Battlefield 1943 Review

  De Battlefield franchise gaat al jaren mee en staat nog steeds gerant voor een verkoopsucces. Zo verkocht Battlefield: Bad Company zo goed dat er nu een deel twee in de maak is. Maar voordat we daar mee aan de slag kunnen komt DICE met de downloadbare game: Battlefield 1943.

  Battlefield 1943 is het vervolg op Battlefield 1942, zoals de naam al doet vermoeden. Battlefield 1942 is een PC-game die al jaren geleden uitgekomen is, maar zo populair was dat DICE besloten heeft om het spel na te maken, maar in een nieuw grafisch jasje heeft gestoken. Wat opmerkelijk is, is dat de game alleen via de Xbox Live Marketplace of de PlayStation Store gekocht kan worden. De game kost overigens ongeveer 13 euro.

  Het tropische slagveld
  Battlefield 1943 is in tegenstelling tot Battlefield: Bad Company volledig multiplayer gebaseerd. Battlefield is een franchise die namelijk populair geworden is door de multiplayer en Battlefield 1943 pakt de oude succesformule weer helemaal op.

  Het spel beschikt over de drie populairste mappen uit Battlefield 1942, namelijk: Wake Island, Iwo Jima en Guadalcanal en over een bonus map, genaamd Coral Sea. De map Coral Sea is vrijgespeeld door de community van de game, door 42 miljoen kills te halen. In deze map is het de bedoeling om luchtruim te veroveren door vijanden uit te schakelen met jouw vliegtuig. Het spelt speelt zich af in de zeeën rondom Japan in de Tweede Wereldoorlog. Je zult dus vooral op tropische eilanden vechten en deel uitmaken van het Amerikaanse leger, of het Keizerlijke Japanse leger.

  Battlefield 1943 Screenshot 120872 Battlefield 1943 Screenshot 120870 Battlefield 1943 Screenshot 111802

  In Battlefield 1943 is de vertrouwde 'conquest' modus weer helemaal terug, wat bekent dat je vlaggen zult moeten veroveren om te winnen. De vlaggen staan in dorpjes verspreid over de eilanden en door naast een vlag te gaan staan ben je die vanzelf aan het veroveren. Het leger dat de minste vlaggen beheerst, is punten aan het verliezen. Wanneer de verliezer het nulpunt heeft bereikt, is de match over.

  Hierdoor ontstaat er een tactische sfeer, het is namelijk makkelijk om dichtbij een vijandelijke basis te gaan staan en vijanden één voor één af te slachten, maar aan de andere kant verdien je meer punten door een vlag te veroveren en zorg je ervoor dat je team niet verliest. Wat vooral opvalt is dat in Battlefield 1943 al vanaf het begin als een team wordt gespeeld, zodat er echt wordt nagedacht over wie naar welke vlag gaat.

  Versimpelde gameplay komt de game ten goede
  In het principe van de gameplay van Battlefield 1943 is weinig veranderd, zo is het nog steeds een multiplayer sandbox game, waar spelers kunnen gaan en staan waar ze willen. Wel is er gesneden in het aantal verschillende klassen waaruit men kan kiezen. Het is nu slecht mogelijk om te kiezen tussen de: Rifleman (Rifle, Rifle-granaten), Infantry (SMG, Anti-tank, reperatie kit) Scout (Sniper, sticky bombs).

  De Battlefield formule is altijd al gelijk geweest aan het steen, papier, schaar principe. Als je namelijk in een tank zit, zou je in principe kunnen winnen van een Rifleman, maar moet je oppassen voor de Infrantry spelers. En dit principe geldt eigenlijk voor elke andere situatie in de game. Dit helpt ervoor om spelers nooit het gevoel te geven dat het spel oneerlijk is en Battlefield geeft dat gevoel simpelweg nooit.

  Battlefield 1943 Screenshot 109785 Battlefield 1943 Screenshot 85515 Battlefield 1943 Screenshot 85513

  Wat de voorgaande Battlefield games onderscheidde van bijvoorbeeld de Call of Duty franchise, was het goed gebruik maken van verschillende voertuigen in de game. Natuurlijk zit het met de voertuigen ook in deze game weer helemaal goed. Zo kun je het luchtruim onveilig maken met vliegtuigen, de zee met boten en het land met jeeps en tanks. Het leuke aan de voertuigen is dat er moet worden samengewerkt om het maximale uit het desbetreffende voertuig te halen.

