FIFA 14 Review

  Het tweede halfjaar van 2013 lijkt voor gamers een ware speeltuin te worden. Met releases van GTA V, dat we nu pak hem beet een weekje hebben kunnen spelen, en Call of Duty: Ghosts dat in november komt, kunnen we wel weer even vooruit. Een andere game die traditiegetrouw meedingt naar de titel Game of the Year is toch wel FIFA, al is het al alleen maar omdat de footie van EA Sports jaar in, jaar uit meerdere miljoenen malen over de toonbank vliegt. En na welgeteld zes dagen – en toch vooral nachten – in Los Santos te hebben doorgebracht en de zogenaamde Super Sunday van afgelopen weekend te hebben bekeken, is het misschien ook wel de hoogste tijd om de focus weer te verleggen van gek, gekker, gekst en zinloos geweld richting onschuldige voetgangers, naar The Beautiful Game; voetbal, FIFA 14. To be or not to be, een poeier de tribunes in of een wereldgoal, Ajax of PSV – van het afgelopen weekeinde – waar valt de nieuwe FIFA mee te vergelijken?

  Tja, waar jullie waarschijnlijk nu de hele week rondgedoold hebben door het levendige Los Santos – prostituees hebben opgepikt, oude vrouwtjes ‘neergehoekt’ – hebben wij zeven dagen lang moeten multitasken. En dat terwijl onze sekse erom bekendstaat daar niet al te bekwaam in te zijn – voor het gemak gaan wij maar uit van een mannelijke lezer. Wij liepen in week 38 van het jaar 2013 niet enkel rond met de geur van uitlaatgassen in de neus, ook roken wij vers gemaaid gras en een penetrante zweetgeur. We mochten namelijk al aan de slag met FIFA 14, en die kans grepen we met beide handen aan. Want hoe je het ook wendt of keert, FIFA is natuurlijk in beginsel een veel meer sociale game dan Grand Theft Auto. FIFA spelen we bij voorkeur met zijn vieren rond een – eveneens bij voorkeur – grote breedbeeldtelevisie. Google eens op 'bier-FIFA', zouden wij je willen aanraden – en succes!

  Details, spelvrijheid en Kenneth Vermeer

  Potje na potje werd beslecht. We speelden met het Real Madrid van Ronaldo, het Barcelona van Messi, maar ook met Ajax, PSV, Bayern München – geen onvertogen woord meer over Ribéry, die ons vorige week boos opbelde – en zelfs Galatasaray. Ochtenden, middagen, avonden, nachten, op een gegeven moment merkten we het verschil niet eens meer. En dat was ook wel nodig. FIFA staat er als franchise namelijk nu niet bepaald om bekend ieder jaar met baanbrekende veranderingen te komen. Op de burelen van Electronic Arts wordt vooral gekeken naar de details. Ten opzichte van FIFA 13 hoef je dus ook niet veel anders te verwachten. Dat betekent echter nu ook weer niet dat je FIFA 14 kunt zien als een simpele spelersupdate. Een update die ervoor zorgt dat Bale bij Real speelt en Özil bij Arsenal.

  Wie onze impressies over FIFA 14 gelezen heeft, weet namelijk dat EA dit jaar wederom verschillende spelelementen getweakt, aangepast en verbeterd heeft. Waar vorig jaar zaken als Tactical Defending geïntroduceerd werden, heeft de ontwikkelaar annex uitgever zich voor dit seizoen vooral gericht op het bieden van meer spelvrijheid en een meer waarheidsgetrouwe speelervaring aan de speler. En dat merk je first and foremost aan het feit dat het spel in vergelijking met FIFA 13 ietwat vertraagd lijkt. De bal zit niet langer aan een touwtje, en dus zal je hem meer moeten koesteren. Honderdtachtig graden draaien met de bal aan de voet is niet langer zo simpel als één plus één. FIFA is moeilijker geworden, alle linies van jouw favoriete elftal zullen negentig minuten lang bij de les moeten blijven. Zelfs de keeper laat sneller een bal glippen – lees je mee, Kenneth?

  Goaaaaaaaaaaaaaaaaaal!

  Laten we eens op een rijtje zetten op welke punten FIFA 14 anders is dan zijn voorganger – een korte samenvatting, zo je wilt. Allereerst is daar dus die extra bewegingsvrijheid die je krijgt. Daarnaast is het fysieke element van voetbal belangrijker geworden, en daarmee bedoelen we: de bal is af te schermen. Heeft Viktor Fischer de bal als laatst geraakt en is het leer op weg naar de achterlijn, dan kan Jeffrey Bruma de Deen simpelweg een halt toeroepen door zijn fysiek in de strijd te gooien. De bal controleren is moeilijker geworden, passen ietwat lastiger – passes zijn niet langer een soort heat-seeking raketten. Schoten bewegen meer als in het echt – ze zwabberen en dalen sneller en onverwacht. Het resultaat is simpel; een vele malen groter gevoel van genoegdoening als je een mooie goal gemaakt hebt. Het voelt ontzettend lekker om de bal in de kruising te peren, lekkerder dan ooit, waar een mooi doelpunt vroeger misschien een beetje een vanzelfsprekendheid was.

