iPhone 5S: Mooi staaltje techniek Review

  De iPhone 5S is het nieuwe paradepaardje uit de stal van Apple. Het toestel is door de tech-gigant opgezadeld met een rits technische snufjes, waaronder de veelbesproken vingerafdrukscanner Touch ID, die heel wat stof deed opwaaien. En die stof was niet bepaald positief. Deskundigen spraken hun zorgen uit over het schenden van privacy en het dagelijks gebruik van een vingerafdrukscanner. Maar daar gaan we het in deze review verder niet over hebben, wel over de hoofdrolspeler in de storm van opgewaaide stuifzand: de iPhone 5S.

  Sinds de iPhone 3G in 2008 het levenslicht zag, brengt Apple elke twee jaar een snellere variant van zijn topmodel uit. Zo ook met de iPhone 5, die zelfs twee opvolgers op het toneel zag verschijnen: de iPhone 5C en 5S. Eerstgenoemde is eigenlijk een ietwat verbeterde iPhone 5 in een plastic jasje. De 5C is tegenover de iPhone 5 uitgerust met een licht verbeterde camera aan de voorkant, batterij met meer vermogen en ondersteunt daarnaast meerdere frequenties voor het 4G-netwerk. De iPhone 5S is daarentegen voorzien van een snellere A7-processor, opgeknapte camera en niet te vergeten de vingerafdrukscanner. Een rij features die we zeker kunnen beschouwen als een upgrade ten opzichte van de specs van de iPhone 5.

  Champagne

  De iPhone 5S heeft eenzelfde design en 4-inch retinascherm met een resolutie van 1136x640 pixels als zijn voorganger de iPhone 5. Het toestel voelt dan ook vertrouwd aan, mede doordat de knoppen op dezelfde plekken terug te vinden zijn. De aan/uitknop zetelt op de bovenkant van de iPhone, terwijl de volumeknoppen en lock knop aan de linkerkant van de smartphone vertoeven. De audio- en adapteraansluiting verblijven aan de onderkant van het toestel. Wel heeft Apple een aantal kleine veranderingen doorgevoerd in het ontwerp, zoals de ring rondom de homeknop en de dubbele LED-flitser op de achterkant van de telefoon.

  Een ding die Apple ook aan de 5S heeft veranderd, zijn de kleuruitvoeringen waarin het apparaat te verkrijgen is. Het heeft de standaardkleuren wit en zwart uit het assortiment geknikkerd en vervangen door de kleuren zilver, spacegrijs en goud, oftewel champagne. De iPhone 5S die wij onder de loep namen was voorzien van een goud randje, een kleur waar je - en dat zeggen wij goudeerlijk - van moet houden.

  Als maten mag de 5S een hoogte van 123,8 millimeter, een breedte van 58,6 millimeter en een dikte van 7,6 millimeter opgeven. Het toestel weegt 112 gram. De maten zijn gelijk gebleven als die van de iPhone 5, evenals het gewicht.

  In een handomdraai met een dosis geduld

  Het verschil tussen beide iPhones is dan ook niet in het ontwerp te vinden, maar in de lading nieuwe features waarmee de iPhone 5S door Apple is uitgerust. Te beginnen met de vingerafdrukscanner van het toestel, die in de homeknop vertoeft. Het gebruik van Touch ID, zoals Apple de vingerafdrukscanner heeft gedoopt, is niet verplicht. Je kunt het toestel nog steeds ontgrendelen met een pincode.

  Bij het opstarten van de telefoon krijg je de optie al aangeboden om een vingerafdruk in te scannen. Dit kun je ook later doen via het instellingenmenu. Om een vingerafdruk in te voeren, moet je wel een pincode invullen. Het vastleggen van een vingerafdruk gaat vervolgens via een stappenplan en dat duurt wel even. De iPhone moet namelijk je hele vingerafdruk scannen, wat in de praktijk betekent dat je vinger een paar keer van links naar rechts over de startknop moet rollen, zodat het toestel de complete print krijgt. Is dat eenmaal gebeurd, dan unlock je de telefoon in een handomdraai. Je hebt wel een dosis geduld nodig, want met een snelle veeg over de homeknop wordt de iPhone niet ontgrendeld. De nieuwe feauture krijgt dan niet de tijd om je vingerafdruk goed te scannen.

  De nieuwe feature, de vingerafdrukscanner

  Er zijn tot vijf verschillende vingerafdrukken in te stellen. Je kunt dus in principe iedereen toegang verschaffen tot je telefoon. Wel moeten de vingerafdrukken één voor één worden ingevoerd. Ze zijn dus niet allemaal tegelijkertijd na elkaar in te voeren; je moet elke keer weer via een pincode Touch ID openen om dit te doen.

