Pro Evolution Soccer 2010 Review

  Vorig jaar viel de Wii versie van PES 2009 goed in de smaak. De besturing was prima uitgewerkt, maar er was zeker ruimte voor verbetering. Zou Konami erin geslaagd zijn dit in deze uitgave te overtreffen?

  Als het om voetbalspellen gaat, staat de PES-franchise als een van de beste aangeschreven. Toch is het zo dat Konami te weinig vernieuwing toepast in de laatste twee jaar, wanneer ze weer een nieuwe uitvoering aan de markt introduceren. Concurrent FIFA gaat er tegenwoordig met de kroon vandoor en dat is natuurlijk een gemiste kans voor Konami.

  Succes
  Toch is het zo dat Konami elke keer weer successen boekt met PES, omdat de fanbase achter de franchise erg trouw is. Nog altijd blijft het voetbalgenre populair bij gamers en daarom was het ook een logische stap van Konami om de serie naar de console van Nintendo te brengen. Het is te prijzen dat Konami dit ook in 2009 doet, omdat de Wii een totaal andere game-ervaring biedt dan de consoles van Sony en Microsoft. Laten we hopen dat dit ook nu weer goed uitgepakt voor Wii bezitters die zin hebben in een potje PES.

  De Wii versie van PES 2010 zal je bekend voorkomen als je PES 2009 al een keer hebt gespeeld. Modi als de Master League en Champions Road zijn weer terug. Tevens is het mogelijk om als speler mee te doen aan de UEFA Champions League, wat natuurlijk voor iedere voetbal fanaat een must is. Vele bekende spelers zoals Messi, Christiano Ronaldo en onze eigen Dirk Kuyt passeren de revue als je met hun clubs de wedstrijden in gaat.

  Pro Evolution Soccer 2010 Screenshot 130057 Pro Evolution Soccer 2010 Screenshot 130061 Pro Evolution Soccer 2010 Screenshot 130065

  Alles door oefening
  Pro Evolution Soccer op de Wii speelt heel anders dan op de PS3 of Xbox 360. Het is daarom aan te raden om eerst de tutorial te raadplegen, om even goed de kneepjes van het spel onder de knie te krijgen. In de tutorial krijg je namelijk uitgebreid uitleg over hoe de besturing werkt en hoe je op een snelle wijze de basis van de game doorkrijgt.

  Als je een nieuwkomer bent wat betreft Pro Evolution Soccer spellen is het een vereiste dat je even een tijdje gaat oefenen, zodat je op het speelveld aardig kunt combineren en als speler goed de weg naar het doel kunt vinden, want daar gaat het tenslotte om bij de voetbal sport. Het zal je wat tijd gaan kosten, maar het is dan ook zeer de moeite waard, want dit betreft nog steeds één van de betere voetbalspellen die er verkrijgbaar is.

  Complexiteit
  De besturing die Konami hanteert bij deze game is vrij complex, maar wel op veel fronten diepgaand en goed uitgewerkt. Met de Wiimote richt je op het punt waar je een speler uit je elftal heen wilt laten gaan en met B paas je de bal. De A-knop op de Wiimote heeft als functie dat je een speler kan laten lopen richting de bal. Dit kan trouwens ook gedaan worden met de analoge stick van de nunchuck. Het is maar wat je lekkerder vindt spelen.

  Pro Evolution Soccer 2010 Screenshot 130061 Pro Evolution Soccer 2010 Screenshot 130063 Pro Evolution Soccer 2010 Screenshot 130060

  Aanvallen!
  Als een speler vrij komt te staan in een belangrijk speelgebied, dan is het mogelijk om een strakke pass te geven. Richt de pointer van de Wiimote op het gebied waar de bal moet komen en houdt de B-knop vast, zodat de aanvaller op de bal af rent. Laat op het juiste moment de B-knop los en je maakt een strakke pass, waarmee je de kans krijgt om de verdediging open te breken.

  Je zult merken dat je na een paar keer spelen strakkere passes gaat geven en sneller in het zestienmeter gebied terecht komt. Om te scoren richt je de Wiimote op het doel of schud je met de controller om dit automatisch te laten doen. Met de B-knop schop je de bal dan richting doel. Dit werkt goed, maar het zorgt er wel voor dat het scoren je vaak te gemakkelijk afgaat, vanwege de zwakke kunstmatige intelligentie. De verdediging lijkt op bepaalde momenten namelijk wel gatenkaas, waardoor het voor jouw aanvallers vrij spel hebben. Je kunt hierdoor wat te vaak een makkelijke goal maken.

  De kunst van verdedigen
  De verdediging van je eigen team is wat beter geregeld en ook goed aan te sturen. Als je niet aan de bal bent, is het natuurlijk de bedoeling een goede verdediging te hebben. Je kunt door de A-knop in te drukken jouw speler een lijn laten lopen, om de bal van de tegenstander zo te onderscheppen. Door te schudden met de Wiimote kun je ook op een wat hardere manier te werk gaan, namelijk via een tackle.

  Doodspel
  Hoewel grote verrassingen uitblijven bij Pro Evo 2010, zijn er wel wat goede aanpassingen gemaakt. Het grootste pluspunt is toch wel dat het nu mogelijk is om online een potje aan te gaan tegen andere gamers. Verder zijn de dodespel momenten nu veel makkelijker om uit te voeren. Met het nemen van vrije trappen valt op dat het nu veel duidelijker is hoe je een goede vrije trap kunt uitvoeren. Voor het nemen van een corner is de techniek ook heel duidelijk aangepast, waardoor je al snel gevaarlijke en nauwkeurige corners kunt nemen. Het minpunt is wel dat de verdediging van de tegenstander behoorlijk passief is, waardoor er te snel voor jou winst te behalen valt.

  {mig:Wetz9KqXaNrc}

  Conclusie
  Pro Evolution Soccer 2010 voor de Wii is een goede voetbalgame geworden, maar kent helaas teveel minpunten om het als vooruitgang te zien. Konami moet toch het komende jaar flinke aanpassingen gaan maken willen ze met de PES franchise weer op het niveau komen van drie tot vier jaar terug. Ook zal het veel beter zijn als er ook voor de Wii een betere kunstmatige intelligentie gebruikt wordt, zodat de game strategisch gezien ook interessant is en zich kan meten aan de versies van de Xbox 360 of PlayStation 3.

  7.2

  De plus- en minpunten

  Pro Evolution Soccer 2010

  Verkijgbaar vanaf 22 october 2009

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.