De PS Vita heeft niet zoveel games. Het apparaatje van Sony leek al vroeg gestorven. Maar soms denkt een ontwikkelaar:  "Ach, dán brengen we maar een port uit. " Klinkt negatief. Maar het is helemaal niet zo erg om af en toe goede oude spellen opnieuw te spelen. Zeker niet in dit geval.

Waar de God of War games er eerder nogal beroerd uitzagen, ziet Ratchet & Clank Trilogy er eigenlijk best leuk uit op de Vita. Natuurlijk, de game is hier en der verouderd. Maar wat verwacht je? De serie begon in 2002 en dat is dus best wat jaartjes terug.

Terug in de tijd

Qua essentie is er dus niets veranderd. Op de PS Vita ga je gewoon lekker aan de slag met Rathet & Clank (2002), Ratchet & Clank: Going Commando (2003) en Ratchet & Clank: Up Your Arsenal (2004). Games die uitkwamen voor de PlayStation 2 en destijds als warme broodjes over de toonbank gingen.

Niet gek, want ontwikkelaar Somniac Games wist maar al te goed hoe je het publiek kon pleasen: toffe karakters in een vrolijke setting, maar niet te kinderachtig. Want in Ratchet & Clank moeten er altijd flink wat vijanden overhoop geknald worden met knotsgekke wapens.

Hele gekke wapens. Sunset Overdrive komt er aan op de Xbox One, ook zo'n game met over de top wapens. Ga dit maar eens spelen op je PS Vita, dan weet je waar de roots vandaan komen. Dit hoort bij Insomiac Games!

Gameplay wordt steeds beter in Ratchet & Clank Trilogy

Wat je merkt bij de trilogie, zoals ook eerder met de PS3-versie waar onze Eke al uitgebreid over schreef, is dat je bij deel één nog beetje bezig bent met kinderschoenen-materiaal. Deeltje twee is beter en met deel drie gaat het avontuur helemaal los met nóg brutere wapens. Er zit een zekere ontwikkeling in de drie games, al zijn ze alle drie de moeite waard.

De gameplay is gewoon om te genieten, zeker op de PS Vita. Het is geen straf om dergelijke platform/actiegames nog eens te spelen in de trein. Sterker nog: een van de betere zomergames op dit moment. De humor is om van te genieten, Rachet & Clank zijn knaapjes die je een warm hart toedraagt en als je ze niet kent, neem van ons aan dat dat binnen no time gebeurt. Het bestaat gewoon niet dat iemand niet van Ratchet & Clank houdt.

Enorm gevarieerde levels

En de gameplay is ongekend gevarieerd met steeds andere stukken levels, andere vijanden. En overal moet je boutjes en moertjes verzamelen om weer nieuwe wapens te kopen. Niets wordt in je schoot geworpen, je moet er wat voor doen. En daarom is het zo verslavend om elk kistje kapot te slaan en elk hoekje in de game te verkennen. Bovendien zijn er zoveel verschillende soorten vijanden dat je het effect van elke wapen tot op het bot wilt verkennen.

Voor 38 euro krijg je bovendien drie games, en financieel gezien is dit dan ook een aantrekkelijk deal. Het enige jammerlijke is misschien dat dit te simpel aanvoelt: even drie games omzetten naar de PS Vita. De mogelijkheden zelf van de Vita worden niet gebruikt. Er is geen sprake van motion controls en er wordt geen gebruik van het touchscreen. De vraag is wel of de drie dat nodig hebben. Nee, niet echt.

Heerlijk voor in de schaduw van de zon

De Ratchet & Clank Trilogy is een goede serie om in huis te halen. Als je eerder al de games gekocht had voor de PS3 om ze eens in hogere resolutie te spelen, dan is het misschien een beetje te veel van het goede om nu ook nog te gaan voor een PS Vita update.

Maar heb je die PS3-versie destijds laten liggen, dan luidt het advies: ga voor de trilogie op de PS Vita. Onwijs leuk voor onderweg en uren de tijd om in de schaduw van de zon door te brengen. Voor wie geen zonnesteek wil oplopen en toch wil gamen!