Om meteen maar met de deur in huis te vallen: LEGO Batman 3 is cool! Het is uiterst vermakelijk om met Batman, Robin en diens vrienden door knotsgekke levels te gaan: lekker kont schoppen tegen vijanden en puzzeltjes oplossen. Dat kan in je eentje, geen probleem, maar het feest is pas echt compleet met een tweede speler!

Stop de schurk in LEGO Batman 3

Het verhaal draait om schurk Brainiac, die de aarde wil vernietigen. Potverdikke, dat kan toch niet? Nee, inderdaad, dat kan niet. Dus bundelt de Caped Crusader zijn krachten met allemaal superhelden van het DC Comics universum.

Zoals met elke LEGO-game is het een feest van verzamelen. Je kan echt ziek veel objecten in de omgeving kapot maken en stuk slaan tot LEGO-stukjes, al is dat niet per se een noodzaak om progressie te boeken. Wat wel echt moet, is diverse pakjes vrijspelen voor je karakters en daar zit ook meteen de uitdaging in.

LEGO Batman 3

Steeds weer pakjes vrijspelen voor karakters

Je speelt als eerste met Batman en die heeft in het begin nog bijna geen mogelijkheden. Spelenderwijs wordt hij pas écht een superheld met allemaal mogelijkheden. Zo is er een pakje waarbij hij magnetische krachten heeft, kan hij bommetjes op objecten afvuren en nog veel meer. Hetzelfde geldt voor Robin en allerlei andere personages die je vrijspeelt.

Elke keer dat je een pakje voor een personage vrijspeelt, heb je die optie nodig om puzzels op te lossen. Hoewel je soms misschien even vastzit omdat de kinderlogica niet helemaal aansluit bij een volwassen mensenbrein, moet je dan maar één ding bedenken: welk pakje speelde ik als laatste vrij? Zodra je dat bedenkt, kun je meestal wel een puzzel oplossen.

Herkenbare LEGO-elementen

LEGO Batman 3 heeft overigens genoeg herkenbare elementen uit eerdere LEGO-games. Zo is er één karakter dat objecten moet selecteren die vervolgens tot een object gebouwd worden. Dit element zagen we al in The LEGO Movie Video Game, alleen toen was het irritant omdat het super vaak gebeurde. In LEGO Batman 3 is de frequentie precies goed.

Verder zijn er weer allerlei eindbazen die net zoals altijd puzzelend opgelost moeten worden. Ze zijn te sterk om rechtstreeks het gevecht mee aan te gaan, dus moet je eerst een object bouwen waarin je kunt plaatsnemen om een grote aanval op een eindbaas uit te voeren. Meestal moet dit zo'n drie keer en dan is het kat in het bakkie. Niet moeilijk, maar wel hartstikke leuk.

LEGO Batman 3

Ruimtegevechten niet zo leuk

Nieuw in de serie, zijn ruimtegevechten, al moet dit wel erg bij je smaak passen wil je dit leuk vinden. Er valt wat voor te zeggen: de levels in LEGO Batman 3 zijn zeker divers en daar zorgen de ruimtegevechten ook voor. Maar als je dit niet gewend bent van LEGO games, zijn deze stukken levels toch wat minder geslaagd. LEGO Batman 3 krijgt soms net te veel een futuristisch tintje wat de game niet ten goede komt. Al valt over smaak natuurlijk te twisten. Want het Resogun-achtig level is dan wél weer tof!

Oude LEGO-problemen

Een level dat soepel draait, iets wat niet geldt voor elk deel van de game. Want LEGO Batman 3 kampt soms, net zoals elke andere LEGO-game, met wat bugs en ook vergt de besturing nog altijd een precisie die soms té vervelend is. Vaak moet je op een bepaald punt ergens staan om iets te activeren en staat er in beeld welke knop je in moet drukken.

Punt is wel dat als je net even fout staat, het niet helemaal goed gaat. Dit zijn foutjes waar elke LEGO game mee te maken heeft en je moet het dan ook maar door de vingers zien in LEGO Batman 3, anders bederf je voor jezelf het speelplezier. En het is nou weer niet zo dat er erg veel bugs in zitten; het valt uiteindelijk allemaal wel mee.

Genoeg vrij te spelen

Want eerlijk is eerlijk: als je een groot LEGO-fan bent, net zoals wij, dan is LEGO Batman 3 gewoon hartstikke leuk om te spelen. De LEGO-games staan bekend om hun eenvoud en humor, en daarmee zit het wel goed in dit deel. En met de grote hoeveelheid hoofdstukken, ben je wel even zoet.

Denk aan een uurtje of tien, en daarna kun je nog een volledige playthrough doen als je alle trophies of achievements wilt vrijspelen. Genoeg te verzamelen in ieder geval, want daar staan de LEGO-games bekend om. En dit keer is er gelukkig géén trophy of achievement als je een level met iemand anders speelt, want inhoudt dat je alle punten in je uppie kunt verzamelen.

Ga vooral aan de slag met de vele personages. In totaal zitten er meer dan 150 personages in LEGO Batman 3, waaronder leden van de Justice League en BIG LEGO. Het is heerlijk om een de slag te gaan met LEGO-karakters die kunnen groeien zoals we al eerder zagen met The Hulk in LEGO Marvel Super Heroes. .

LEGO Batman 3

Heerlijke eindejaars co-opgame

Ach, het is te veel om te benoemen wat LEGO Batman 3 allemaal bevat. Te veel personages, te veel puzzels, te veel LEGO-stukjes om te verzamelen. Maar is het allemaal te veel als in 'te veel van het goede?' Natuurlijk niet. LEGO Batman 3 is weer een ouderwets leuke LEGO-game, goed voor heel wat uurtjes plezier.

Verwacht geen baanbrekende vernieuwingen, maar wie vraagt daarom? LEGO Batman 3 biedt ouderwetse co-oplevels en is daarmee een heerlijke eindejaarstitel. Geen schaamte dus om grof geweld af te wisselen met het simpele, maar o zo leuke vermaak dat LEGO Batman 3 heet.