Gear Club Unlimited Review - Dé racegame voor de Switch?

  Elk platform heeft zijn eigen racegame: Forza op de Xbox, Gran Turismo op de PlayStation en Mario Kart bij Nintendo. Toch is die laatste qua toon compleet anders dan de eerdere twee franchises. Gear Club Unlimited probeert de toon van Forza en Gran Turismo naar de Switch te brengen. Of dat lukt, lees je in de Gear Club Unlimited review.

  Gear Club Unlimited windt er vanaf het begin geen doekjes om: je ziet een gigantische wereldmap met racelocaties, meerdere mensen die aangeven dat je direct moet kiezen welke auto je wil en een klein gedeelte van je garage die duidelijk groter gaat worden. Je wordt dus direct in het diepe gegooid en dat kan beangstigend werken. Gelukkig begeleidt de titel je rustig langs haar vele aspecten.

  Gear Club Unlimited Review

  Snel, sneller, snelst

  Racen is natuurlijk het kernaspect van Gear Club Unlimited en dit element werkt over het algemeen goed. Je hebt, of het nu in handheldmodus of docked-modus is, het gevoel dat je de auto fatsoenlijk bestuurt. Rijden doe je vanuit een first-person view of iets vanachter de auto en net zoals bij Forza zie je een lijn die aangeeft of je een bocht goed benadert of te rap gaat en moet afremmen.

  Daar zit ook meteen een groot minpunt van Gear Club Unlimited verstopt. In de eerste races, en met een oké bolide, zal je nog niet al te veel moeite hebben met remmen en goed door de bochten komen. Maar naarmate je meer speelt en snellere voertuigen vrijspeelt, merk je dat je remschrijven niet altijd goed werken. Je drukt dan wel op je remknop, maar het kan eventjes duren voordat je auto vaart mindert. En dan knal je soms zo tegen een muur aan.

  Met die snellere auto’s beginnen ook andere onderdelen van Gear Club Unlimited op te vallen. Als je snel door de diverse levels heen stuift, ervaar je soms wel eens frame drops, maar dit zal niet al te veel opvallen. Wat er dan wel uitspringt is de hoeveelheid omgevingen die je ziet, aangezien die er veelal hetzelfde uitzien. De graphics zijn voor de Switch wel erg sterk, maar na een goede tachtig races heb je wel ongeveer alle duinen, bergen en stranden in de game gezien.

  Gear Club Unlimited Review

  Veel content

  Dit betekent niet dat de game in tachtig races te voltooien is, want je zal heel erg veel rondjes rijden voordat je het einde van de campagne ziet. Gear Club Unlimited weet dit ook op een goede manier te doen. De races zijn namelijk nooit langer dan twee rondes en duren daardoor maximaal twee minuten, wat de perfecte tijd is voor een korte speelsessie.

  Gear Club Unlimited biedt daarnaast meer dan genoeg content aan, want behalve de races heb je nog allerlei garages tot je beschikking. Eén voor je banden, een voor het spuiten van je auto en nog een hele rits aan aanpassingsplaatsen voor je motor en andere aspecten. Tijdens je races verdien je geld door als eerste te finishen en dat gebruik je voor het upgraden van je voertuig.

  Het aanpassen van je auto is verrassend diepgaand en behoort dan ook tot één van de hoogtepunten van Gear Club Unlimited. Verwacht geen scala aan auto’s zoals bij Forza en Gran Turismo, maar de titel biedt met een goede dertig à veertig wagens meer dan genoeg variatie, waardoor jij een goede verzameldrang kan ontwikkelen.

  Gear Club Unlimited Review

  Lastig!

  Iets waar helaas erg weinig afwisseling inzit, is de moeilijkheidsgraad. Gear Club Unlimited schotelt je slechts drie moeilijkheidsniveaus voor met ‘medium’ als instapniveau. Met deze moeilijkheidsgraad zal je niet al te veel moeite hebben en binnen de kortste keren - we hebben het dan over twee races - wil je al iets meer uitdaging.

  Het is dan jammerlijk dat het gat tussen ‘medium’ en ‘hard’ erg groot is en dat de verschillen tussen de AI onderling ook enorm zijn. Want van de zeven tegenstanders waar je tegen racet, zijn er twee altijd veel sneller dan de rest. Op je instapniveau maakt dit niet zoveel uit, want je achterhaalt ze al redelijk snel, maar op de moeilijkste graad kun je ze bijna niet inhalen. Zelfs met je snelste auto blijven ze jou een lange tijd voor en wordt het een heksenrit om ze te passeren.

  Heksenritten zal je in Gear Club Unlimited wel vaker meemaken en de titel geeft je ook de keuze om met drie anderen op een scherm te racen. Helaas bevat de racer geen online multiplayer, wat een groot gemis is. We hebben al gezien dat Nintendo online op dit moment veel te bieden heeft en het racen tegen andere spelers was dan ook een goede toevoeging geweest.

  Gear Club Unlimited Review

  Gear Club Unlimited Review – Valt tussen wal en schip

  Nu blijft Gear Club Unlimited een matige racer met goede graphics voor de Switch. De toon van Forza en Gran Turismo wordt enigszins naar de Switch gebracht, maar weet je niet zo goed te pakken als de andere series dat wel doen. Het remmen werkt niet echt, je ziet veelal dezelfde omgevingen en door de weinige keuze qua moeilijkheid val je soms tussen wal en schip. Dan kan een diepgaand upgradesysteem de boel helaas niet redden.

  6

  De plus- en minpunten

  • Veel upgrades mogelijk
  • Goede graphics
  • Rijdt lekker weg…
  • … maar remmen doen niet hun werk
  • Veelal dezelfde omgevingen
  • Weinige keuze uit moeilijkheid tegenstander

  Gear Club Unlimited

  Verkijgbaar vanaf 30 november 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.