Dexter - Seizoen 8 Review - Een teleurstellend einde

  Rond spuitend bloed wat de kamer vult. De man slaat de hamer met zo’n impact dat de stukjes schedel richting het scherm vliegen. Hij grijnst, een angstaanjagende grimas verschijnt op zijn gezicht. Zijn masker gaat af, hij wil het resultaat zien. Het enerverende leven van een forensisch bloedspetteranalist. Sinds een paar dagen ligt Dexter Seizoen 8 officieel in de winkelschappen!

  Het gaat hier natuurlijk om onze favoriete seriemoordenaar Dexter Morgan. Acht seizoenen lang konden wij genieten van zijn lief en leed, zijn wilde escapades en zijn nachtelijke tripjes om mensen om te brengen. Dit doet hij vanwege zijn duistere kant, die hij liefkozend ‘The Dark Passenger’ noemt. Een soort lust om te moorden, de voldoening om het laatste beetje leven uit iemands ogen te zien verdwijnen. Voor Dexter is het de absolute noodzaak.

  Regelmatige televisiekijkers zullen de serie inmiddels wel kennen; Nederland 3 heeft ook de uitzendrechten bemachtigd en laat de serie zien op zondagavond. Voor de mensen die het niet kennen, even een snelle catch-up: Dexter is dus een forensisch bloedspetteranalist voor de politie van Miami. Tegelijkertijd is hij ook een seriemoordenaar, waardoor hij weet wie er gezocht worden voor bepaalde delicten. Dexter heeft wel zijn eigen code: hij gaat alleen voor mensen die door verschillende mazen in de wetten vrij zijn gekomen en nooit goed gestraft zijn. Deze mensen worden door Dexter achterna gezeten, verdoofd, vermoord en weggegooid. Alsof ze ineens van de aardbol verdwenen zijn.

  Let op, er kunnen spoilers in dit artikel zitten! In de afgelopen seizoenen hebben we al kennisgemaakt met meerdere slechteriken: Lyla, Miguel Prado, Jordan Chase, The Doomsday Killer en de Trinity Killer. Deze keer maken we kennis met de Brain Surgeon, een killer die het stukje empathie uit de hersens van zijn slachtoffers schept. Terwijl Dexter bezig is om het leven van hemzelf en zijn zus Debra weer op de rit te krijgen, zal hij ook met de Brain Surgeon moeten afrekenen.

  Shit hits the fan

  Debra zit op zijn zachts gezegd diep in de shit. In de laatste aflevering van het vorige seizoen schoot ze captain Maria LaGuerta neer in plaats van haar broer, waardoor al haar principes over goed en fout als een kaartenhuis in elkaar stort. Daarnaast weet ze dat haar trouwe en rustige broer bij wie ze altijd terecht kon een seriemoordenaar is, iets wat nog steeds een flinke klap voor haar is.

  Dexter zelf komt in aanmerking met dokter Evelyn Vogel, een briljante neuropsychiater die zich heeft gespecialiseerd in het analyseren van psychopaten. Volgens haar ontbreekt er bij die groep één belangrijk element: medeleven. Dexter vraagt zichzelf af of hij ook een psychopaat is, aangezien hij moeite heeft om emotie te tonen en medeleven te tonen voor zijn directe omgeving.

  De grootste schakel in Dexter´s leven is verrassend genoeg dr. Vogel. Zij blijkt de Code, die Dexter al zeven seizoen lang trouw volgt in de vorm van zijn vaders geest, te hebben ontworpen. Vogel vindt dat seriemoordenaars een plaats hebben op de evolutieladder en dat deze mensen ervoor zorgen dat de orde in de natuur weer wordt hersteld.

  Samen met dr. Vogel probeert Dexter de Brain Surgeon te grijpen. De neuropsychiater weet dat het nieuwste gevaar voor Miami één van haar oud-patiënten is. Onze favoriete serial killer gaat de lijst gaandeweg af en probeert de Brain Surgeon te vinden. Zijn eerste oog valt op een rijkeluiskindje genaamd Zach Hamilton. Volgens Evelyn heeft Zach dezelfde behoefte om te moorden en ze wil graag dat Dexter hem ‘opleidt’.

  Toch een vaderpersoon?

  Angst is een constante factor in Dexter zijn leven. De angst dat zijn zus iets overkomt, maar vooral de vrees dat zijn zoontje Harrison iets naars gebeurt. Natuurlijk is meneer Morgan ook bang om uiteindelijk gesnapt te worden, want ook in dit seizoen zitten weer wat ‘holy-fuck-dat-scheelde-echt-weinig’ momenten. Maar er is ook het besef dat Harrison misschien weleens hetzelfde als Dexter kon zijn, mede door zijn moeders vroege en redelijk gruwelijke dood aan het einde van dat fantastische vierde seizoen.

  Toch moet Dexter voortdurend met die angst omgaan en wel een vader zijn voor Harrison en onbedoeld ook voor Zach, die namelijk alles wil weten over het moorden en ermee wegkomen. Eigenlijk ontbreekt er perfecte vrouw in het leven van Dexter: iemand die een moeder kan zijn voor Harrison en ook Dexter begrijpt. Het vrouwelijk geslacht dient zich weer aan in de vorm van Hannah McKay, die we nog kennen uit het vorige seizoen.

