XGN Opinie: Voor welke microtransacties zou jij wél graag willen betalen?

Dat is simpel: ik zou voor helemaal niets willen betalen. Geef mij maar gewoon een game die compleet is in plaats van een halve titel waarbij je de andere helft nog eens apart moet kopen. 50 euro is meer dan genoeg voor een game, dan mag je op zijn minst verwachten dat de game alles biedt wat je wilt hebben. Ik begrijp dan ook niet dat mensen serieus betalen voor een andere outfit of iets dergelijks. Dat geld kan absoluut beter gespendeerd worden. Bij free-to-play games snap ik het concept van microtransactie wel als alleen de basis gratis te spelen is. Helaas veranderen die spellen al snel in pay-to-win games en dan haal ik er meteen geen plezier meer uit. Die microtransacties mogen compleet de deur uit van mij.

Ik ben niet iemand met een afkeer voor microtransacties. Waar ik wél een enorme afkeer van heb, is als je bepaalde delen van een game mist, wanneer je niet eerst nog even een bepaald bedrag overmaakt. Je hebt al betaald voor die game, dus waarom zou je achteraf dan nog eens extra geld neer moeten leggen als je een bepaalde missie wilt doen? Als microtransacties op zo'n manier gebruikt worden, heb ik er ook een spuughekel aan. Wanneer microtransacties een game juist aanvullen, dan heb ik er niets op tegen. Een mooi voorbeeld hiervan is Dead Space 3, waarin je met kleine bedragen extra materialen kunt kopen om te gebruiken. Al die materialen zijn ook gewoon in de game zelf te vinden, maar heb je geen zin om deze te zelf zoeken dan zijn microtransacties handig. Dat zijn de betalingen die ik wél goedkeur en waarvoor ik ook bereid ben er heel af en toe eens een te doen.

"Je hebt al betaald voor die game, dus waarom zou je achteraf dan nog eens extra geld neer moeten leggen als je een bepaalde missie wilt doen? Als microtransacties op zo'n manier gebruikt worden, heb ik er ook een spuughekel aan."

Microtransacties zijn een goede manier om een gratis game te kunnen financiëren. Ik ben in bepaalde opzichten tegen het principe, maar dat is voor een andere discussie. Als ik moet betalen voor microtransacties, dan is het waarschijnlijk extra levels die ik zou kopen. Eigenlijk kleine stukjes downloadbare content. Verder vind ik optionele transacties ook een prima manier. Zoals Wouter al aangeeft, zijn er games die het spel wat makkelijker maken doordat je bepaalde spullen kunt kopen, in plaats van ze zelf te gaan zoeken in de game. Extra levens kopen of een level overslaan door te betalen gaat dan weer volledig tegen mijn principes in.

Microtransacties die ik wel kan waarderen zijn bijvoorbeeld die in Team Fortress 2 van Valve. Alle wapens in die game zijn, zonder ook maar één cent naar Steam over te maken, te bemachtigen; voor fancy aankleding als (feest)hoedjes en andere apenpakken ben je hoogstens een paar euro kwijt. Deze cosmetische uitrustingen bieden geen toegevoegde waarde qua gameplay, maar leuken het geheel uiterlijk gezien wel op. Bovendien word je geenszins opgedrongen of aangeraden om ook maar één enkel kledingstuk aan te schaffen. De beste reden die ik zelf kan bedenken om microtransacties te betalen voor Team Fortress 2, is dat het simpelweg een fantastische free-to-play game is, die het mijns inziens zeker verdient om zoveel mogelijk inkomsten te genereren.

"Cosmetische uitrustingen bieden in Team Fortress 2 geen toegevoegde waarde qua gameplay, maar leuken het geheel uiterlijk gezien wel op. Bovendien word je geenszins opgedrongen of aangeraden om ook maar één enkel kledingstuk aan te schaffen."

Dat is niet zo moeilijk: voor helemaal niets. Ik houd totaal niet van microtransacties. Ik heb nog er zelfs nog nooit gebruik van gemaakt. Als ik in bijvoorbeeld FIFA 13 pakjes kaarten voor mijn Ultimate Team ga kopen met echt geld, voelt dat als vals spelen. Hetzelfde geldt met het kopen van XP-boosters in Forza Motorsport 5, of tijdelijk de beste wapens in een shooter. Het maakt mij niet zoveel uit dat alles wat langer duurt; liever dat alles door mij is gehaald dan er euro's aan spenderen.