MSI had met de recente GS-serie notebooks een goede balans gevonden tussen hoge specificaties en een laag gewicht. Maar met de MSI GS30 2M Shadow gooit MSI het weer over een andere boeg. De 13-inch laptop kan vast- en losgekoppeld worden van de gamingdock. De gamingdock is een vrij klein kastje met daarin een krachtige desktop videokaart, een soort mini-tower desktop, waar je de laptop gemakkelijk op aansluit.

Eenzelfde soort systeem – laptop in combinatie met gamingdock – zien we ook terug bij Alienware. De Alienware 17 die recent is gerecenseerd kun je ook koppelen aan een speciaal daarvoor geschikte Alienware gamingdock.

De MSI GS30 2M Shadow laptop weegt iets meer dan één kilo en is bijna twee centimeter dun, wat de laptop ideaal maakt om te vervoeren. De klokfrequentie is standaard 2,5 GHz, maar kan overklokken tot 3,75 GHz. Aan boord van de laptop zit 16GB DDR3L werkgeheugen en twee SSD’s (Solid State Disks) die per stuk 256GB aan opslag bevatten. Het scherm is vlijmscherp en heeft een fijne belichting, wat relaxed is als je er een aantal uren voor zit.

MSI GS30 2M Shadow performance test

Alleen is het jammer dat de Intel Iris Pro videochip in de laptop niet bijzonder veel voorstelt. Althans, minder goed dan je mag verwachten van een gaming laptop. De resultaten van een performance test in Battlefield: Hardline, met alle settings op ultra, kwamen uit op 11fps. De videosettings op high leverde een resultaat van 28 fps op, wat niet verkeerd is, maar voor fanatieke gamers nog steeds niet voldoende. Daaruit kunnen we wel concluderen dat de laptop, zonder de externe videokaart, niet geschikt is voor moderne triple-A games, die je wel graag wilt spelen.

Maar in combinatie met de gamingdock gaat Battlefield: Hardline als een trein. Een performance test, met alle settings op ultra, liet zien dat de game dan maar liefst op 87(!)fps loopt. Precies wat je van dit setje mag verwachten, want de MSI GS30 2M Shadow is niet goedkoop: 2800 euro via Alternate.nl.

MSI heeft twee versies uitgebracht: de MSI GS30 2M-007 Shadow en, de laptop die we hier recenseren, de MSI GS30 2M-018 Shadow. Het verschil is ongeveer 500 euro, 2 x 128GB aan opslaggeheugen en de videokaart in de gamingdock.

De videokaart in de gamingdock is de GeForce GTX 980 4GB. Een uitstekende videokaart die los ongeveer 600 euro kost. Het is overigens mogelijk om die op den duur te vervangen voor een andere desktop videokaart. Wanneer je de videokaart aan het werk zet dan begint de laptop soms hete lucht te blazen. Niet heel vervelend, maar het zou fijner zijn als die wat stiller bleef.

Prijs/kwaliteit verhouding

De vraag is: is de MSI GS30 2M Shadow 2800 euro waard? Nee, eigenlijk niet. De laptop alleen presteert onvoldoende voor gamers om hun favoriete games goed te kunnen spelen. En dat wil je, daar betaal je voor. Eenmaal gekoppeld aan de gamingdock wordt het een ander verhaal. De grafische prestaties krijgen een enorme boost en je games lopen vloeiend. Anders gezegd: de twee hebben elkaar nodig en lijken alleen maar op te bloeien wanneer ze samen zijn.

Voor minder geld haal je een gruwelijke PC in huis die zorgt voor een uitstekende game-ervaring. En aangezien je toch thuis moet zijn om die grafisch veeleisende games te spelen, waarom dan deze laptop en gamingdock? De laptop heeft prima specificaties, alleen geen goede videokaart. En zonder een goede videokaart kun je moderne games niet optimaal spelen.