  Snelle jongen

  Een ander groot verschil tussen de iPhone 5 en 5S is de 64-bits Apple A7-processor. Een snelle chip, die wordt bijgestaan door een werkgeheugen van 1GB en M7 Motion processor. De A7-chip presteert twee keer sneller dan de A6-chip die in de iPhone 5 en 5C huist. Het openen van apps en wisselen tussen schermen gaat dan ook een stuk sneller met de A7, maar daar is weinig van te merken want we praten hierover milliseconden. Pas als je zwaardere grafische applicaties opstart, merk je echt verschil. De A7 trekt deze een stuk beter dan de A6.

  Die eerdergenoemde M7-processor detecteert bewegingsfuncties. Alles wat met metingen van het kompas, accelerometer en de gyroscoop te maken heeft, wordt door deze jongen geregeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een fitness-app die lichaamsbewegingen vastlegt. Deze kan de gegevens van de M7-processer aanwenden, in plaats van de A7-processor hiervoor te gebruiken. Doordat de A7-processor van deze taak is verlost, werkt deze sneller een stuk sneller.

  Dit heeft zo ook zijn weerslag op de batterij van de iPhone 5S. Ondanks de krachtige processor, die energie slokt, levert de ingebouwde 1570 mAh accu puik werk. Bij normaal gebruik houdt de batterij het zeker een dag vol. Zwaar gebruik trekt de accu ook, al is het dan aan te raden een adapter bij te hebben, zoals iedereen wel weet.

  Presteert goed in het donker

  De camera’s waarmee de iPhone 5S is uitgerust werken ook naar behoren. De 8-megapixel camera aan de achterkant is zowel met nieuwe technische functies als nieuwe camerafuncties uitgerust. Zo hebben de techneuten bij Apple de camera op de achterkant voorzien van twee ledlampjes - één met een warme en één met een koelere kleur - en een grotere sensor waardoor de lichtgevoeligheid van de camera is gegroeid waardoor het scherpere kiekjes met meer details kan schieten. De telefoon kiest zelf één van de twee ledlampjes uit, afhangende van de situatie waarvan jij een foto maakt. Er moet gezegd worden dat de camera van de iPhone 5S goede foto’s maakt als er weinig licht is. Deze vlieger gaat eveneens op voor de 1,2-megapixel camera aan de voorkant van de telefoon.

  De nieuwe camerafuncties waar over we het eerder hadden zijn onder meer een burstmodus, waarmee je tien foto’s per seconde kunt maken. Uit de reeks kiekjes kun je de 5S het beste plaatje laten kiezen, maar dat kun jezelf ook doen. De rest van de foto’s zijn makkelijk weg te kieperen, waardoor je ze niet achteraf hoeft te verwijderen.

  Een andere feature die door Apple is toegevoegd, is het filmen in slow-motion met 720p. Uit het geschoten materiaal kun je naderhand een stukje kiezen dat je langzaam af wil laten spelen. Apple geeft eveneens de nieuwe mogelijkheid om op filmpjes in te zoomen.

  De iPhone 5S wordt standaard met iOS 7 geleverd. Het enige verschil tussen de iPhone 5S met iOS 7 en andere iPhones met dit besturingssysteem is de software voor de camera en de Touch ID.

  Mooi staaltje techniek

  De iPhone 5S is de geliktere versie van de iPhone 5 met een aantal nieuwe feautures. Zo heeft het een iets snellere processor - wat je nauwelijks merkt -, ondersteunt het meerdere frequenties van het 4G-netwerk, is het in het bezit van een verbeterde camera met software en natuurlijk de vingerafdrukscanner. Deze werkt pas naar behoren na een dosis geduld, maar dan werkt hij wel fijn. Stuk voor stuk leuke hoogstandjes, maar hier tegenover hangt een flink prijskaartje. Het instapmodel van de iPhone 5S met 16GB opslagruimte kost 699 euro, zeker geen zacht prijsje. Dit is ook meteen het enige nadeel dat we kunnen noemen. Eigenaren van een iPhone 5 hoeven dan ook niet per se de 5S aan te schaffen, aangezien de iPhone 5 nog steeds een uitstekende smartphone is. Voor degenen die dit wel overwegen te doen: met de iPhone 5S haal je een mooi staaltje techniek in huis.

  9

  De plus- en minpunten

  • Camera
  • Vingerafdrukscanner werkt goed
  • Goede processor
  • Ondersteunt meer 4G-netwerken dan iPhone 5
  • Geen zacht prijsje

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.