The House with a Clock in Its Walls Review - Griezelige kinderfilm

  Minstens vijfenveertig jaar lag het boek The House with a Clock in Its Walls stof te happen op een Hollywood-plank totdat regisseur Eli Roth ermee aan de slag ging. En dat is bijzonder, want kan een maker van horrorfilms als Hostel en Cabin Fever een kindvriendelijke film afleveren? Lees het in The House with a Clock in Its Walls review.

  The House with a Clock in Its Walls draait om de tienjarige Lewis Barnavelt (Owen Vaccaro) die door een auto-ongeluk zijn ouders is kwijtgeraakt. Hij wordt naar zijn oom Jonathan (Jack Black) gestuurd om daar te wonen en ontmoet daar ook direct Jonathans beste vriend en buurvrouw, Florence Zimmerman (Cate Blanchett).

  Clichés

  Lewis, Jonathan en Florence moeten met zijn drieën namelijk de klok uit de titel weten te vinden, aangezien die constant in het huis tikt. Een machtige tovenaar, en de oud-collega van Jonathan, is hiervoor verantwoordelijk en de rest van de film gaat over zijn eventuele terugkeer.

  Het verhaal kent vele clichés die in kinderfilms al vaker voorbij zijn gekomen. Een wees die naar het eigenzinnige huis van een oom wordt gestuurd die hij niet kent? Check. De desbetreffende oom blijkt een tovenaar te zijn? Check. Het vrouwelijke personage geldt als moreel geweten en moet de oom constant op de vingers tikken? Check.

  De hamvraag die dan volgt is of dat erg is. Het antwoord daarop hangt tussen de ja en nee in, want The House with a Clock in Its Walls heeft een vermakelijk verhaal wat alleen erg voortkabbelt. Het is jammer dat The House with a Clock in Its Walls niet meer weet te bieden, want je krijgt constant het gevoel dat Roth en schrijver Eric Kripke misschien meer uit het originele bronmateriaal hadden kunnen halen. De boekenserie kent twaalf delen en dat zou meer dan genoeg inspiratie moeten opleveren om een meeslepend meesterwerk te creëren.

  The House with a Clock in Its Walls review

  Schitterende setting

  Wat wel een meesterwerk is, is de omgeving en de sfeer die Roth weet te scheppen. Het huis kent, zoals de titel doet vermoeden, meerdere klokken die er in allerlei soorten en maten aan de muren hangen. En niet alleen zien we meerdere interessante klokken, maar ook griezelige relikwieën als opgezette dieren en schilderijen die allerlei vreemde taferelen afbeelden.

  The House with a Clock In Its Walls heeft op die momenten veel weg van Harry Potter en de A Series of Unfortunate Events serie qua sfeer, maar weet dit helaas niet goed vast te houden. De flinterdunne verhaallijnen van sommige personages is niet aanstekelijk genoeg om en haalt je vaak uit die magische sferen. Als Roth zich meer had gefocust op het gestoorde drietal, want dat zijn Lewis en de steeds kibbelende Jonathan en Florence, zou The House with a Clock in Its Walls stukken beter zijn.

  The House with a Clock in Its Walls review

  Soms wel erg eng

  Die magische sferen komen wel goed naar voren met de uitstekende effecten van levende tuinwezens, bewegende sofastoelen en schilderijen die met een knip van iemands vingers voor je neus veranderen. Toch zit het horrorelement er bij Roth zo ingebakken dat hij soms toch voor een iets te spannende sfeer wil zorgen, waardoor het al snel té eng wordt.

  Een voorbeeld is de terugkeer van de machtige tovenaar Isaac Izard (Kyle MachLachlan) die als lopend lijk toch wel voor enige gefronste blikken van ouders kan zorgen. Ook enkele hongerige en bloeddorstige pompoenen die lijken bezeten door de duivels kunnen voor nachtmerries zorgen.

  The House with a Clock in Its Walls review

  Veel extra’s

  Iets wat soms voor een onbedoelde nachtmerrie kan zorgen is het gebrek aan extra’s bij een Blu-ray. Je wilt vaak een film volledig tot je nemen met allerlei verwijderde scènes, achter de schermen materiaal en andere leuke bijkomstigheden. Gelukkig telt The House with a Clock in Its Walls vele extra’s en ben je na het kijken van de film nog wel een tijdje zoet.

  Zo zijn er naast de standaard verwijderde scènes en bloopers veel aandacht voor het boek vertalen naar het witte scherm, de wereld van schrijver John Bellairs en de acteurs zelf. Black en Blanchett zijn namelijk een goed duo en zetten een prima rol neer, maar erg hoogstaand is het allemaal niet.

  The House with a Clock in Its Walls review

  The House with a Clock in Its Walls Review – Kinderfilm met gebreken

  The House with a Clock in Its Walls is een leuke film voor kinderen wat voornamelijk komt door de magnifieke omgevingen en de sfeer die daaruit voorkomt. Die doelgroep zal dan ook haar ogen uitkijken met alles wat er op het scherm wordt getoverd, maar volwassenen zullen het matige verhaal en acteerwerk moeten uitzitten. En dan zijn er ook nog scènes die voor sommige kinderen toch wel erg eng zijn. U bent gewaarschuwd.

  6.5

  De plus- en minpunten

  • Schitterende omgevingen
  • Heerlijke sfeer
  • Had meer in het verhaal gezeten
  • Matig acteerwerk
  • Soms wel eng voor kinderen

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.