Minecraft Story Mode Episode 5 Review - Order Up!

  Telltale leek in de war te zijn. Diens Minecraft-serie had namelijk een denderende finale in aflevering vier, terwijl episode 5 Order Up! de laatste zou moeten zijn. Een bizar concept als je er zo over nadenkt, maar Telltale heeft er een reden voor. Hoe dat gaat, lees je in de Minecraft Story Mode Episode 5 Review.

  Order Up! draait namelijk volledig om de vernieuwde Order of the Stone. In het matig ontvangen vorige deel hadden we nog een spectaculaire finale met vervelende gevolgen voor jou. Maar tijd om stil te staan is er niet in de wereld van Telltale. Jesse en zijn, of haar, vrienden Petra, Olivia en Axel zijn vanaf deze aflevering dus officieel de nieuwe helden waar we het mee moeten doen.

  Minecraft Story Mode Episode 5 Review

  Helden in spé

  En onder leiding van Jesse gaat het leven in de verschillende werelden van Mohjang gewoon zijn gangetje. Een verstopte kerker hier, weer een mysterieus portaal daar; het verbaast ons niet zo veel meer. Toch heeft Telltale een verstandige keuze gemaakt om drie extra afleveringen toe te voegen aan Minecraft Story Mode.

  Na vier afleveringen was de koek wel op met het reddingsplan voor de wereld om de Wither Storm eindelijk te stoppen. Om dan door te gaan met Jesse en co als nieuwe helden in spé, die kerkers afstruinen en op zoek zijn naar nieuwe schatten is slim. Het voegt een verfrissend element aan het verhaal toe, want nu wordt het onduidelijk wat ons te wachten staat. En juist daar houden we wel van.

  Minecraft Story Mode Episode 5 Review

  Sky is the limit!

  In Order Up! gaan we de lucht in. Via een jungletempel kom je in het bezit van een glinsterende flint en steel. Wat je ermee kan is onduidelijk, maar personages uit de vorige afleveringen – Ivor, Lucas – zijn ook aanwezig en beginnen over de Eversource: een bron waarmee je oneindig kunt bouwen. Op zoek naar die bron, komen we uit in Sky City.

  Sky City is een soort Columbia uit BioShock Infinite, inclusief dictator met strenge regels en diverse poppetjes die strijden tegen deze vorm van leven. Maar hier zit ook een groot minpunt. De Founder, de dictator, bepaalt wat mensen mogen bouwen en maken op Sky City. Een interessant aspect, maar waarom dat zo is, wordt niet duidelijk uitgelegd. En Telltale komt er zelfs helemaal niet op terug.

  Minecraft Story Mode Episode 5 Review

  Niet serieus

  Niet alleen het concept van Sky City heeft zijn nodige gebreken, ook komen sommige personages niet helemaal goed uit de verf. Ivor, die al een aantal keer het slachtoffer is geweest van onze controversiële keuzes, lijkt het vaak niet eens te boeien welke keuze jij nu maakt. Uiteindelijk is het een soort brave hond, die je ondanks alles blijft volgen.

  Maar dat geldt ook voor andere karakters. Zo is Aiden deze keer de slechterik, een figuur die nu de rivaliserende bende Blaze Rods bestuurt. Hij is zo gefocust om jou te vernietigen, omdat jij alle goede schatten vindt, wat volgens hem niet eerlijk is. Dit punt stelde ons zo teleur, dat wij Aiden vanaf seconde één niet serieus namen. De keuze aan het einde van Order Up! betreffende hem deed ons dan ook helemaal niks.

  Minecraft Story Mode Episode 5 Review

  Quick-slow

  We weten dat een Telltale-game gebonden is aan quicktime events, maar in Order Up! lijkt zelfs daar de rek uit te zijn. Elk gevecht, elke achtervolging en zelfs elk gedeelte waar je even ‘vrij’ kunt rondlopen voelt aan zoals voorheen: al gedaan. En na verloop van tijd wordt het zelfs een beetje saai.

  Ondanks dat zijn er ook goede punten aan Order Up! De omgevingen zijn schitterend, vooral Sky City is een lust voor het bouwers oog. De balans tussen de puzzels die je krijgt voorgeschoteld is uitstekend en de vier ‘nieuwe’ helden zijn personages waar je misschien een band mee kunt krijgen. Misschien. Want dat valt allemaal nog te bezien.

  Minecraft Story Mode Episode 5 Review

  Minecraft Story Mode Episode 5 Review – Order Up!

  De vorige review sloot af met: “Minecraft Story Mode schommelt steeds in kwaliteit en dat is geen goed teken”. Dat klopte, maar met Minecraft Story Mode Episode 5 Order Up! lijkt Telltale een verhaal op te zetten voor die extra drie afleveringen. Nu alleen nog focussen op een echte bad guy, geen verhaallijnen of ideologieën links laten liggen en de quicktime events iets spannender maken en de weg naar boven kan worden ingezet. Of gebouwd. Het is én blijft Minecraft hé.

  7

  De plus- en minpunten

  • Opzet voor verdere verhaal
  • Sky City lust voor het oog
  • Jesse en co als nieuwe Order
  • Bad-guy stelt niks voor
  • Quicktime events worden saai

  Minecraft Story Mode Episode 5: Order Up

  Verkijgbaar vanaf 29 march 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.