Weet jij al hoe je een zombie-uitbraak gaat overleven? Ga je meteen je lokale supermarkt plunderen en op zoek naar een schuilkelder? Of heb je thuis een heel arsenaal aan zwaarden en bijlen verzameld om juist vol de aanval in te gaan? Een plan hebben voor het ergste is een verstandig idee. Het is alleen niet handig als je net op een verlaten eiland strandt wanneer de doden opstaan. Wat doe je dan?

Als je wilt weten hoe je in deze situatie moet overleven, dan moet je How to Survive spelen. In deze game spoel je namelijk hopeloos alleen aan op een eiland dat overspoeld is met zombies. Zie daar maar eens te overleven. Gelukkig zijn er ook enkele andere overlevenden aanwezig die jou maar al te graag helpen, mits jij iets voor hen doet natuurlijk.

Al binnen een uur heb je het kleine eilandje verkend en kun je met een bootje naar een ander eiland varen. Zo zijn er vier kleine eilandjes die je kunt verkennen in How to Survive. Je zet je leven op het spel om van deze eilandengroep te ontsnappen. Met een oud vliegtuig wil je het wagen om naar veiligheid te vliegen.

Een horde zombies te lijf gaan met een shotgun

How to Survive on an island

Veilig zijn is natuurlijk heel verstandig wanneer je door levende doden op je hielen gezeten wordt. Om op een goede manier te overleven moet je regels volgen. How to Survive maakt jou die regels duidelijk door middel van Kovac’s Rules. Een survivalhandboek om te overleven op een eiland vol zombies. Een meneer met een slecht Russisch accent legt aan jou uit hoe het zit.

How to Survive kent een overlevingsaspect zoals dat ook in De Sims aanwezig is. Als jouw karakter honger heeft, moet je iets eten en als hij moe is moet je een schuilplaats zoeken om te overnachten. Echt goed uitgewerkt kun je dit aspect niet noemen. Er is genoeg eten en drinken te vinden op het eiland om nooit in de problemen te komen. Slapen is alleen maar vervelend omdat je steeds moet backtracken om bij een schuilplaats te komen.

Een zombie vermoorden bij het kampvuur

Wapens maken in een overvol inventaris

Een ander belangrijk aspect in How to Survive is het zelf maken van wapens en andere voorwerpen. Door rotzooi te verzamelen kun je een paar indrukmakende dingen creëren. Heel realistisch is het niet, maar het is ontzettend handig als je van wat afval een shotgun of kettingzaag kunt maken. Een messcherpe boemerang is een van de beste wapens in de game en die krijg je niet als je het enkel bij de basis houdt.

Om die wapens in elkaar te zetten moet je alle voorwerpen verzamelen in je inventaris. Het is echter wel een probleem dat deze maar een beperkte grootte heeft. Na de tutorial zit je inventaris al bijna vol en er is geen manier om deze te vergroten. Je zult soms dus kostbare voorwerpen weg moeten gooien om plaats te maken voor iets nieuws. Niet echt verstandig als je aan het overleven bent en alle beetjes helpen om het tot een goed eind te brengen.

Deze inventaris is (als je op de tv speelt) permanent naast een minimap te zien op de GamePad van de Wii U. Je hebt dus continu een handig overzicht van wat je hebt en wat je nodig hebt. Je brengt veel tijd door in je inventaris om te ordenen dus het is heel handig dat je hiervoor niet steeds het menu omhoog hoeft te halen. Heeft de Wii U toch een streepje voor op de andere platformen.

Zelf wapens in elkaar zetten

Veel makkelijker dan het klinkt

Behalve een paar onhandige aspecten is overleven helemaal niet zo moeilijk. Sterker zelfs, het is vrij gemakkelijk. In natura is How to Survive een twinstick shooter, wat inhoudt dat je met de rechterstick een wapen kunt mikken. Als je een langeafstandswapen gebruikt moet je even blijven mikken tot je op een zombie scherpstelt om er snel korte metten mee te maken. Van een afstand kun je de meeste zombies al zonder problemen uitroeien.

Zombies zijn eigenlijk alleen gevaarlijk in groepen en in de game is dat ook het enige moment dat je moeite zult hebben met overleven. Een afstandswapen is dan geen goede keus omdat je geen tijd hebt om rustig te mikken. Keihard op de zombies inslaan is een optie, maar iedereen in de fik steken en rennen tot ze opgebrand zijn is de meest effectieve manier. De karakters kunnen trouwens maar voor een meter op tien rennen wat te belachelijk voor woorden is, dus geheel risicoloos is deze techniek niet.

Wanneer je genoeg zombies hebt onthoofd en missies hebt voltooid stijg je in level. How to Survive bevat namelijk ook nog een role-playing gedeelte. Bij ieder level mag je een nieuwe skill uitkiezen. Ga je voor meer schade van je wapens, wil je minder snel honger hebben of kies je voor de groene duimen om kruidensapjes te maken waarmee je weer extra perks kunt krijgen? De meeste skills hebben serieus nut dus het is een goed idee om deze niet te vergeten.

Skills indelen naast een vliegtuig

Nog meer teleurstelling

How to Survive bevat drie speelbare karakters die hun eigen kwaliteiten en skilltree hebben. In een onnodige co-opmodus kan een medespeler jou helpen om te overleven. Deze modus is onnodig omdat je in je eentje al geen moeite hebt om de game te doorlopen. Met twee personen wordt die taak al helemaal kinderspel.

Welk karakter je kiest maakt visueel weinig uit. Je bekijkt de game van schuin bovenaf dus veel details zie je over het hoofd. Sowieso ziet How to Survive er onder niveau uit. In 2013 kwam de eerste versie uit, maar dat had net zo goed 2009 kunnen zijn. Zelfs voor een downloadbare game zijn we beter gewend.

Laat te veel liggen

How to Survive valt dus behoorlijk tegen. Op een hele hoop aspecten doet het precies hetzelfde als Dead Island, alleen vanuit een ander gezichtspunt. Lenen bij zo een populaire game is echter niet genoeg om zelf ook enthousiast onthaald te worden. How to Survive laat te veel steekjes liggen en is dus verre van de ideale survivalgids die geadverteerd wordt.