Teslagrad Review - Magnetisch aantrekkelijk

  Het vertellen van een verhaal hoeft niet per se met woorden, beelden zeggen namelijk soms meer dan genoeg. Limbo, Braid en Fez zijn hier uitstekende voorbeelden van. Geen tekst, geen uitleg, maar als gamer weet je wat je moet doen: de wereld verkennen. Aan dat illustere rijtje mag nu ook Teslagrad worden toegevoegd.

  Teslagrads verhaal is dan ook bijster simpel. Je ziet hoe een man een huis binnengaat met een vrouw, er verstrijken een paar jaargetijden en opeens word jij, een klein jongetje, verjaagd uit je huis door een horde mannen in rode jassen. Je vlucht naar een enorme toren en daar begint het puzzelavontuur wat Teslagrad heet.

  Teslagrad Review

  Teslamancers

  Het blijkt namelijk dat jij de laatste van de ‘Teslamancers’ bent, een groep die zich verbergt in de donkere ruimtes en voornamelijk stealth gebruikt als wapen. De namen Teslagrad en Teslamancers zijn afgeleid van de natuurkundige Nikola Tesla, die gezien wordt als een van de grootste elektrotechnici aller tijden. En laat elektrotechniek nou net het wapenfeit van Teslagrad zijn.

  Als lid van de Teslamancers bezit je namelijk over speciale uitrusting en wapens waarmee je magische krachten hebt, die voornamelijk als een magneet werken. Er zijn blauwe en rode ondergronden en die twee stoten elkaar af of trekken elkaar aan. Sta jij op een rood gebied en gebruik jij je blauwe handschoen, dan gebeurt er niets. Gebruik je echter je rode handschoen, dan vlieg je ineens een heel eind omhoog.

  Teslagrad Review

  Metroidvania

  In de basis is Teslagrad een metroidvania-achtige puzzel platformer. Er zullen altijd gebieden of paden zijn waar je pas heen kunt als je een bepaalde upgrade hebt, maar de manier waarop jij de wereld verkent is helemaal aan jou. Met het ontbreken van een map krijg je al snel een gevoel van: ‘waar moet ik nu in hemelsnaam heen?’. Toch is dat helemaal niet erg.

  Want Teslagrads wereld ziet er namelijk schitterend uit. Ontwikkelaar Rain Games heeft bijzonder veel aandacht besteed aan de achtergrond en alles is handgetekend. Denk trouwens bij de toren die onze naamloze held betreedt niet aan zo’n saaie wachttoren, maar aan een toren waarin zich van alles afspeelt. Van natgeregende daken tot aan een gigantische vogelkooi toe; Teslagrads wereld is schitterend uitgewerkt.

  Teslagrad Review

  Magneettijd

  Het platform-aspect speelt een belangrijke rol, maar op de eerste plaats staan de puzzels. Zoals al eerder gemeld bezit jij over een speciale uitrusting. Moet je langs een hek of kooi heen? Gebruik je speciale schoenen om jezelf over een kleine afstand te teleporteren. Blokkeren twee magneten jouw weg? Handschoen erop en zie ze uit elkaar gaan! De oplossingen zijn simpel, maar er zijn gelukkig voldoende kamers die het nodige denkwerk vereisen.

  Het is dan wel wat irritant in Teslagrad dat er van jou wordt verwacht dat je een level in één keer haalt. Er zijn diverse puzzels waarbij je eerst even moet kijken hoe je het gaat aanpakken; welke kleur moet ik gebruiken op deze magneet, moet ik straks mijn teleporteerlaarzen gebruiken? Als je het fout doet, dan zal je opnieuw moeten beginnen.

  In principe is het overdoen van een puzzel niet zo heel erg, maar het is wel vervelend dat je dan eerst weer door de deur naar buiten moet en wederom weer terug de kamer in. De puzzel wordt gereset en je mag nog een poging wagen. Bijzonder vervelend, vooral als zo’n puzzel meerdere fases heeft en je eerst helemaal terug moet rennen naar die eerste deur. Met een resetknop zou Teslagrad een stuk sneller lopen.

  Teslagrad Review

  Korte levensduur

  Terugkomend op die resetknop; waarschijnlijk wilde ontwikkelaar Rain Games deze in de game verwerken, maar kwamen ze toen achter de korte levensduur van Teslagrad. Al met al kun je de game voltooien in slechts een paar uur, vijf op zijn meest. Er zijn dan nog wel de diverse collectibles te verzamelen, 36 capsules in totaal. Maar het eindscherm zal je wel snel over je beeld zien rollen.

  Toch is dat juist één van de pluspunten van Teslagrad. Het korte verhaal geeft de gelegenheid om het spel opnieuw te ervaren en om de toren op een andere manier te ontdekken. Elk gangenstelsel is zijn eigen puzzel en in sommige van die stelsels zitten lastigere puzzels verstopt waar een collectible de beloning is. Deze hebbedingetjes voegen één element toe aan Teslagrad, namelijk een geheim einde. Voor de rest niks; geen extra informatie over Teslamancers, geen nieuwe skins of nieuwe muziek. Een beetje te weinig voor al jouw harde werk.

  Teslagrad Review

  Teslagrad Review – Elektromagnetisch fantastisch

  Gelukkig is dat achteraf gezien niet zo erg, want Teslagrad is een avontuur van de bovenste klasse. Het gevoel dat je krijgt als je door die enorme en lege toren dwaalt is fenomenaal neergezet door Rain Games en de handgetekende graphics zorgen voor een prachtig sfeertje. Bovendien zitten er ook nog ingenieuze en leuke puzzels in Teslagrad waarin magneten op een interessante manier centraal staan.

  Met zijn beperkte levensduur zou een game een lager cijfer verdienen, maar de herspeelbaarheid van Teslagrad is enorm, mede door het Metroidvania-achtige design. Teslagrad hoort dan ook met verve thuis in het rijtje van Limbo, Braid en Fez.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Grafisch schitterend
  • Intrigerende puzzels
  • Magnifiek sfeertje
  • Ontbreken soort resetknop
  • Collectibles verzamelen voegt niks toe

  Teslagrad

  Verkijgbaar vanaf 11 september 2013

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.