Gooische Vrouwen 2 Review - Satire en een traan komen prachtig samen

  Het leven in het Gooi gaat niet altijd van een lijen dakje. Een langlopende serie en een bioscoopfilm waren niet genoeg om alle avonturen van Cheryl Morero en haar vriendinnen uit de doeken te doen. Tijd voor een terugkeer naar het witte doek!

  De serie Gooische Vrouwen was de grote verrassing van de familie de Mol bij de start van de - geflopte - zender Talpa. Gelukkig betekende het einde van de zender niet het einde van de tv-serie. RTL nam de uitzendrechten over en hierdoor konden we vijf jaar lang genieten van de avonturen van de Gooische dames Cheryl, Anouk, Willemijn, Claire en Roelien.

  Drie jaar geleden konden we de geliefde personages voor het eerst bewonderen in één van de vele zalen met de rode stoelen (en veel te weinig beenruimte). Het tweede deel is eindelijk daar en wordt door het publiek in de armen gesloten, want Gooische Vrouwen 2 beleefde de beste openingsweek van een Nederlandse film ooit. Maakt de film de verwachtingen waar?

  Gooische Vrouwen 2 Review

  Een kijkje in de toekomst

  Gooische Vrouwen 2 heeft flink wat verrassingen voor ons in petto. Mocht je een afgekauwde sequel vol clichés verwachten zul je van een koude kermis thuiskomen, want de film zit vol vernieuwing en verfrissende elementen. De openingstitels zijn nog niet vervlogen of je krijgt een belegen Linda de Mol op de oprijlaan van een gigantisch futuristisch huis te zien.

  De vrouwen zijn door dik en dun vriendinnen gebleven en wonen op hun oude dag bij elkaar in. Niet bepaald wat je verwacht als je op de trailers en je eigen verwachtingspatroon af zou gaan. Het verhaal in de toekomst wordt vooral ingezet als raamvertelling voor het daadwerkelijke verhaal van de film; hoe is het allemaal zover gekomen?

  Claire komt terug uit Afrika en is veranderd in een vredelievend persoon met een totaal andere kijk op de wereld. Anouk eet zich rond aan gebakjes en snoept van een nietszeggende politicus. Roelien blijft van de straat met haar puppie-service en Cheryl wordt voor de zoveelste keer bedrogen door de overspelige volkszanger Martin Morero.

  Gooische Vrouwen 2 Review

  Eens een vreemdganger, altijd een vreemdganger

  De grote smaakmaker van de film, de Amsterdamse zanger Martin Morero, heeft na vijf seizoenen en een bioscoopfilm zijn lesje namelijk nog steeds niet geleerd. Na een paar 'poppenpilsjes' gaan zijn losse vingertjes jeuken en gaan ze waar ze het niet kunnen laten. Vreemdgaan zit nu eenmaal in zijn bloed en de aard van het beestje kun je niet veranderen.

  In Gooische Vrouwen 2 laat Martin - Peter Paul Muller - zijn winkelverslaafde vrouw Cheryl - gespeeld door Linda de Mol - opnieuw in tranen achter als hij aan de scharrel gaat met een jong model.

  Ieder personage uit de bekende serie is een uitvergroting van een bepaald stereotype persoon. Een formule waar ook in deze film niets aan veranderd wordt. Er is zichtbaar te zien dat Peter Paul Muller nog steeds geniet van het typetje Martin Morero en alles uit de kast haalt. Hopelijk blijft hij nog jaren schnabbelen op bruiloften en partijen!

  Gooische Vrouwen 2 Review

  Trouwen staat gelijk aan de doodstraf

  De film durft het aan om de emoties van het publiek flink te bespelen. Het ene moment tovert een goed getimede grap een glimlach op je gezicht, terwijl je een moment later bijna een traan over je wangen voelt rollen. Deze achtbaan van emoties geeft Gooische Vrouwen 2 een diepere laag. Een trouwerij en een begrafenis komen prachtig in de rolprent samen.

  Het nieuwe avontuur van de verwende dames voelt soms nogal hak-op-de-tak en zonder enige spanning. Een probleem dat ontstaat, wordt een seconde later opgelost in een vervolgscène. Je kunt het een beetje vergelijken met een horrorfilm. Veel schrikmomenten (in dit geval plottwists), maar de algehele spanningsboog ontbreekt.

  Gooische Vrouwen 2 Review

  Gooische Vrouwen 2 Review - Vriendinnen voor het leven

  Toch weet Gooische Vrouwen 2 op een interessante manier weer te geven dat het leven maar voor even is. Morgen is weer anders dan de dag van vandaag. Je wordt alleen geboren en je gaat alleen dood. Het enige wat je kunt doen is er in de tussentijd het allerbeste van maken. Hoe doe je dat? Hang je eigen ballonnen op met je allerbeste vriend(inn)en.

  De film weet een totaal nieuwe invalshoek te vinden en dit bevalt in onze ogen prima. Het is een waardige afsluiter van de Gooische Vrouwen-franchise. Ben jij fan van de serie en vind je de eerste film geweldig? Twijfel niet en trek meteen je jas aan. Op naar de bioscoop!

  8

  De plus- en minpunten

  • De hoofdpersonages zijn heerlijk over the top
  • Scherpe grappen en gevatte opmerkingen
  • De achterlijke kledingcreaties van mode-expert Yari
  • Het aanwakkeren van emoties bij het publiek
  • Problemen lossen zich wel erg makkelijk op
  • De spanningsboog is erg ver te zoeken
  • Het definitieve einde van de franchise

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.