We gaan naar het hoogtepunt van de Tweede Wereldoorlog. Diep achter de vijandelijke linies in Warschau zit Robert Hawkings, een gefrustreerde oorlogscorrespondent die zich heeft aangesloten bij het verzet. Hij heeft de keuze om de oorlog op verschillende manieren te saboteren en dat mag jij als speler natuurlijk gaan doen.

Verschillende manieren van aanpak

In de aanpak die Robert Hawkings tot zijn beschikking heeft, ligt ook meteen de kracht van de game. Je hebt namelijk de keuze hoe je een missie voltooit. Je kunt de vijand al schietend benaderen als een soort John Wayne, de nazi's afleiden om zo onopgemerkt door te kunnen of de omgeving in je voordeel gebruiken.

Zo kun je bijvoorbeeld met steentjes gooien die de vijandelijke soldaten afleiden voor enige tijd. Op die manier kun je natuurlijk als een soort Tweede Wereldoorlogse Solid Snake door de game heen fietsen. Je kan ook de omgeving gebruiken. Dat wil zeggen, auto's die ergens staan aanduwen zodat de vijand verpletterd wordt of een kar met explosieven op een nazigebouw af laten denderen.

Enemy Front of Enemy faalt

Helaas klinkt dit alles veel interessanter dan dat het daadwerkelijk is. De manier waarop je speelt lijkt geen zak uit te maken in het eindresultaat van je missie. Je hebt een beginpunt en een einddoel en wat je daartussenin doet moet je lekker zelf weten. Als je acties in de game nou ook een ander resultaat opleverden, was dit veel vetter geweest.

De geluiden in de game zijn best leuk, maar niet echt heel bijzonder. Natuurlijk wordt er hier en daar iets opgeblazen met een flinke knal en klinken het schieten en de inslag van de kogels leuk, maar begin niet over de vijanden. Zij roepen natuurlijk alles in het Duits, wat logisch is. Als ze daarentegen steeds hetzelfde roepen als je ontdekt wordt, begint het Duitste taaltje je snel tegen te staan. Erg jammer, want hier slaat de ontwikkelaar de plank flink mis.

Datzelfde kun je eigenlijk roepen over de grafische kant van de game. Het spel oogt op zich best leuk, maar niet van deze tijd. De texturen zijn nog wel te doen, maar de bewegingen van de karakters zijn matigjes en dan heb je nog de framerate die bijzonder teleurstellend is. Enemy Front faalt op dit gebied behoorlijk en dat is nog niet alles.

Domme duitsers

De game kent behalve een teleurstellende grafische kant ook een behoorlijk falende kunstmatige intelligentie. Als je een nazi neerschiet, komt de rest op je afrennen. Loop jij vervolgens een hoekje om, wat best logisch is in een kogelregen, blijven ze daarop schieten. Er zal niemand achter je aan komen.

De domme A.I. valt pas echt op als je lijken achter laat. Je mag tegenwoordig wel verwachten dat de computergestuurde vijand bij het zien van een lijk alarm slaat. Vergeet het maar. Men stapt er gewoon zonder boe of bah overheen. Kei hard, die Duitsers van toen. Alle gekheid op een stokje; dit is gewoon jammer.

De actie -en daarmee de eigenlijk de complete game- weet ook totaal geen gevoel over te brengen. Als je geraakt wordt kleurt je scherm rood, maar dat is ook alles. Het gevoel komt niet over. Datzelfde geldt voor de vijand. Die blijft gewoon staan totdat hij dood is en dan valt hij om. Geen speciale animaties als je op een been of een arm schiet. Ze vallen gewoon om.

Niet altijd even goed resultaat

Als je dan gaat kijken naar bijvoorbeeld de schoten die je lost op bijvoorbeeld het hoofd van de tegenstander, is dit de ene keer een headshot en de andere keer gebeurt er vrolijk niets. Dit aspect is erg slecht ingeregeld bij de game.

Al ben je nog zo'n fanaat van de Tweede Wereldoorlog, dit soort dingen kunnen echt niet meer. Je zult dan ook erg snel gefrustreerd raken als je voor de zoveelste keer iemand door zijn kop knalt en hij daarop gewoon nog door rent of sterker nog, jou dood schiet.

Ook online ga je hier erg veel last van hebben. Ja, de game is online te spelen, maar het stelt niet veel voor. Als de game namelijk an sich al niet loopt door een vervelende framerate en daarbij ook nog eens niet alles wat je raak schiet blijkt te raken, is het al heel snel voorbij met de pret.

Zeker niet de moeite waard

Hoewel Enemy Front zich afspeelt in een setting die bij veel mensen in de smaak zal vallen, faalt de game op bijna alle andere fronten. Zo is de shooter grafisch niet echt super te noemen, er zitten talloze bugs in zoals verdwijnende vijanden en de A.I. is zo dom als het achtereind van een varken. Al met al kun je deze game beter niet aanschaffen en gewoon wachten op de volgende shooter.