Wolfenstein The Old Blood Review - Ouderwets plezier

  Dat de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog van het occulte hielden, is geen geheim. In Wolfenstein: The New Order komt dit natuurlijk al naar voren, maar in diens prequel en standalone expansion pack Wolfenstein: The Old Blood helemaal. Lees snel verder in onze Wolfenstein The Old Blood Review!

  The Old Blood is een standalone expansion pack voor het vorig jaar uitgekomen Wolfenstein: The New Order. Dit betekent echter niet dat je die game moet hebben gespeeld om The Old Blood te begrijpen, want waar The New Order zich in de jaren 60 afspeelt, zit je nu weer midden in de oorlog tegen de Duitsers.

  Wederom ben jij B.J. Blazkowicz en is het je taak deze keer om een geheime Nazi locatie op te sporen, daar de rechterhand van kolonel Deathshead, de slechterik uit de serie, te vinden en uit te schakelen.

  Wolfenstein The Old Blood Review

  Twee delen

  Het spel is opgegedeeld in twee verhaallijnen: ‘Rudi Jager and the Den of Wolves’ en ‘The Dark Secrets of Helga von Schabbs’. Het zijn twee opzichzelfstaande verhalen, met allebei een andere setting en bad guy, maar beide plots hebben overkoepelende punten.

  De eerste is grotendeels in de lijn van The New Order en daar zal je stealth moeten afwisselen met keiharde shoot-outs. Het leukste aan de eerste helft van The Old Blood is het feit dat je wederom binnentreedt in kasteel Wolfenstein om daar achter de coördinaten te komen van de Deathshead burcht te komen.

  Juist het tweede gedeelte breekt met de traditie die Wolfenstein: The New Order ons voorschotelde. Je gaat namelijk naar de plaats Wulfburg reist om daar achter Helga Von Schabbs te gaan, een Nazi-archeoloog die enkele artefacten heeft gevonden met duistere magie. En door die duistere magie komen er zombies vrij, waardoor je al snel op nazi-zombies aan het schieten bent.

  Wolfenstein The Old Blood Review

  Meatgrinder

  In ‘Den of Wolves’ moet je jouw teamgenoot Wesley gaan redden in het befaamde kasteel. The Old Blood is tijdens dit eerste gedeelte identiek aan het eerste uur van The New Order. Je zult veel moeten sluipen en hevige shoot-outs moeten zien te overleven.

  Het probleem is echter dat bepaalde gebieden in kasteel Wolfenstein té groot zijn in vergelijking met de nauwe gangetjes van The New Order. Zo zal je vaak rustig rondsluipen, waarna er een nazi in je rug begint te schreeuwen en te schieten waardoor je weer opnieuw kunt beginnen. De sluipstukjes zullen zo eerder uitmonden in shoot-outs en dat zal ontwikkelaar MachineGames niet bedoeld hebben.

  Zo’n probleem zit ook in het tweede gedeelte. Met ‘Den of Wolves’ ben je vijf uur zoet, waarna je nog pak en beet drie uur in ‘Secrets of Helga von Schabbs’ dwaalt. En misschien is het de zombiemoeheid, maar het neermaaien van tientallen ondoden wordt op een gegeven moment saai. De stealth is dan ook totaal overbodig, waardoor je al snel aan de slag gaat als een meatgrinder.

  Wolfenstein The Old Blood Review

  Niet kapot, niet fixen

  Alle ‘klassieke’ elementen uit The New Order zitten er ook weer in. Het wapenwiel, waarmee je in een oogopslag wisselt tussen de diverse guns is weer aanwezig, evenals al de schietijzers die je in de vorige game kon gebruiken.

  Nieuwe toevoegingen zijn er in de vorm van een pijp als melee wapen en het Kampfpistol, waarmee je explosiever schiet dan zijn normale broertje. Ook is er nu een heuse sniper rifle voor de lange-afstandsgevechten, al zal je de sniper niet in veel gevallen nodig hebben.

  Ook het perksysteem uit The New Order is weer volop van de partij. Je kunt bepaalde perks vrijspelen door diverse nazi’s op een specifieke manier uit schakelen, of om gewoon vijftig nazi’s neer te schieten met je assault rifle. Net zoals bij The New Order voegt het namelijk iets toe: een nieuwere speelstijl. Door al die perks zal je een bepaald level heel anders aanpakken dan het level daarvoor. En dat is fris.

  Ontwikkelaar MachineGames heeft dan ook erg goed gelet op alles wat goed was aan The New Order en het mantra ‘if it ain’t broke, don’t fix it’ staat waarschijnlijk op elke memo, op elke computer in diens ontwikkelstudio met koeienletters genoteerd.

  Wolfenstein The Old Blood Review

  Going oldskool!

  Old Blood bevat naast het hoofdverhaal van acht uur ook nog enkele challenges. Verwacht niet te veel van deze zogenaamde uitdagingen, want je speelt bepaalde actievolle shoot-outs gewoon weer na, alleen doe je het deze keer voor een medaille.

  Eén van de beste dingen aan Old Blood is het feit dat de originele Wolfenstein 3D aan de game is toegevoegd. Als je The New Order al hebt uitgepluisd, dan weet je dat het eerste level van deze shooter al speelbaar was. In The Old Blood is in elk hoofdstuk van het spel een Wolfenstein 3D level te vinden en te voltooien. En ja, dat is inclusief eindbaas Hans Grösse.

  Wolfenstein The Old Blood Review

  Wolfenstein The Old Blood review – Ouderwets plezier

  Wat Wolfenstein: The Old Blood wel goed doet is de mix tussen stealth en schieten, evenals de perks waardoor je een level al snel op een andere manier zou spelen. Bovendien is het neermaaien van talloze nazi’s nog steeds een bezigheid die vermakelijk is. Voeg daar ook nog even acht levels van de originele Wolfenstein 3D aan toe en je hebt weer een boel plezier.

  8

  De plus- en minpunten

  • Uitstekende mix stealth en schieten
  • Perks weer top
  • ‘Nazi scum’ uit de wereld helpen
  • Old skool Wolfenstein 3D
  • Té grote omgevingen voor stealth
  • Zombiemoeheid

  Wolfenstein: The Old Blood

  Verkijgbaar vanaf 15 may 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.