een prijs aan onze kostbaarste hulpbron terwijl toegang ertoe een mensenrecht is?

  Aflevering 20

  Music

  Op Netflix sinds 19 september 2018

  Wanneer wordt geluid muziek? Waarom kunnen mensen zich op zo een unieke manier muzikaal uiten? Onderzoekers vertellen over ritme, octaven en de magie van zang en dans.

  Seizoen 2

  Aflevering 1

  Cults

  Op Netflix sinds 26 september 2019

  Hoe lokken sektes mensen en hoe oefenen ze controle uit? Herken de eerste tekenen en ontdek hoe eenzaamheid en het onlinebestaan indoctrinatie makkelijker maken dan ooit.

  Aflevering 2

  Billionaires

  Op Netflix sinds 3 oktober 2019

  Er zijn meer miljardairs dan ooit. Maar hoe beïnvloedt deze enorme toename van rijkdom de wereld? Mark Cuban en Bernie Sanders bieden inzicht.

  Aflevering 3

  Animal Intelligence

  Op Netflix sinds 10 oktober 2019

  Wat gebeurt er in het brein van een dier? Door uit te zoeken hoe ze denken en voelen, krijgen we misschien meer inzicht in onze eigen plek in de wereld.

  Aflevering 4

  Athleisure

  Op Netflix sinds 17 oktober 2019

  Het begon met bloomers. Toen kwam spandex. Nu zien we overal leggings en andere activewear. Hoe werd comfortabele, casual kleding mainstream?

  Aflevering 5

  Coding

  Op Netflix sinds 24 oktober 2019

  Computercode bepaalt hoe we leven, maar hoe kwamen deze programmeertalen tot stand? En hoe kunnen ze worden ingezet om een nieuwe, betere wereld te maken?

  Aflevering 6

  Pirates

  Op Netflix sinds 31 oktober 2019

  In de popcultuur worden piraten vaak voorgesteld als schattenjagende schurken, maar hun geschiedenis is veel complexer. Leer hoe piraten vijanden van de mensheid werden.

  Aflevering 7

  The Next Pandemic

  Op Netflix sinds 8 november 2019

  Ben jij niet bezorgd over een wereldwijde pandemie? Misschien zou je dat wel moeten zijn. Zijn we op zoiets voorbereid? Bill Gates en andere deskundigen geven hun mening.

  Aflevering 8

  The Future of Meat

  Op Netflix sinds 14 november 2019

  Tegenwoordig worden ongekende hoeveelheden vlees gegeten, maar deze situatie is onhoudbaar. Zijn alternatieven voor vlees het antwoord voor de toekomst?

  Aflevering 9

  Beauty

  Op Netflix sinds 21 november 2019

  Schoonheid schuilt wellicht in het oog van de waarnemer, maar wat maakt kunst en architectuur nu precies esthetisch aantrekkelijk? En waarom houden wij van kijken?

  Aflevering 10

  Diamonds

  Op Netflix sinds 28 november 2019

  Een diamant is voor eeuwig. Maar waarom is dat? Ontdek hoe opgedolven stukjes koolstof een statussymbool en een glinsterend bewijs van eeuwige liefde zijn geworden.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.