  Wat ons betreft is dat wederom een stap in de juiste richting. We moeten toegeven, het was wel even wennen. Tot nog toe waren we gewend aan vloeiende aanvallen, flitsende counters, en in FIFA 14 gaat alles net een klein beetje slomer. Toch durven wij te zeggen dat FIFA er leuker op is geworden. Al is het dan misschien een klein beetje. De game heeft aan realisme gewonnen en kon wat ons betreft wel een scheutje meer uitdaging gebruiken! Aan de andere kant hebben we wel het idee dat EA het ieder jaar weer op veilig speelt. Natuurlijk, FIFA was goed, FIFA is goed. Maar graag zouden we nog eens verbaasd worden door een nieuw spelelement, een nieuwe modus. Je kunt weer een carrière beginnen als coach van jouw favoriete club (overigens met een aangepast 'scoutingsysteem'), of speler, je kunt online spelen, alleen (Ultimate Team en Seizoenen), en in FIFA 14 ook met een vriend of vriendin (2 versus 2 Seizoenen) – iets wat wij met open armen verwelkomen. Nergens verbaast de game echter en laat hij je met kwijlend en met open ogen achter.

  'Next-gen' is het toverwoord

  Die taak is de next-gen versie van FIFA 14 misschien ook meer op het lijf geschreven. Op de Xbox 360 en PlayStation 3 lijkt de game namelijk gewoon als twee druppels water op zijn voorganger. We zeggen niet dat we dat niet begrijpen, het plafond van deze generatie consoles lijkt nu eenmaal bereikt. Toch willen we af van dat spuuglelijke publiek – ‘josti’s’ die op willekeurige momenten opveren - het speelveld dat meer op een biljartlaken lijkt dat een grasveld, spelers die in de regen een stuk lelijker worden. Goed, XGN-collega Sebastiaan vertelde ons onlangs dat dit alles staat te verbeteren met de komst van FIFA 14 voor de Xbox One en PlayStation 4, en hem vertrouwen we op zijn woord. Kijk je vooral uit naar verbeteringen op grafisch vlak, dan moet je nog een paar maanden wachten. Ben je op zoek naar de beste voetbalsimulator voor de huidige generatie consoles, dan ben je bij FIFA 14 echter wel aan het juiste adres.

  Beter kan het onzes inziens namelijk niet. En laten we eerlijk zijn, Pro Evolution Soccer heeft de bal een aantal jaar geleden lelijk uit zijn knuistjes laten vallen. Vroeger was er wel degelijk sprake van een strijd. FIFA speelde je omdat de game de beschikking had over alle licenties. PES kocht je omdat de game zo leuk was om te spelen met vrienden en vriendinnen, de game leverde je een bepaald 'arcadegevoel' op, plezier toch zeer zeker ... maar die tijd ligt inmiddels achter ons. Of nou ja, het is weliswaar nog iets te vroeg om een definitief oordeel te vellen, maar ook dit jaar lijkt EA Sports te winnen van Konami. FIFA zit hartstikke stevig op zijn met edelstenen ingelegde troon, kroon op zijn hoofd, miljoenen onderdanen aan zijn voeten, dat is gewoonweg een waarheid als een koe. Misschien dat Pro Evolution Soccer in de toekomst weer wat afstand kan overbruggen. Dat is een vraag voor later.

  Simply the best!

  Tja, en hoe beoordeel je een game als FIFA 14 eigenlijk? De game is namelijk zeker een stukje beter dan FIFA 13, een game die precies een jaar geleden uitkwam en wij een 8,8 toekenden in de recensie. Goals roepen nu echter een groter gevoel van bevrediging op, het is eindelijk mogelijk online twee tegen twee te spelen, Electronic Arts heeft naar de gamer geluisterd en hem op zijn wenken bediend. Wij zijn echter ook van mening dat voetbalgames hard toe zijn aan wat nieuwe technologie, een frisse start; de Xbox One en PlayStation 4. In een ideale wereld zouden ze er meer gelikt uitzien, elk grassprietje willen we tellen. En dat is nu nog onmogelijk, zo simpel is het. Daarnaast speelt EA het elk jaar weer op veilig. De miljoenen pre-orders zijn weer in the pocket, dus waarom verbazen en iets compleet nieuws introduceren? Je ‘doorontwikkelen’ is een hele kunst, zo blijkt maar weer. Dat neemt echter niet weg dat FIFA 14 de beste voetbalgame is voor deze generatie consoles, dat durven we met volle overtuiging te beweren!

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Beste current-gen footie
  • Aanpassingen komen spel ten goede
  • Goals geven meer genoegdoening
  • Online twee tegen twee!
  • EA speelt het op safe
  • Grafisch nog steeds niet je van het

  FIFA 14

  Verkijgbaar vanaf 28 september 2013

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.