LG 24GM77 Monitor Review

De LG 24GM77 biedt een 24 inch scherm met een standaard resolutie van 1920 x 1080, heeft een responstijd van minder dan 1 milliseconde en kent een vernieuwingsfrequentie van 144 hertz. Ook moet de ingebouwde Motion 240 functie bewegingsonscherpte tegengaan om zo soepel mogelijke beelden te tonen. Voor dit alles betaal je een adviesprijs van 349 euro en daarmee behoort de monitor tot de hoge middenklasse van 144 hertz schermen.

Deze razendsnelle schermen staan er echter om bekend vanwege hun vernieuwingsfrequentie vaak in te boeten op beeldkwaliteit. Dat is helaas ook voor een deel het geval bij de 24GM77. Het scherm is uitgerust met een TN paneel en deze panelen zorgen vaak voor ietwat uitgewassen kleuren, maar zijn op het gebied van vernieuwingsfrequentie en snelheid onovertroffen.

24GM77 biedt solide beeldkwaliteit

Wanneer je de 24GM77 voor het eerst in actie ziet, zul je dus even moeten wennen aan de toch duidelijk uitgewassen kleuren. Zwart is ook niet diepzwart en het scherm lijkt af en toe zo helder te zijn dat pixels die je niet zou moeten zien zelfs tevoorschijn komen. Dit is echter wel enigszins te verhelpen door in de menu's van het apparaat te duiken en de beeldinstellingen flink aan te passen.

Out-of-the-box was het namelijk best wel even schrikken, omdat de standaardinstellingen van het apparaat meteen een slechte indruk maken. Zwarte kleuren leken bijna lichtgrijs en de helderheid prikte in onze ogen. Maar eenmaal wat te hebben gesleuteld in het menu was het ons gelukt het scherm zich van zijn beste kant te laten tonen. Erg indrukwekkend was de beeldkwaliteit niet, maar voor een TN paneel absoluut niet slecht.

Dat wil niet zeggen dat de 24GM77 niet in staat is mooie kleuren te tonen. Met een kleurdiepte 16,7 miljoen zorgt het scherm namelijk voor een zeer aangename game-ervaring waarin de grafische pracht van je games goed tot hun recht komen.

24GM77 is razendsnel

Waar de 24GM77 echter volledig in uitblinkt is zijn snelheid. Het is natuurlijk niet voor niets een 144 hertz scherm. Als je de rekenkracht hebt om je games te laten draaien op 144 frames, dan zul je met volle teugen genieten. Hoewel niet zo makkelijk waarneembaar voor de meeste mensen, voel je wel meteen het verschil van 144 hertz tegenover de standaard frequentie van 60 hertz.

Alles op het scherm beweegt net wat vlotter en voelt tijdens het spelen soepeler. Dankzij de responstijd van minder dan 1 milliseconde is het bovendien onmogelijk om een vertraging waar te nemen in jouw actie en de reactie op het scherm. Dat maakt deze monitor ideaal voor razendsnelle games zoals shooters en racegames, waarin reactiesnelheid vaak een doorslaggevende factor is om te kunnen winnen.

24GM77 heeft alle essentiële aansluitingen

Aan essentiële aansluitingen is overigens geen gebrek met de monitor. Je vindt aan de achterzijde namelijk twee aansluitingen voor HDMI, één voor D-SUB (VGA), DVI-D en zelfs USB. De 24GM77 is daarnaast uitgerust met enigszins overbodige speakers, maar mocht je om de één of andere reden toch een luidsprekersysteem missen, dan kun je ook een hoofdtelefoon aansluiten.

Puur voor extreem soepele gameplay

De 24GM77 is , zoals de meeste 144 hertz monitoren, bedoeld voor PC gamers die niets anders willen dan extreem soepele gameplay en beelden. Op de beeldkwaliteit wordt wat ingeboet, maar dit valt grotendeels mee voor een scherm met dit type paneel. LG heeft met de 24GM77 al met al een zeer solide monitor afgeleverd die niet zo snel zal teleurstellen.