Fitness Boxing 2 Rhythm & Exercise Review - Fit worden zonder extra hulpstukken

  In de huidige tijd van bankhangen voor Netflix, thuiswerken en lockdowns is het belangrijker dan ooit om uit die luie stoel te komen en actief bezig te zijn. Nu dat niet op de dansvloer, tijdens het shoppen in de binnensteden kan of in de sportschool kan, is de vraag naar een sport-oplossing thuis groter dan ooit. Fitness Boxing 2 Rhythm & Exercise komt dan ook als geroepen. Maar biedt de game ook een volwaardige fitnesservaring?

  Fitnessgames zijn geen vreemde op Nintendo consoles. De Wii Fit verkocht bijna net zo veel als de Wii zelf en ook Ring Fit Adventure op de Switch is niet aan te slepen. Ook op andere consoles zijn diverse fitnessgames te vinden zoals BoxVR op de PlayStation en Active Personal Trainer van EA Sports.

  Nadeel van deze sportgames is dat ze een fysieke versie nodig hebben omdat je er een stuk hardware bij krijgt in de vorm van een balanceboard of een flexibele ring. Fitness Boxing denkt daar anders over en gebruikt ‘gewoon’ de joycons. Je koppelt de joycons los van de Switch, pakt ze goed vast (bij voorkeur met de straps om te voorkomen dat ze door de lucht vliegen), en meppen maar!

  Fitness Boxing biedt diverse manieren aan om je sportsessie in te delen. Onder leiding van een van de uiteenlopende instructeurs kies je voor een dagelijkse workout, die de game voor je samenstelt op basis van je eigen voorkeuren. Je kan de zwaarte van de training zelf bepalen, alsook je belangrijkste trainingsdoel en welk effect je wil bereiken (biceps, borstkas, Core, benen , enkels of je hele lichaam) en de duur van de training. Vervolgens krijg je een overzicht van de trainingsoefeningen die je voorgeschoteld gaat krijgen en ga je van start.

  Meppen maar!

  De oefeningen worden voorafgegaan door een warming up, wat niet meer is dan een filmpje van de bewegingen die je moet uitvoeren. Er vindt geen enkele controle plaats of je die oefeningen ook daadwerkelijk doet. Vrij bizar dat je trainer allerlei oefeningen voor staat te doen en je aanmoedigt terwijl je helemaal niets hoeft te doen. Heb je hier geen trek in, dan kan je de stretch oefeningen ook uitzetten.

  De oefeningen zelf bestaan uit een bekende opzet: er zijn twee stroken waarin de uit te voeren bewegingen van onderaf het beeld in scrollen. Zoals bij veel ritme-games is het zaak de juiste bewegingen uit te voeren op het juiste moment. Daarbij word je ondersteund door bekende deuntjes van onder andere Katy Perry. Niet de echte nummers helaas, maar een eigen synthesizer versie van de originele nummers. Als dit gedaan is om royalty's te vermijden, is het jammer dat er maar een beperkte set nummers beschikbaar is. Je begint met slechts drie nummers om uit te kiezen, maar dat aantal breidt zich uit tot 23 nummers zodra je een aantal dagen getraind hebt.

  De trainingen zelf draaien uiteraard allemaal om boksen en boks-bewegingen. Stoten, jabs, uppercuts, alle diverse stoten komen voorbij. Maar ook het grondwerk wordt niet genegeerd, er zijn diverse oefeningen waarbij je pasjes naar voren of naar achteren moet maken. Daarbij geldt wel de beperking dat alles via de bewegingen van de joycons moet gebeuren en dat gaat lang niet altijd op rolletjes.

  https://cdn02.nintendo-europe.com/media/images/08_content_images/games_6/nintendo_switch_7/nswitch_fitnessboxing3rhytem/uk_jpgs/NSwitch_FitnessBoxingRhythmAndExercise_UK.jpg

  Joycon registratie slag in de lucht

  Bij een stoot of jab recht naar voren gaat dat meestal nog wel goed, maar bij de overige bewegingen hebben de joycons het regelmatig lastig om de goede beweging te detecteren. Aangezien je sowieso al in het luchtledige staat te meppen, heb je de feedback op het scherm hard nodig om het gevoel te hebben dat je echt klappen aan het uitdelen bent. Mist de game een slag, dan voelt dat echt als een mispeer, wat je behoorlijk uit het ritme van de game kan halen.

  Mocht je na enige tijd de behoefte krijgen om de game te ‘foppen’, dan kan dat ook prima. Na een paar keer oefenen heb je echt wel door welke bewegingen de game verwacht en kan je die prima met een korte polsbeweging nabootsen. Ook hier geldt, je haalt uit het spel wat je er zelf in stopt, de game zal je niet (hard) straffen voor valsspelen. Dat gezegd hebbende zijn de oefeningen prima in staat om je flink te laten zweten. Juist omdat veel oefeningen de focus hebben op je bovenlijf en armen zet de game je flink aan het werk.

  De game doet flink zijn best om je bij de les te houden en om verschillende opties uit te proberen. Zo kan je uit meerdere trainers kiezen en elke trainer voorzien van verschillende kledingstukken en zelfs huidskleuren. Voor veel zaken die je uitprobeert krijg je ingame tickets die je weer kan inzetten voor nieuwe kledingstukken en meer. Ook het regelmatig uitvoeren van de dagelijkse trainingen levert bonustickets op. De game probeert je op die manier echt te verleiden dagelijks terug te komen voor een nieuwe training.

  Fitness Boxing 2: lekker bewegen voor doorzetters

  Voor Fitness Boxing geldt wat voor veel sportgames en de sportscholen geldt: de game kan je helpen om fit te worden, maar je zal zelf de discipline op moeten brengen om het vol te houden. Nu doet Fitness Boxing echt zijn best om je bij de les te houden. Het verzamelen van tickets voor nieuwe outfits, liedjes en personages kan net de drempel zijn die je over de streep kan trekken om die dagelijkse oefening tóch even te doen.

  Groot voordeel is dat Fitness Boxing geen extra apparatuur nodig heeft. Een Switch met Joycons is voldoende. Dat die joycons niet altijd even accuraat je bewegingen registreren moet daarbij wel op de koop toegenomen worden. Wil je dus dit jaar positief starten met een sportieve game maar is de Ring Fit nog steeds overal uitverkocht, dan is Fitness Boxing een prima alternatief.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Geen extra apparatuur nodig
  • Levert prima workouts
  • Verzameldrift door verdienen tickets
  • Geen originele liedjes
  • Detectie van slagen gaat wel eens mis
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.