Nee, het is geen ‘hockey’ hockey, maar ijshockey. Goed, dat hebben we ook weer uit de lucht geholpen. Liefhebbers van de Amerikaanse sport kunnen dus weer lang zoet zijn met een management game. En aangezien het van de ontwikkelaar van het ijzersterke OOTPB komt, kunnen we wel verwachten dat Franchise Hockey Manager 2014 een pareltje wordt.

Totaal ververst

Of is dat te makkelijk gezegd? Ja en nee. Franchise Hockey Manager 2014 is – voor de betweters onder ons – al een hele lange tijd uit. Komen we dan te laat met de recensie? Nee. Franchise Hockey Manager 2014 heeft namelijk last van kinderziektes gehad.

De release van vorig jaar verliep niet vlekkeloos; het spel kreeg negatieve recensies, zat vol met fouten en daarom heeft ontwikkelaar OOTP Developments besloten om een grote patch (1.6) uit te brengen. En vraagt natuurlijk om een tweede kans. Nou, die krijgen ze.

Je eigen ijshockey team in Franchise Hockey Manager!

Hoe gaat het spel te werk? Net als OOTPB ben je de General Manager van een team. Daar krijg je de beschikking over zowat alles. De spelers, de financiën, de scouting, de training, de korte- en lange termijn plannen, ga zo maar door. Natuurlijk is het aan jou de taak om het meest perfecte team te smeden, ook om ervoor te zorgen dat je niet ontslagen wordt.

Het selecteren van spelers gaat vrij lastig. Het spel zit namelijk vol met statistieken en je zou bijna denken dat je door alle cijfers het spel niet meer ziet. De game oogt overzichtelijk, maar mist wel de enige handige shortcuts om snel naar een andere pagina te gaan. Een verbeterpuntje voor de volgende keer.

Maar om even terug te komen op die statistieken; die zijn verdomd handig. Speel je tegen een fysiek sterke tegenstander? Kies dan vooral de spelers uit die de meeste duels winnen en de meeste schoten blokken. Het is geen voetbal waar je beste elf spelers het verschil maken, maar hockey waar het hele team hét verschil maakt.

Jammer dat scouting nog niet heel geavanceerd is

Het tofste gedeelte van de meeste management games is toch wel het scouten van spelers. Dat je een speler scout en dat hij dan vier jaar later de ster van je team is. En dat is jouw verdienste. Dat geeft het ultieme fijne gevoel.

Het is alleen jammer dat deze niet uitgebreid uitgewerkt is. En dat is jammer. Je krijgt ook eens per drie maanden een verslag van welke spelers wel interessant zijn, maar intensiever dan dat kan niet. Of je moet het zelf doen, maar hey, daar heb je toch je scouts voor?

De wedstrijd lees je gewoon mee

Maar het allerbelangrijkste is toch wel de wedstrijd. Daar gaat het immers. Voor de mensen die van grafische porno houden, is het niet aangeraden om je verder te verdiepen in dit spel. Franchise Hockey Manager 2014 laat de wedstrijden niet in 3D zien, maar gewoon met tekst en een kaartje van het veld.

Een wedstrijd vergt veel energie van jezelf. Je kunt ervoor kiezen dat de strijd simuleert in een uur, of dat je er vijf minuten over wil doen. Al is dat niet heel erg aangeraden, want gaandeweg wil je ook door wisselen en anticiperen op onverwachte situaties.

Veel toffe competities

Een groot pluspunt van Franchise Hockey Manager 2014 is dat er erg veel competities zijn. Zo heb je natuurlijk de NHL uit de Verenigde Staten, maar ook de sterke Liiga uit Finland en de Swedish Hockey League uit Zweden. Tel daarbij ook nog de Canadese, Tsjechische, Engelse, Franse, Duitse en Russische bij op en je hebt een vrij grote database.

De ontwikkelaars richten zich dus niet alleen op de Amerikanen, en dat is goed om te zien. Wat wel erg tof voor onze Amerikaanse vrienden is is de aanwezigheid van de mogelijkheid om een historisch NHL seizoen te spelen. Tot aan 1947. Ben je dus helemaal geobsedeerd met ijshockey, dan is dit wel een game voor jou, inderdaad.

Pas op!

Je hoeft echter niet helemaal geobsedeerd te zijn met ijshockey, om dit spel leuk te vinden. Mensen die gewoon van management games houden kunnen hier ook gelukkig van worden. En ook sportliefhebbers. Wees echter gewaarschuwd: het spel is dus niet à la NHL 14 een grafisch spektakel. Pas daarvoor op.

OOTP Developments heeft een goede game afgeleverd, punt klaar. Hopelijk zien we in de volgende editie toch meer input in de layout van het spel, en het scouten van spelers. Pas dan kunnen we uitgaan van een fantastische game.