Nioh 2 Review - Meedogenloos, hard en bruut vervolg

  Team Ninja bewees met Nioh dat de game niet zomaar een Souls kloon is, maar een titel met een eigen ziel. In Nioh 2 gaan we terug in de tijd en zijn de messen scherper dan ooit. Het vervolg op het origineel is intenser, uitgebreider en laat je nog meer zweten voor succes. Maar is de moeilijkheidsgraad niet doorgeslagen?

  From Software riep ooit een heel nieuw subgenre actie-RPG's in het leven. Games die je het vuur aan de schenen leggen en je bij elke fout genadeloos afstraffen. Er volgden andere games die de formule kopieerden en als Souls kloon door het leven gingen. Team Ninja is een goede bekende als het gaat om moeilijker games en bracht met Nioh een game in dit genre met een eigen ziel uit. Een game die nu een opvolger krijgt. Volgens de ontwikkelaar is het 'een evolutie van het eerste deel' en dat is absoluut waar.

  Nioh 2 is niet zomaar een vervolg, maar doet letterlijk overal een schepje bovenop in de franchise. Om te beginnen is het tijd om afscheid te nemen van William uit het eerste deel (al is er wel een William-skin te downloaden als je een Nioh savegame hebt).

  Tijd om een oorlog te stoppen

  Nioh 2 is namelijk een prequel van het eerste deel en speelt zich af lang voordat William het levenslicht zag. In de game gaan we terug naar de 16e eeuw waar Japanse landheren in een heftige oorlog verwikkeld zijn. Deze strijd heeft ooit echt plaatsgevonden en is, zoals in Nioh ook gebeurde, vermengd met de Japanse mythologie.

  Om deze strijd nog net even wat heftiger te maken wandelen er Yokai (demonen) rond. De strijd tussen de landheren zal volgens de verhalen uiteindelijk beslecht worden door jou, Toyomi Hideyoshi, waarna de vrede terugkeert naar Japan. In Nioh 2 blijkt alleen dat Hideyoshi niet alleen was. Samen met Tokichiro, een ogenschijnlijke kluns die op jacht is naar spirit stones en daardoor midden in de strijd terecht komt.

  Voordat je met Tokichiro een stap in het oude Japan zet, mag je aan de slag in een enorm uitgebreide character creator. Je kunt hier op een ontzettend uitgebreid menu rekenen waarin je alles van kapsel tot lichaamsverhoudingen en van make-up tot tatoeages kunt veranderen. Eén ding staat vast: jouw karakter is het resultaat van een zwoele nacht tussen een mens en een Yokai. Daarmee ben jij letterlijk een kind van de duivel en dat heeft flink wat voordelen tijdens je ruim 60 uur ( geloof ons, je bent veel langer dan dat bezig) durende avontuur.

  Team Ninja

  Samoerai uit de hel of Ninja uit de hemel?

  Deels demon of niet, je blijft in essentie een mens en moet het land doorkruisen met wapens die de samoerai en ninja's uit het feodale Japan bij zich droegen. Naast de wapens die in het eerste deel te vinden waren zoals een katana en een bijl kun je in deel 2 kiezen uit twee nieuwe wapens: de switchglaive, een enorme zeis, en de dual hatchets, twee kleine bijlen om snel mee te rammen. In totaal zijn er negen verschillende wapens te vinden in de game die je in drie verschillende houdingen (hoog, midden en laag) kunt gebruiken.

  Als je tussen deze houdingen schakelt, verandert ook je moveset en zul je sneller en minder hard of juist langzamer en krachtiger slaan. Op die manier is er in Nioh 2 weer genoeg op het gebied van slagijzers om mee te experimenteren. Maar dat is niet alles dat Nioh 2 je biedt. Als nakomeling van een yokai en een mens heb je namelijk niet alleen toegang tot de mensenwereld, maar heb je ook Shiftling krachten. Hiermee kun je tijdelijk veranderen in een krachtige demonische variant van jezelf.

  Tenminste, als je genoeg Anima verzameld hebt door vijanden op hun lazer te geven in je aardse vorm. Zodra je genoeg van dit goedje uit vijanden hebt weten te meppen is er een meter gevuld in de bovenkant van het scherm en kun je even als het ware onschendbaar en extra krachtig worden ten opzichte van je tegenstanders.

  Zieltjes winnen

  Afhankelijk van je Guardian Spirit, dierlijke geesten die je beschermen krijg je een andere demonische vorm. Deze zijn onderverdeeld in Brute, Feral en Phantom en hebben elk hun eigen kwaliteiten die je met Soul Cores, de zielen van verslagen vijanden, kunt versterken.

  De Soul Cores geven je niet alleen meer kracht of een sterkere afweer. Afhankelijk van de ziel kun je ook een extra aanval uitvoeren die specifiek is voor die verslagen vijand. Zo kun je met een enorme speer gooien, een slang oproepen of zelfs de eigenschappen van je tegenstander overnemen.

