Tegen het einde van de vorige aflevering stonden Clementine en haar groep overlevenden weer buiten in de open lucht. Iedereen die een beetje bekend is met The Walking Dead weet dat dat geen goede situatie is. Buiten lopen de meeste Walkers rond en daar zijn er in de eerste vijf minuten dan ook meer dan genoeg van. Even rustig op gang komen zit er niet in dit keer.

Episode 4 - Amid the Ruins begint goed

Hoe dit begin verloopt is geheel afhankelijk van je eigen keuzes. We hebben het er al vaker over gehad dat keuzes maken erg belangrijk is in deze serie, maar nog nooit eerder zagen we zo een grote impact. De laatste keuze uit episode 3 bepaalt pak en beet de eerste tien minuten van Amid the Ruins.

Kenny is in tranen omdat zijn liefie Sarita er slecht aan toe is

Als je de kleinere keuzes nog geen reden vond om het verhaal een keertje over te doen, dan heb je er nu een grote reden bij om nog eens van voor af aan te beginnen. Na dit intensieve begin is de groep verre van veilig. Verschillende leden zijn nog gewond van de vorige aflevering en er is een baby onderweg die ieder moment op kan komen dagen.

Daar nog bovenop heeft de hulpeloze Sarah zich weer eens in de problemen gewerkt. Na vier episodes begin je toch wel moe te worden dat je steeds een figuurlijke puppy moet redden in een wereld vol stofzuigers en vuurwerk. Gelukkig is er eindelijk de optie om haar een bitchslap te geven…

Verder verdiepen in personages

De belangrijkste rol is in Amid the Ruins echter niet weggelegd voor Sarah, maar voor Jane. Jane heeft zich pas recent bij de groep gevoegd maar blijkt toch al snel het meest interessante karakter. Deze aflevering krijg je een beetje achtergrondverhaal en wordt de band tussen Clementine en Jane verkend. Ze treedt op als een mentor.

Ze vertelt haar kijk op de wereld en de groep, maar ze leert Clementine ook nieuwe kunstjes die daadwerkelijk van pas komen. Jane doet ons een beetje denken aan een ander personage. Ze lijkt namelijk best veel op Molly uit het eerste seizoen van The Walking Dead. Beide zijn sterke, zelfstandige vrouwen die zich prima weten te redden zonder de hulp van een groep. Beide dames hebben ook nog eens een zusje.

Het duurde dan ook niet lang voordat de eerste complottheorieën verschenen dat Jane en Molly zusjes zijn. Of dat echt zo is, lijkt ons sterk, maar je weet maar nooit wat Telltale Games van plan is. 

Dat je niet weet wat je kunt verwachten is juist wat het hele verhaal van deze aflevering zo goed maakt. Niemand is veilig in een wereld vol zombies. Het zou natuurlijk heel cool zijn als iedereen die dood gaat dat op een spectaculaire manier doet, maar zo gaat het nou eenmaal niet.

Soms raak je mensen kwijt zonder dat je er iets aan kunt doen. Dat gevoel heeft Telltale Games goed over weten te brengen. Het zorgt ervoor dat je een paar emotionele klappen krijgt deze aflevering.

Een standoff tussen Clementine Bonnie Kenny en Luke en onbekende slechteriken

De eerste breuken

Het is wel jammer dat deze dreunen alleen in je eigen woonkamer aankomen. De karakters die het weten te overleven lijken helemaal niets te geven om hun gevallen vrienden, tenzij het belangrijk is voor het verhaal. Terwijl de groep gewoon rustig zijn gang gaat, wordt een paar meter verder hun groepsgenoot in stukken gereten.

Zijn de karakters inmiddels emotioneel zo gebroken dat ze zulke gebeurtenissen gewoon kunnen negeren? Leven tussen de zombies is zeker geen pretje. Net zoals de groep van Clementine lijkt te breken, worden ook in deze serie de eerste breuklijnen zichtbaar.

Natuurlijk is het realistisch dat ieders einde nabij is, maar het feit dat de relaties die je het hele seizoen lang met goed uitgedachte keuzes hebt opgebouwd nergens naartoe leiden is toch wel heel jammer. Het maakt niet uit hoe je bepaalde karakters hebt behandeld, want hun lot blijft hetzelfde. Al die doordachte keuzes veranderen daar helemaal niets aan.

Op naar de finale!

Met een spetterende finale mag Telltale Games ons overtuigen dat The Walking Dead sterker is dan ooit en alles nog op een rijtje heeft. De overlevenden hebben in ieder geval genoeg potentie om er een onvergetelijke show van te maken. Er mag dan wel wat aan te merken zijn op Amid the Ruins, maar het is voornamelijk een erg sterke aflevering. Met een spannende afsluiter wordt het wachten op Episode 5 - No Going Back dan ook als vanouds ondraaglijk.