  Tevens beschikt Battlefield 1943 ook over een heus rangsysteem. Zo worden op de officiële website van Battlefield 1943 al je statistieken bij gehouden en kun je in game in rang vooruit gaan door veel punten te scoren. Iets dat spelers aanmoedigt om de game zeker te blijven spelen.

  {mig:uJ6zFiq825Te}

  Het enige wat je de game zou kunnen verwijten is het geringe aantal maps of het geringe aantal wapens. Er is namelijk geen mogelijkheid om nieuwe wapens of iets dergelijks vrij te spelen. Wanneer je dus in rang vooruit gaat, zal dat geen invloed hebben op de game, buiten dat andere spelers kunnen zien hoeveel ervaring je heb als Battlefield 1943 speler. Wat wel bijna zeker is, is dat er nieuwe maps gaan komen in de vorm van downloadbare content. Het is echter nog de vraag of hiervoor betaalt moet gaan worden of dat we gratis met de maps aan de slag kunnen.

  Simpele besturing, zodat iedereen de game kan oppakken
  Het spel kent eigenlijk een zeer simpele besturing, dit komt vooral doordat je weinig verschillende wapens hebt. Zo kun je aan het begin van een match enkel kiezen tussen de verschillende klassen, daar waar je in de voorgaande games ook nog uit verschillende wapens kon kiezen. Daarnaast worden de bumpers gebruikt voor het navigeren tussen je wapens en dergelijke, wat allemaal zeer simpel werkt. Het enige wat in Battlefield 1943 voor problemen kan zorgen is het besturen van vliegtuigen. Dit is iets dat maar weinig mensen zo oppakken, wat dus betekent dat veel mensen eerst veel zullen moeten oefenen, voordat ze punten kunnen gaan scoren met het vliegtuig.

  De pracht van een downloadbare game?!
  Wanneer je Battlefield 1943 voor het eerst zult zien, kun je bijna niet geloven dat het hier om een downloadbare game gaat. Battlefield 1943 ziet er namelijk zeer goed uit. Het spel draait op de standaard console engine van DICE, die bijvoorbeeld ook gebruikt is voor Battlefield: Bad Company. Dit betekent automatisch dat er ook in Battlefield 1943 het één en ander gesloopt kan worden. Vooral kleine huizen rondom vlaggen worden de dupe van bijvoorbeeld vliegtuigbommen. Dit heeft daadwerkelijk invloed op het verloop van het spel, want de vlag is namelijk moeilijker te verdedigen wanneer er geen huizen omheen staan als bescherming.

  Battlefield 1943 Screenshot 108809 Battlefield 1943 Screenshot 109783 Battlefield 1943 Screenshot 85511

  Verder straalt Battlefield 1943 een tropische sfeer uit en zien vooral de bomen en het water er zeer fantastisch uit. De karakters en de voertuigen zien er wat minder uit, maar wanneer je jezelf realiseert dat het hier om een downloadbare game gaat, besef je dat de gehele game er gewoon zeer goed uit ziet.

  De muziek van de oorlog
  Naast dat Battlefield 1943 er goed uit ziet, hoort de game ook nog eens prettig aan. Vooral de explosies van vallende bommen of granaten die ontploffen, zijn mooi om te horen. Daarnaast is alleen het luchtalarm uit deze game nog kenmerkender. In Battlefield 1943 is het namelijk mogelijk om controle te nemen over een drietal bommervliegtuigen, om vervolgens een gedeelte van het speelveld eens goed in de as te leggen. De tegenstander krijgt hier van te voren wel waarschuwing van, in de vorm van een luchtalarm en het is geweldig te zien hoe spelers hier op reageren.

  Conclusie
  Met Battlefield 1943 haal je een multiplayer ervaring binnen, die niet onder doet voor een Call of Duty game. De game zit zeer goed in elkaar, speelt lekker, ziet er goed uit en beschikt over een top kwaliteit qua geluid. Dit allemaal slechts voor een kleine 13 euro en het valt niet anders te omschrijven dan een topdeal!

  8.5

  De plus- en minpunten

  Battlefield 1943

  Verkijgbaar vanaf 9 july 2009

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.