Resistance: Fall of Man Review

  Een van de beste spellen die uitkwam voor de Playstation 3 tijdens de launch was Resistance: Fall of Man. Wat vinden wij ervan?

  Het First Person Shooter genre heeft altijd al bestaan, want op elke console/handheld is wel een FPS uitgekomen. Playstation 3 is er nog maar net, en ook deze console heeft al een exclusieve FPS titel erbij. Insomniac heeft een keer voor een heel ander publiek gekozen, is dit een goede keuze geweest?

  Wat is een "Tweede Wereldoorlog"?
  Aan het verhaal zal het echt niet liggen, het is een waterdicht verhaal met een heel ander verlopen geschiedenis. De Tweede Wereldoorlog heeft namelijk nooit plaatsgevonden, aangezien de Chimera, de vijand in het verhaal, aanvielen voordat de oorlog begon. De Chimera invasie begon in Rusland, en verzwolg heel Europa in een korte periode. Jij speelt als Nathan Hale die in het Amerikaanse leger zit. Je wordt meteen in het begin van het verhaal overgevlogen naar Engeland, en je eerste missie begint wat inhoudt: vernietigen, of vernietigd worden.

  Resistance: Fall of Man Screenshot 14932 Resistance: Fall of Man Screenshot 14933 Resistance: Fall of Man Screenshot 14935

  Het komt allemaal erg simpel en ondoordacht over op de manier hoe ik het vertel, maar dit is slechts kort samengevat. Het verhaal is echt heel diep, en goed uitgewerkt door Insomniac. Je hoort een vrouwelijke stem in het begin van elke missie, die uitlegt wat er gebeurt in het verhaal, en dat gaat met name over Nathan Hale. Aangezien jij Nathan Hale speelt, is het natuurlijk ook logisch dat het karakter een bijzonder kenmerk heeft. Nathan is namelijk immuun voor het virus, dat mensen in Chimera verandert.

  Uiteindelijk kom je ook de vrouwelijke voice-over in levende lijve tegen in het spel. Ze hoort bij het Engelse leger, en je moet haar redden uit een Chimera Convergence Centrum. In deze centra versnellen de Chimera het proces van het virus.

  Geen Gears of War graphics
  Iedereen doet het tegenwoordig, dus ik ook even. Sinds Gears of War uitkwam blijven er maar vergelijkingen gemaakt worden met de graphics van het spel. Resistance: Fall of Man valt met zulke vergelijkingen wel buiten de boot, aangezien het gewoon niet dat niveau qua graphics heeft. Dat was natuurlijk ook niet mogelijk voor Insomniac, want het was slechts een launchgame.

  Ook al ziet het er niet zo uit als Gears of War, dat betekent niet dat de game spuuglelijk is. In tegendeel zelfs, het ziet er onwijs mooi uit voor een launchgame. Er zijn zeer grote maps die allemaal stuk voor stuk zeer gedetailleerd zijn. De wapens, vijanden en voertuigen zien er allemaal ook erg wreed uit. Het lijkt realistisch, en dat is voor een FPS genoeg op grafisch niveau.

  Resistance: Fall of Man Screenshot 15172 Resistance: Fall of Man Screenshot 15168 Resistance: Fall of Man Screenshot 15170

  Oude gameplay
  Qua gameplay is er absoluut geen vernieuwing hier. Waarschijnlijk was dit ook niet de bedoeling van Insomniac, en moest het gewoon een goede oude FPS titel worden, maar met een leuk verhaal en hoogstaande graphics. De besturing is net zoals al die andere First Person Shooters op de Playstation consoles, op een paar controls na. Sommige knoppen zitten natuurlijk op andere plekken, dat is logisch. Maar Insomniac heeft de rare keuze gemaakt om L1 als schietknop te gebruiken, terwijl er nu zelfs triggers op de controller zitten. Ondanks de onlogische keuze, blijft het wel lekker spelen.

  De slagvelden zien er super uit, soms moet je met een legertje van ongeveer 10 soldaten tegen 20 Chimera, maar soms moet je ook in je eentje een heel leger van Chimera uitschakelen. Maar naast Chimera zijn er natuurlijk ook andere monsters die in je weg komen te staan. Je hebt grote vijanden, lijken erg veel op eindbazen en vereisen ook een bepaalde manier om ze succesvol af te maken.

  Ook al is de gameplay niet echt origineel, Resistance maakt zichzelf wel bekend met zijn ongelofelijke arsenaal aan wapens. Je hebt er enorm veel, en je kunt ze ook allemaal tegelijkertijd dragen. Een paar voorbeelden zijn: een sniper die de tijd vertraagd (L23 Fareye), een kannon die naalden afschiet en vervolgens naar boven stuiteren wanneer ze de grond aanraken (XR-005 Hailstorm). Sommige mensen zullen ze wel bekend voor komen, aangezien sommige wapens uit de Ratchet en Clank series komen.

  Online is super!
  Dit is echt een van de beste features in Resistance: Fall of Man. Met een gigantische multiplayer waar je met 40 man per server kunt spelen. Het is niet alleen super vet wanneer je speelt, het is ook erg gemakkelijk om in een server te komen. Het systeem sorteert een geschikte server voor de speler, die kan kiezen uit moeilijkheidsgraden en wat voor type servers. Dit sorteren duurt misschien een paar seconden, en daarna zit je al in een de uitgekozen server.

  Resistance: Fall of Man Screenshot 15921 Resistance: Fall of Man Screenshot 15920 Resistance: Fall of Man Screenshot 15917

  Vanaf dat punt is het slechts wachten op de host, en meestal duurt dit niet langer dan 5 minuten. Chatten is ook mogelijk, maar alleen in de lobby. Als je in de game gaat, zal het niet meer mogelijk zijn om te chatten via toetsenbord. Maar, een optie is dan nog wel een BlueTooth headset.

  Conclusie
  Resistance is een super shooter, die een interessant verhaal biedt, een gigantisch arsenaal aan wapens biedt en een solide FPS gameplay heeft. Eigenlijk is deze game voor iedereen wel een aanrader, want het is een van de beste launchtitels van de Playstation 3.

  8.4

  De plus- en minpunten

  Resistance: Fall of Man

  Verkijgbaar vanaf 23 march 2007

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.