The Council Episode 1 Review - The Mad Ones

  Zes jaar geleden zette Telltale een nieuwe standaard neer met The Walking Dead. Vanaf dat moment zijn episodische titels en Telltale bijna unaniem met elkaar verbonden, maar ontwikkelaar Big Bad Wolf probeert daar verandering in te brengen met The Council. Of dat lukt, lees je in de The Council Episode 1 Review!

  The Council Episode 1, The Mad Ones, opent direct goed en plaatst jou in de schoenen van Louis de Richet, een lid van een geheime organisatie die samen met zijn moeder vastzit in een penibele situatie. Vanaf de start moet je al de keuze maken hoe jij jezelf en je moeder daaruit redt en daar begint het hele pakket aan mogelijkheden wat je voor je kiezen krijgt geschoteld.

  The Council Episode 1 Review

  Sherlock Holmes

  Want na die openingsscène moet jij de keuze maken waar jouw prioriteiten naar uitgaan. Je krijgt dan namelijk de optie om te kiezen tussen een detective, occultist en diplomaat als een soort klasse. Elke klasse heeft ook weer zijn krachten: een detective is beter in psychologie dan een diplomaat, maar die weet dan op zijn plek meer af van politiek. Deze skills zijn broodnodig voor de rest van The Council.

  Slechts enkele maanden na die lastige situatie word je uitgenodigd door ene Lord Mortimer op zijn privé-eiland. Hij deelt mee dat jouw moeder ook op dat eiland is, maar dat ze ondertussen verdwenen is. Aan jou dus de taak om daarheen te gaan en het onderzoek te leiden om zo je moeder terug te vinden.

  Toegegeven, het verhaal is vanaf het begin niet meeslepend en komt erg traag op gang, maar binnen de kortste keren praat je met de verschillende gasten op het eiland en probeer je erachter te komen waar je moeder is en wie er iets van weet. En er zijn genoeg mensen op dat eiland met hun eigen beweegredenen.

  The Council Episode 1 Review

  Eindbaasgevechten!

  Hier komt één van de pluspunten van The Council Episode 1 naar voren. Elk gesprek met een gast is een schaakspel, waarbij je de keuzes moet maken of je wel of iets niet vertelt. Jouw kwaliteiten uit de diverse klassen komen dan ook voorbij; zie je iemand bezorgd kijken, nadat zij slecht nieuws krijgt, dan kun je zoiets opmerken en daar later vragen over stellen. Of als occultist weet je meer over wetenschap en kunst, waar je dan ook weer gebruik van kan maken.

  De beste momenten zijn de zogenaamde confrontaties. Dit zijn eigenlijk een soort eindbaasgevechten, waarin jij slechts een paar kansen krijgt om achter bepaalde informatie te komen. En hier merk op je hoe fout iets kan lopen. Zo voer je op een gegeven moment een gesprek met Napoleon Bonaparte, maar je krijgt slechts twee kansen op een goed einde. Bij ons liep het helemaal mis en nu wil Bonaparte niks meer met ons te maken hebben.

  Dit consequentiesysteem is natuurlijk niet nieuw en we hebben het al vaak genoeg voorbij zien komen in de Telltale-titels, maar in The Council komt dit echt goed naar voren. Niet alleen in het geval van Bonaparte, maar ook bij een andere situatie.

  The Council Episode 1 Review

  Grafisch onder de maat

  Zo vraagt George Washington aan jou of je een meisje in de gaten wilt houden, zodat hij haar kamer kan inspecteren. Maar zij wordt in een foyer bedreigd door een andere gast die haar iets wil aandoen. De keuze die je dan maakt is tekenend voor de rest van jouw relatie met Washington of het meisje, personen die je later allebei nog nodig hebt voor informatie, aangezien ze beiden iets over je moeder weten.

  Het is alleen jammer dat de gezichten van de diverse personages soms een emotie moet uitstralen, maar dat je dit niet ziet. De graphics van The Council zijn echt PlayStation 3-kwaliteit en hebben ook nog een ander Telltale-element: monden die niet bewegen als er iets wordt gezegd. Ook in de cutscènes zie je dat de aandacht naar het verhaal is gegaan en niet de graphics: het water lijkt wel uit een PlayStation 2 game te zijn geknipt en geplakt.

  Behalve dat heeft The Council last van een ander issue: het instapniveau. In het eerste half uurtje krijg je zoveel voor je kiezen, dat je nogal eens vergeet wat de mogelijkheden zijn. Tussendoor iets opmerken bij iemand, jouw kwaliteiten gebruiken uit je klasse en elke persoon met wie je spreekt heeft ook zijn zwaktes en immuniteiten voor enkele kwaliteiten van jou. En dat kan allemaal nog wel eens aanvoelen als veel.

  The Council Episode 1 Review

  The Council Episode 1 Review – The Mad Ones

  Daartegenover staat wel dat The Council Episode 1, The Mad Ones, een fantastisch mysterie levert en je meesleept op een groot avontuur. Big Bad Wolf weet RPG-elementen erg goed te combineren met het verhalende aspect wat we al kennen uit de Telltale-games, met de confrontaties met gasten als absolute hoogtepunt. Helaas heeft The Council mindere graphics en het feit dat je ineens veel op je bord krijgt, zal sommigen afschrikken. Ondanks dat is The Council een goed begin van een groots avontuur.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Uitstekend mysterie
  • Toffe ‘eindbaasgevechten’
  • Uitstekende RPG-elementen
  • Grafisch onder de maat
  • Hoog instapniveau

  The Council Episode 1 - The Mad Ones

  Verkijgbaar vanaf 13 march 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.