Anomaly 2 Review

  Sinds vandaag ligt Anomaly 2 in de digitale winkelrekken. Met het originele Anomaly: Warzone Earth uit 2011 wist ontwikkelaar 11 bit studios het tower defense genre op z'n kop te gooien. De tower offense uit het origineel is nu terug in het vervolg, maar is Anomaly 2 een even goede, of zelfs betere, game dan zijn voorganger?

  Eind maart gingen we al een eerste keer aan de slag met een previewversie van Anomaly 2. Destijds waren we, ondanks enkele punten van kritiek, erg lovend en positief over de game. Met veel plezier speelden we afgelopen week dan ook de finale versie van de game. Voor diegenen die de eerste Anomaly game nooit gespeeld hebben: even een korte samenvatting over de principes van de gameplay.

  In Anomaly 2 krijg je, net zoals in Anomaly: Warzone Earth, aan het begin van ieder level een budget waarmee je eenheden kunt kopen. Je plant steeds vooraf de route die je eenheden moeten afleggen. Als speler neem jij de rol aan van commander en loop je over het slagveld. Het is je taak om je troepen te ondersteunen door reparaties uit te voeren en power ups te verzamelen.

  Anomaly 2 gaat echter verder dan zijn voorganger met de mogelijkheid tot het morphen van je troepen. Elke eenheid heeft namelijk twee verschillende vormen waartussen het kan morphen. Deze verandering is niet enkel cosmetisch, maar ook functioneel. Waar de ene vorm bijvoorbeeld veel schade kan doen maar weinig bereik heeft, worden die waarden in de andere vorm omgewisseld waardoor je erg polyvalente eenheden hebt.

  Toegankelijk maar diep
  Wie onze impressie van Anomaly 2 heeft gelezen weet dat wij nogal kritiek hadden op een in onze ogen missende moeilijkheidsgraad. Enerzijds had je het té gemakkelijke casual en anderzijds de te moeilijke advanced moeilijkheidsgraad. Met veel blijdschap kunnen we in deze recensie meedelen dat de ontwikkelaar naar ons punt van kritiek heeft geluisterd en er een normal moeilijkheidsgraad tussen heeft gestoken.

  En die toegevoegde moeilijkheidsgraad slaat de spijker op de kop en vindt in ieder geval voor ons de sweet spot op vlak van uitdaging. Op de normal moeilijkheidsgraad lijkt het namelijk dat je rekening moet houden met de vaardigheden van je troepen zonder echt in detail de verschillende statistieken te kennen. De game is dus erg toegankelijk maar tegelijkertijd ook diep voor spelers die zich aan de hogere moeilijkheidsgraden willen wagen.

  De singleplayermodus wist ons goed in te leiden op de basisregels van de gameplay en tegelijkertijd best een leuk verhaaltje te vertellen. Geen hoogstaande verhaalvertelling maar wel voldoende context om je als speler te stimuleren de singleplayercampagne te voltooien. Ondanks dat de meeste, zeker in het begin van de game, missies nogal snel wisten te vlotten weet de game na verloop van tijd wel enige uitdaging te bieden.

  Samen torens verdedigen en aanvallen
  Desondanks is het hoogtepunt van Anomaly 2 de toevoeging van een multiplayermodus. Hier neemt één speler net zoals in de singleplayercampagne de rol aan van de commander die zijn troepen bestuurt. De andere speler mag de monsterachtige torens neerzetten en er voor proberen te zorgen dat de commander en zijn troepen de generator, die 500 punten waard is, niet vernietigt. Wie als eerste de 1000 punten haalt, wint.

  De multiplayer is ontzettend leuk, voelt fris aan en bevat enorme diepte. Het is echter spijtig dat Anomaly 2 die diepte in de multiplayer niet erg goed naar de speler toe communiceert. Waar in de singleplayer alles vanaf het begin wordt uitgelegd is dit niet het geval voor de multiplayer. Er is een niet verplichte tuturial aanwezig die niet dezelfde interesse kan wekken als de singleplayer omwille van het ontbreken van een context.

  Als je echter alle regels en principes kent, is de multiplayer van Anomaly 2 een genot om te spelen. Je hebt steeds het gevoel dat wanneer er iets fout is gegaan, dat het jouw strategische fout was die het verlies heeft veroorzaakt en niet de game. Bovendien ontdek je op die manier steeds opnieuw diepte in de game en methoden om die fout niet nogmaals te maken. Iets fris en veeleisender tussen al dat shootergeweld.

  Dikke aanrader
  Ondanks dat Anomaly 2 een vervolg is, is de game nog steeds erg uniek. Er zijn naar ons weten geen andere games die het tower offense concept imiteren en dat maakt van Anomaly 2 een frisse en leuke ervaring. Ondanks dat de regels en principes van de multiplayer niet goed worden uitgelegd, is het grootste deel van de game erg toegankelijk. Wij zouden Anomaly 2 dan ook aan iedereen aanraden.

  9

  De plus- en minpunten

  • Tower offense blijft leuk!
  • Morphen
  • Multiplayer
  • Principes multiplayer worden niet goed uitgelegd

  Anomaly 2

  Verkijgbaar vanaf 15 may 2013

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.