  De Guardian Spirits zorgen er daarbij voor dat je krachtige aanvallen van tegenstanders kunt afweren met een Burst counter als je timing goed is. Als je dit goed doet, deel je niet alleen een harde klap uit, maar slurp je de Ki meter van je vijand leeg en kun je ook nog eens een paar extra klappen uitdelen. Doe je dit fout, maak je dan maar klaar voor een flink pak slaag.

  Strategisch spelen

  Jij hebt namelijk zelf ook een Ki meter die bij iedere klap aangesproken wordt. Zodra je een vijand wil slaan, wil ontwijken of sneller wil rennen, loopt je meter leeg. Daarbij spreek je je Ki meter aan zodra je een aanval afweert. Een lege Ki meter zorgt ervoor dat je bij moet komen en open staat voor aanvallen die dan zeker gaan volgen. Dit zorgt ervoor dat je constant op moet letten wat je doet en vooral wat de vijand doet. Want vijanden zijn genadeloos.

  Zelfs het kleinste mannetje in de game kan jou binnen no-time je graf in werken als je niet oplet. Waar je je al zorgen moet maken om de kleine vijanden in de game, kun je je klaarmaken als er grotere vijanden voorbij komen. Die maken je met een beetje pech in een keer gelijk met de grond. Het is ontzettend belangrijk dat je je vijanden leert lezen en op je tellen blijft passen. Iedere stap van de weg is een trede op de steile leercurve die de game kent en elke missie brengt gevaarlijkere vijanden met zich mee. Nioh 2 zit vol met verschillende yokai en menselijke tegenstanders die jou het leven zuur maken als ze alleen zijn.

  Het geeft enerzijds lekker veel afwisseling en houdt je scherp. Anderzijds word je gedwongen om rustig en strategisch te spelen in elke level in de zeven regio's waarin je rondloopt. Nioh 2 is bruut en genadeloos, net zoals Dark Souls en het eerste deel van Nioh dat al waren.

  Schietgebedjes en een enorme skill tree

  Gelukkig vind je tijdens de 20 hoofdmissies en 53 zijmissies overal afkortingen en belangrijker nog, kleine tempels die als checkpoint fungeren. Hier zitten de kleine, schattige Kodama die je in de levels vindt klaar om je te helpen. Ze vullen je Elixers aan waarmee je leven kunt bijvullen en laten je in de tempel allerlei dingen aanpassen. Zo kun je hier met je Guardian Spirit aan de slag en je uitrusting inruilen voor handige voorwerpen als Ocho Cups Met deze laatste kun je bijvoorbeeld AI-spelers op kunt roepen om je te helpen. Jammer genoeg zijn deze heel wisselend van kracht en doen ze vaak meer kwaad dan goed.

  Bij de tempel kun je daarnaast met je vergaarde XP, genaamd Amrita, je statistieken verbeteren om steeds beter beslagen ten ijs te komen. Je vergaarde skill points kun je daarnaast in een enorme skill tree kwijt die voor ieder wapen nieuwe bewegingen vrijspeelt, maar ook je yokai-krachten en je samoerai- en ninjakunsten versterkt. Team Ninja heeft met de skill tree gezorgd voor een enorme vrijheid in speelstijl en zorgt ook op dit gebied voor een stukje tactiek dat de game interessant houdt.

  Hello Dormammu, I have come to bargain

  Tactieken die essentieel zijn, want zonder dit kun je voortgang op je buik schrijven. Aan het einde van een level krijgt je namelijk telkens een baasgevecht voor je kiezen. Als je al honderd keer sterft in de missie zelf, dan is het hier tijd om te huilen. Sommige bazen zijn zo pittig als je niet weet wat je moet doen of hoe de timing in de game werkt, dat je blijft sterven. Het gevolg is dat je in een eindeloze loop terecht komt die zelfs Dr. Strange in zijn gevecht met Dormammu als kinderspel neerzet.

  Je kunt er gelukkig ook voor kiezen om Visitors (andere spelers die je helpen) op te roepen door middel van Ocho Cups. Zodra een Visitor er is, kun je samen een missie spelen en dat maakt je leven een stuk makkelijker. Althans, als die andere speler weet wat hij doet. En dat is lang niet altijd het geval.

  Nioh 2 review - Groter en beter, maar soms ook moeilijker

  Team Ninja heeft met Nioh 2 weer een ontzettend uitdagende game neergezet die veel uitgebreider is dan het eerste deel. De game is absoluut niet voor iedereen weggelegd. Het is een game waarbij je bloed al snel zal gaan koken als je niet weet hoe je verder moet komen en je levensmeter sneller leeg is dan een glas cola.

  Het is een waar smulfestijn voor iedereen die van een flinke uitdaging houdt of het leuk vindt om klappen te krijgen. De game geeft je onderweg meer handvatten dan het eerste deel, maar anderzijds ook extra uitdagingen. Uiteindelijk is het een game waar je van houdt of een titel die je tot in de oneindigheid zult haten.

  8

  De plus- en minpunten

  • Enorm avontuur
  • Yokai toevoeging is erg tof
  • Afwisseling bij iedere stap
  • Blijft enorm uitdagend
  • Soms overdreven lastig
  • AI spelers niet altijd even goed

  Nioh 2

  Verkijgbaar vanaf 13 march 2020

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.