Yesterday Origins Review - Het eeuwige leven?

  Het leven eindeloos verlengen, of zelfs onsterfelijkheid, zijn elementen waar de mensheid al langere tijd om wenst. Dat dit niet altijd over rozen gaat, laten de vele sciencefictionverhalen en -films ons wel zien. Met Yesterday Origins zullen de meesten wel een dikke streep door die wens zetten. Waarom? Je leest het in onze Yesterday Origins Review.

  Yesterday Origins is een point-and-click adventure, en het vervolg op Yesterday dat in 2012 alleen voor de PC uitkwam. De Spaanse ontwikkelaar Pendulo Studios verbreedt zijn perspectief en brengt het vervolg ook naar de huidige generatie consoles. In de game bestuur jij John Yesterday, een eigenaar van een antiekwinkeltje in hartje Parijs. Antiek siert jou, aangezien jij de gave van onsterfelijkheid bezit. Al zitten hier wel enkele haken en ogen aan.

  Yesterday Origins Review

  Da Vinci code

  Het probleem van John is namelijk dat als hij sterft, hij wel gewoon terugkeert naar zijn aardse lichaam, maar hij zich niet kan herinneren wat er in zijn eerdere leven(s) is gebeurd. En als je al 500 jaar op de aarde rondloopt, dan kan dat bijzonder lastig zijn. Zo zijn John’s dromen misschien wel verhaallijnen uit zijn verre verleden, wat een intrigerend tintje aan het verhaal geeft. Voeg daar ook nog John’s vriendin Pauline aan toe, die ook onsterfelijk is, en je hebt de basis van een fabuleus plot.

  Een verhaal dat zich kan meten met Dan Brown’s de Da Vinci code, al is het alleen maar hoe het complot zich ontrafelt. Het uiteindelijke doel van John is om een ritueel na te bootsen waardoor hij 500 jaar geleden onsterfelijk werd. Voeg hier een goede mix van personages aan toe in het heden en het verleden, plus de authentieke geschiedenis van de Spaanse Inquisitie en je hebt een eigenaardige doch interessante thriller.

  Yesterday Origins Review

  Herhalend

  Die thriller wisselt af qua tijdsperiodes: in de proloog zit je in de gevangenis op het hoogtepunt van de Spaanse Inquisitie in de vijftiende eeuw, terwijl je ook John, of diens vriendin Pauline, bestuurt in het heden. Natuurlijk hebben beide periodes hun eigen sfeer en muziek, wat Pendulo Studios erg goed naar voren laat komen. De graphics van de omgevingen zijn een dikke prima, terwijl de personages eruitzien als houterige poppen. En toch past het perfect bij de game.

  Iets wat minder bij Yesterday Origins past is de muziek, aangezien die steeds aan het herhalen is. Die eigentijdse muziek bij een tijdzone is top, maar zorg er wel voor dat je het deuntje niet elke dertig seconden opnieuw laat beginnen. Dit zorgt er al snel voor dat je het geluid van de game uitzet, een element wat verder geen enkele invloed op Yesterday Origins heeft.

  Yesterday Origins Review

  Combineren kun je leren

  Eén van de elementen van point-and-click adventures is het combineren van items om een puzzel op te lossen, of om een groter item te creëren en zo verder te kunnen gaan met het verhaal. Yesterday Origins bestaat in principe bijna alleen maar uit deze combineerpuzzels, maar dat is niet per se negatief. De meeste puzzels zijn leuk, grappig en laten je rustig nadenken over wat je nu precies nodig hebt om verder te gaan met het verhaal.

  Helaas gaat die vlieger niet altijd op en zal je soms tegen enkele puzzels aanlopen die in jouw ogen onlogisch zijn. Het openmaken van een enveloppe moet op een hele specifieke manier. Of neem Pauline's rimpelprobleem. Zij heeft daar last van en wil daar logischerwijs van af. In plaats van rimpelcrème te gebruiken, wat je op dat moment in je inventaris hebt, moet je een pistool met demper gebruiken. Op je zelf. Want ja, ook je bent toch onsterfelijk?

  Yesterday Origins Review

  Yesterday Origins Review – Puike point-and-click-adventurer

  Yesterday Origins is zelf niet onsterfelijk, wat vaak terugkomt in de technische mankementen. De voice-acting is soms niet ijzersterk, waardoor lippen bewegen als er geen tekst is, maar het grootste probleem zit in de game zelf. Soms reageert Yesterday Origins niet meer op een knop of zit hij vast in een bepaald scherm. En dan mag je de game opnieuw opstarten, wat vervelend is. Iets wat ons wel erg vaak overkwam.

  Ondanks die technische problemen zijn wij doorgegaan met Yesterday Origins, met het enerverende verhaal als drijfveer. De personages in beide tijdsperiodes zijn ook dermate grappig en interessant dat je doorgaat met de puzzels. Puzzels die erg vaak goed bedacht zijn en enig denkvermogen eisen, maar soms zo onlogisch van nature zijn dat je al snel alle objecten combineert met enkele personages. Yesterday Origins valt in dat opzicht net zo te beschrijven als het pistool met demper: we weten niet waarom, maar het werkt wel.

  7

  De plus- en minpunten

  • Fabuleus verhaal
  • Interessante personages
  • Enerverende puzzels...
  • ...die soms té onlogisch zijn
  • Technische mankementen
  • Herhalende muziek

  Yesterday Origins

  Verkijgbaar vanaf 10 november 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.