Net zoals in de vorige drie afleveringen beheers jij Louis de Richet, een lid van een geheimzinnige organisatie dat zich interesseert in het occulte. Al een paar dagen loop je rond op een afgelegen eiland waar een conference plaatsvindt met enkele machtige mannen, en een vrouw, die enorme gevolgen kan hebben voor de gehele wereld.

Demonische krachten

De vorige aflevering, Ripples, voegde een element van het onverklaarbare of misschien zelfs het demonische toe aan The Council. Louis’ moeder Sarah vertelt over zogenaamde daemons die rondlopen op de aarde en machtige mannen van alles influisteren om ze zo een bepaalde kant op te duwen.

Ook jij ervaart die krachten, want je hoort al snel in Burning Bridges dat Lord Mortimer eigenlijk jouw vader is en ook een daemon. Met jouw gave kun je de gedachten van mensen afluisteren en weten wat ze op dat moment denken. Een toffe feature, maar helaas maakt dit element de vele confrontaties die je in deze aflevering hebt wel erg makkelijk. En dat is zonde, want de gesprekken tussen jou en diverse personages zijn altijd van hoog niveau geweest; één foutje en het is klaar, dus je wilt het goed doen.

The Council Episode 4 Review

Zinderende zoektocht

Dit merk je ook later in de aflevering als je erachter komt dat je nog een andere gave hebt: mensen overnemen. Binnen de kortste keren neem je een afgezant van de paus over en probeer je een geheime boodschap in zijn brieven te zetten. Hier komt het puzzelelement weer tevoorschijn, maar net zoals in de vorige afleveringen is het redelijk onlogisch. Je moet een datum coderen naar letters, maar de manier waarop dat zou moeten is vaag en je kan dan ook eindeloos zitten staren naar de cijfertjes; wij ervaarden dat in ieder geval.

Toch heeft Big Bad Wolf de memo ontvangen dat sommige puzzels wel erg belachelijk waren en zit er in ieder geval één toffe puzzel in Burning Bridges. Je moet de Heilige Lans vinden, een speerkop die het lichaam van Jezus Christus doorboorde toen hij aan het kruis hing. Via een tour langs schilderijen, antieke geschriften en gesprekken met theologen heb je een beeld van de kop. Aan jou dan de taak om die speer te vinden in een uitgestrekt labyrint waar meer dan tien speerkoppen liggen en jij de juiste moet pakken.

The Council Episode 4 Review

Gevolgen

Tussen die zoektocht door ervaar je ook nog de gevolgen van je eerdere keuzes. Zo wil de hertogin wel of niet met je praten na het drama met haar tweelingzus en geeft Lord Mortimer jou de taak om nog meer mensen te beïnvloeden. Of je dat met je nieuwe krachten doet of juist met je charisma en natuurlijke overtuigingskracht, dat is aan jou.

De belangrijkste keuze in het gehele seizoen van The Council maak je pas in deze aflevering en de rekening weet je pas tegen het einde van de aflevering. Dat is iets wat Big Bad Wolf ontzettend goed doet en waardoor wij al de neiging kregen om een nieuwe game op te starten om te kijken wat de andere keuze zou zijn. We gaan niks verklappen, maar beide opties hebben met waardevolle informatie te maken en kunnen het verschil zijn tussen leven en dood.

The Council Episode 4 Review

Ondermaats

Het viel bij de vierde aflevering van The Council ook op dat de engine niet altijd stabiel lijkt te zijn. De voorgaande afleveringen hebben nog wel eens grafische problemen en dat de monden niet bewegen als er tekst is of ogen die ineens bijzonder beginnen te draaien, maar tijdens Burning Bridges ervoeren we veelal technische mankementen.

Maar personages die wegvallen uit gesprekken, achtergronden die niet willen inladen of zelfs glitches dat je iemand niet kan spreken en de game opnieuw moet opstarten zijn iets anders dan wat grafische mankementjes. Burning Bridges heeft hier veelal last van en het is bijzonder dat de voorgaande afleveringen dat niet hadden. Hopelijk speelt dit probleem niet mee bij de finale van The Council.

The Council Episode 4 Review

The Council Episode 4 Review – Burning Bridges

Desalniettemin is The Council Episode 4 een boeiende aflevering, waarin jij als Louis meer krachten krijgt en het verhaal het einde nadert. Die gaven zijn een toffe toevoeging, maar ze maken het een kerngedeelte van The Council wel erg makkelijk: de confrontaties. Gelukkig zijn de puzzels niet ontzettend onlogisch en moet je keuzes maken die een grote impact hebben op jou en je moeder. Tegelijkertijd is Burning Bridges ook de aflevering met de meeste technische mankementen, maar we houden goede hoop dat Big Bad Wolf dat verbetert voor het finalespektakel.