  De blonde schoonheid staat nog op de lijst met gezochte personen in Miami en gaat schuil onder een andere naam. Met Debra heeft ze nog steeds geen goede relatie, die haar liever achter de tralies ziet voor de moorden die Hannah in het verleden heeft gepleegd. Uiteindelijk beseft Deb dat haar broer zielsgelukkig is met Hannah en geeft zij de strijd op. Hannah heeft intussen een nieuw doel en leven voor ogen: samen met Dexter naar Argentinië gaan.

  Anticlimax

  Eigenlijk zwerft er al sinds seizoen vier een soort gevoel bij mij dat de serie wel over zijn hoogtepunt heen is. Seizoen vier was met de Trinity Killer toch wel het beste wat de show te bieden had, met het mond openvallende einde als de kers op de taart. Alle daaropvolgende verhalen, met vergeetachtige personages en verhaallijnen, sloegen bij mij niet meer echt aan. Toch werd iedereen elk seizoen weer lekker gemaakt met een trailer, maar het gevoel om de serie een waardig einde te geven werd sterker en sterker. Showtime reageerde daar begin dit jaar op met het bericht dat seizoen acht het laatste hoofdstuk in het boek van Dexter zou zijn.

  Toegegeven, het laatste seizoen startte sterk met Evelyn Vogel, maar het werd steeds minder. Als kijker kwam je gaandeweg het seizoen meer te weten over de Brain Surgeon, die de zoon van dr. Vogel blijkt te zijn. Emoties nemen de overhand bij Evelyn en ze twijfelt tussen haar zoon en Dexter. Oliver Saxton, de naam die haar zoon gebruikt, weet dat ze voor Dexter zal kiezen en snijdt haar keel door. Dexter is hierdoor nog meer gebrand om hem te pakken en op zijn snijtafel te leggen. Tegelijkertijd probeert hij ook zo snel mogelijk naar Argentinië te gaan met Harrison en Hannah.

  Hetgene wat mij zo verbaast, is dat deze Oliver Saxton in principe uit het niks op komt duiken en dan de Brain Surgeon blijkt te zijn. De serie heeft hier de afgelopen seizoenen wel vaker mee gespeeld, om ineens een personage erin te gooien en ze dan belangrijk te maken. Het pakt vaak verkeerd uit, want vergeetachtig is wel een kernwoord wat vaker terugkeert in de serie. Om maar even te relativeren: Wie heeft er geen moeite om de slechterikken uit de laatste seizoenen op te noemen? Precies, over een jaartje zal dat nog erger zijn.

  Onlogisch einde

  In de een na laatste aflevering wordt Debra neergeschoten, maar dat lijkt wel goed te komen. Toch gaat het faliekant mis en belandt ze in een coma en is de kans dat ze wakker wordt miniem. Dexter voelt zich schuldig voor haar vroegtijdige dood en beseft dat hij alles en iedereen verwoest. En dat wil hij Hannah en Harrison niet aandoen. Hij moet ze beschermen tegen zichzelf. Harrison en Hannah zitten op dat moment al in Argentinië en wachten op Dexter.

  Wat mij ook dwarszit aan het einde is de boodschap van Dexter. Tegen het einde aan zegt Debra dat alles wat gebeurt niet zijn schuld is, maar de consquenties van wat mensen zelf doen. Dexter moet zichzelf niet gek maken met de gedachte dat hij verantwoordelijk is voor de slechte dingen die haar en de mensen in zijn omgeving overkomen. In het begin lijkt hij dit te accepteren, totdat hij het op het einde gewoon weggooid. Onlogisch in mijn ogen.

  Deb sterft en samen met haar lijk vaart hij een aankomende orkaan in, om zo toch op een bepaalde manier samen te zijn. Het laatste shot laat Hannah en Harrison in Argentinië zien, terwijl ze een stap nemen naar hun nieuwe leven. Dit zou een goed einde zijn geweest, een nieuwe start voor die twee.

  Helaas, was het zo maar geëindigd, want dan hadden veel fans het een goed en mooi einde gevonden. Toch volgen er nog twee tergende minuten waarin het bloed onder je nagels vandaan komt, aangezien we Dexter zien als truckchauffeur in een onbekende locatie. Hij kijkt voor een laatste keer naar het scherm en dan gaat de show op zwart.

  Nee, waarom?

  Dit is de meest onlogische manier om Dexter te eindigen. Als onze favoriete seriemoordenaar zelfmoord had gepleegd in de storm, dan hadden wij vrede gehad met het feit dat hij er niet meer is. Maar om dan zo’n grote cliffhanger aan het einde te doen is echt belachelijk. Het voelt gehaast aan, iets wat deze fantastische serie echt niet verdient. Natuurlijk houdt het de mogelijkheid open voor een spin-off of iets dergelijks, maar voor de fans is dit geen Dexter-waardig einde, vooral niet naar de finaleklapper van het vierde seizoen. Een teleurstellend laatste seizoen van een steeds verder afzakkende serie.

  6

  De plus- en minpunten

  • Toch een paar 'holy-fuck' momentjes
  • Evelyn Vogel voegt een nieuwe dimensie toe aan het Dexter universum
  • De allerlaatste minuten
  • Vergeetachtige personages

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.