Operation Tango Review - Een unieke dans voor twee

  Fans van indiegames, multiplayer-games en puzzelgames, moeten hun borst maar natmaken, want er komt een fantastische titel aan. Operation Tango doet je door de naam denken aan het nummer van Jan Smit, maar gelukkig is de game niet zo irritant als het deuntje van Smit. Of dat de unieke game vernoemd naar een bekende dans je tijd écht waard is lees je in deze Operation Tango review!

  Operation Tango is voor sommigen misschien onder de radar gegaan en hebben hierdoor nog niet eerder van de game gehoord. Maar het is een unieke indiegame die je verbaast in stijl, gameplay en bijzondere puzzels. De game vereist twee spelers en daar is niet omheen te komen. Je moet hoe dan ook een van je vrienden of iemand in een Discord server overhalen om mee te doen, maar door het friendpass-systeem hoef je de game gelukkig maar één keer te kopen.

  De speelstijl van Operation Tango lijkt op een aantal andere indiegames met puzzel-elementen, maar weet dit in een fris jasje te stoppen. Er is één speler op het veld lekker rond aan het rennen en de andere speler is een hacker die van een afstand de ander moet ondersteunen en begeleiden door de levels. Hierdoor krijg je vaak unieke scenario’s of een flinke partij ruzie omdat degene die de hacker rol heeft, weer eens loopt te klooien met het openen en sluiten van deuren.

  Pas op voor de teentjes tijdens het dansen

  Hoewel de naam letterlijk een dans beschrijft ‘tango’, hoef je gelukkig nooit echt te dansen met elkaar. Daarvoor zijn er games zoals Just Dance. Hier impliceert het meer dat je net zoals bij een tango-dans, goed moet samenwerken en op elkaar moet inspelen, anders loopt de hele missie gelijk spaak.

  In de game krijg je diverse missies die allemaal anders zijn afgestemd en werken, maar wel op elkaar inspelen. Tijdens de missie is het aan de hacker de taak om informatie in servers te vinden of over NPC’s en welke je doelwit is, om dit vervolgens door te spelen naar je partner-in-crime, de ‘Agent’.

  De agent moet vervolgens verschillende fysieke taken verrichten om de hacker nieuwe openingen te geven naar de servers of bestanden, en op deze manier banen jullie samen een weg door de obstakels heen, maar je kan ook obstakels voor elkaar creëren. Als je een van de twee rollen hebt, is er in elk level wel een optie om elkaar in de weg te zitten of je kan elkaar aangeven bij bijvoorbeeld de beveiliging om de hele missie spaak te laten lopen.

  Hoewel dit leuk is om eens te doen, is het niet heel handig om dat continu te doen, want dan loopt de spanning snel op en eindig je in ruzie. Als je daar op uit bent is het leuk, maar je wilt natuurlijk ook gewoon verder met het verhaal.

  Unieke stijl

  Wat gelijk opvalt als je Operation Tango opstart of een paar van de eerste beelden voorbij ziet komen is dat het niet een standaard stijl is voor indiegames. Het is geen cartoonstijl, maar ook niet realistisch. Terwijl het in de buurt komt van celshading zoals Borderlands of Breath of the Wild, is dat het toch niet helemaal.

  De unieke uitstraling is niet voor iedereen bedoeld, maar kan door de ‘simpele’ look en lichte impact op videokaarten hierdoor wel op vrijwel elke laptop of game-PC gespeeld worden, die niet helemaal up-to-date meer zijn. De game is super toegankelijk hierdoor en zorgt zonder twijfel voor een soepele speelsessie met je vrienden.

  De stijl en look van de game kan daarentegen soms wel storend zijn tijdens het spelen. Sommige menu’s zien er namelijk uit als standaard tekst en dan kom je er pas na 10 minuten achter dat het eigenlijk een knop was. Dit kan wellicht horen bij de game zelf en het hele puzzel-aspect, maar het is en blijft een idee dat storend kan werken voor nieuwe spelers.

  Foutjes en een korte story zorgen voor een snelle dans-sessie

  Om gelijk met de deur in huis te vallen, Operation Tango is heel kort. Niet 10-20 uur kort, maar slechts 4 uur. De missies zijn leuk en zeker het herspelen waard, omdat er twee totaal verschillende rollen zijn om uit te kiezen, maar het hoge tempo waarmee je de game kunt uitspelen is misschien iets té hoog.

  Daarbij moet wel gezegd worden dat er een grote kans is dat de game nog uitbreidingen gaat krijgen in de vorm van updates of DLC. De game lijkt namelijk een beetje te hinten naar meerdere extra missies die later in de game worden toegevoegd en de kans is dan ook groot dat Operation Tango gaandeweg nog veel updates ontvangt.

  Verder zitten er ook nog wat kleine foutjes in de game, die gemakkelijk met een day-one patch opgelost kunnen zijn. Zo was er aan het einde een fout opgetreden waarbij de toegangscode niet werkte en deze het pas deed nadat de hele missie opnieuw gespeeld was en is de game een aantal keer vastgelopen tijdens het spelen.

  Allemaal niet hele grote problemen, maar wel een aantal puntjes om goed op te letten.

  Uitdagende puzzels met veel kabaal en gelach

  Zoals eerder vermeld, moet je elkaar niet het bloed onder de nagels vandaan halen tijdens je missies in Operation Tango, maar wanneer je dat zo nu en dan even doet, eindigt dit vaak in leuke momenten en kunnen jullie er achteraf hard om lachen. Tijdens de puzzels zelf komt het ook vaak genoeg voor dat je flink wat decibel hoger uitslaat dan normaal doordat je partner-in-crime weer eens niet op aan het letten is of doordat er een communicatiefoutje plaatsvindt.

  Door de geweldige combinatie hierin in Operation Tango, krijg je soms nog wel lastige puzzels, maar ook een aantal momenten waar je aan het huilen van het lachen bent of elkaar juist flink uitscheldt, maar het stiekem toch wel grappig vindt.

  Operation Tango Review – Een multiplayer-puzzelgame die je moet proberen

  Puntje bij paaltje, komen we er simpelweg op uit dat Operation Tango een geweldige titel is die vrijwel elke puzzel of multiplayer fan eens geprobeerd moet hebben. De game heeft hier en daar wat foutjes en is erg snel uit te spelen, maar met een kans dat dit wordt opgelost en uitgebreid is het een heel unieke, hilarische en heerlijke puzzelgame waar je een weekendje mee weet te vullen.

  Operation Tango komt op 1 juni uit op PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S en PC. En maak je geen zorgen over dat je met twee spelers op hetzelfde systeem moet zitten, want de game ondersteunt cross-play met elk systeem.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Oogt fantastisch
  • Leuke en uitdagende puzzels
  • Biedt lachwekkende momenten
  • Afzonderlijke rollen zijn uniek
  • Ideaal om opnieuw te spelen
  • Game is erg kort
  • Hier en daar wat fouten
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.