Allereerst is het de taak om een klasse, gender en een ras te kiezen. Je gender en ras zullen geen invloed hebben op je vaardigheden of speelstijl, maar is puur cosmetisch. Je hebt de keuze uit Humans, Awoken en Exo. De Humans zijn uiteraard gewoon mensen, de Awoken zijn mensen die aangetast zijn door de ruimte en Exo zijn zelfbewuste robots.

De moeilijkste keuze

De keuze van je klasse maakt echter wel een enorme impact. Als je eenmaal hebt gekozen, kun je met dat personage niet meer wisselen, dus denk goed na over jouw favoriete speelstijl en de verschillende subklassen. Elke klasse heeft namelijk - op het moment van schrijven - twee subklassen waaruit hij kan kiezen, waarvan de tweede op level 15 wordt ontgrendeld.

De Titan begint met de Striker-subklasse, die vooral gericht is op gevechten op korte afstand, maar zijn andere subklasse, de Defender, heeft als specialiteit om zichzelf en anderen te beschermen. De Warlock begint als een Voidwalker en is de magiër van het stel. Zijn andere subklasse is de Sunsinger, die vooral bij jouw medespelers in de smaak zal vallen, aangezien hij de vaardigheden van de rest van het team versterkt.

De derde klasse is de Hunter, die begint als Gunslinger. De naam is een beetje apart, want de Gunslinger floreert vooral als hij vijanden doodt met schoten door het hoofd. Als een gek je wapens legen is dus niet aan te raden. De tweede subklasse van de Hunter is de Bladedancer, waarmee je snel over het veld kunt bewegen en vooral vijanden doodt met een mes.