Een nieuwe FIFA dus, speciaal voor het aankomende WK. Bij Brazilië denk je toch al snel aan zon en carnaval en dat is dan ook precies de uitstraling die 2014 FIFA World Cup Brazil heeft. Gelukkig maar, want door alle vrolijke kleuren en hippe menuutjes vergeet je bijna de essentiële vraag: hoe staat het ervoor met de bouw in Brazilië?

Koeien en stallen

Enfin, terug naar voetbal. En naar de stallen en koeien. He? Ja. Echt waar. Want hé, eerlijk is eerlijk: je ontkomt er niet aan om meteen een essentiële vraag te stellen: in hoeverre is hier sprake van een uitgemolken koe?

Ieder jaar verschijnt er een FIFA game, elk jaar wordt die beter, maar soms denk je wel: 'Betaal ik nou 60 euro voor die kleine aanpassing en had EA dat niet eerder kunnen verzinnen?'

Wat als je FIFA 14 al hebt

Losgezien daarvan is de FIFA-fan (en daar lopen er nogal wat van rond op deze wereld'bal') binnen een korte periode al flink wat centen kwijt: in september verscheen FIFA 14, de PlayStation 4 eigenaren moesten eind november hun footie upgraden naar een 'next-gen' versie, want een bal die nog meer glimt is bonus.

En nu dan de WK-editie. Om meteen een open deur in te trappen: ja, dit is te veel. Te veel onnodige kosten. Iedereen met een FIFA 14 exemplaar kan gerust World Cup Brazil laten liggen. Want je mist weinig.

Sfeertje!

Maar stiekem dus toch wel iets. En dat is sfeer mensen. Een WK zorgt voor spanning, sensatie en kippenvel. Of we er nu wel of niet meteen uitvliegen in de poule des doods, ergens heeft een mens - terecht - hoop.

Met 2014 FIFA World Cup Brazil word je eigenlijk nu al mentaal voorbereid op wat komen gaat in juni. Je wordt nu al lekker gemaakt met mooie voetbalwedstrijden. En dat is best cool.

Het speelt zo fijn

Er was eens een tijd dat die andere footie, PES, realistischer en beter was dan FIFA. Maar die tijd is allang niet meer. FIFA spant de laatste paar jaren, terecht, de kroon. Het is eigenlijk belachelijk hoe fijn 2014 FIFA World Cup Brazil speelt. Zo realistisch vooral.

Speel je bijvoorbeeld een potje co-op, met twee mensen in hetzelfde team (niet veel die dit zullen doen, maar toch!) dan moet je als de bliksem uitkijken dat je elkaar niet letterlijk voor de voeten loopt. Als je een bal passt, tja, dan kan die zomaar op de hakken van je buddy terechtkomen.

Net echt

Elkaar vooral niet in de weg lopen dus. Maar natuurlijk merk je de sublimiteit van de voetbalgame ook in de potjes die je alleen speelt. De controle die je als speler over de bal hebt is ongekend, zo soepel bestuurt FIFA.

Even een lobje hier, een pass daar, een voorzet geven, of gewoon keihard scoren. Het werkt allemaal vlekkeloos. Ook de A.I. is van hoge klasse. Het lijkt gewoon echt op voetbal. Zo makkelijk als je de bal verovert, zo makkelijk ben je 'm ook weer kwijt.

En een bal niet goed voorgeven of een te lang steekpass geven, betekent dat de bal gewoon ergens op het veld blijft liggen. Degene die er als eerste is, heeft 'm. Dat kan dus ook de tegenstander zijn.

Van alles te beleven

Zoals ook in FIFA 14 zijn de mogelijkheden qua modi oneindig, zo lijkt het wel. Een snelle wedstrijd opstarten behoort tot de opties, maar gewoon een toernooi spelen met je favoriete elftal in Oranje is natuurlijk het leukste.

Al mag je natuurlijk ook een heel ander land kiezen. Het is het WK, dus er zijn ziek veel landen om uit te kiezen. Voor ieder wat wils dus.

Skill games

Wat erg leuk is tussen de wedstrijden door, zijn de vaardigheidspelletjes. Kleine minigames in de laadtijd waardoor je je speler sterker maakt (of juist slechter als je een gigantische dombo bent met slecht balgevoel).

Die spelletjes zijn echt tof. Zo kun je gerichte schoten op het doel plaatsen of op diverse manieren passes proberen te verbeteren. Je moet dan bijvoorbeeld een bal passen en in bepaald doel schieten. Al gaat dit niet zo makkelijk omdat er ondertussen nagemaakte spelers over het veld bewegen. Zodra je die raakt, krijg je puntenaftrek.

Ook zijn er oefeningetjes om te dribbelen. Er is van alles en de skill games zijn dan ook echt tof. Je zou bijna vergeten dat je daarna gewoon op start moet drukken om een echte wedstrijd op te beginnen. Probeer dan trouwens maar zo snel mogelijk te scoren met het Nederlands elftal. Want een Van Gaal die uit zijn dak gaat is toch wel een geniaal momentje. Al heb je dit na tien keer ook wel weer gezien.

Puntjes van kritiek

Maar de aankleding is leuk. Voor de wedstrijd zie je bijvoorbeeld supporters die naar een groot scherm de wedstrijd aanschouwen. Alles bedoeld om maar in te spelen op dat WK-gevoel en dat lukt. De show om de wedstrijden heen leeft. Het enige jammerlijke is dat sommige spelers qua animatie toch wel wat beter hadden gekund.

Je herkent ze wel hoor, stuk voor stuk. Maar Robben mist toch wel wat van zijn kinderlijke uitstraling, om maar een dwarsstraat te noemen. En zo zijn er nog wat spelers waarvan je denkt: 'nah, net niet'. Een beeld bij Madame Tussauds ziet er beter uit. En om nog een ander kritiek puntje te geven: te veel scheidsrechters fluiten te laat af bij buitenspel.

Kont schoppen

Maar al met al is de game goed, zonder fouten. Naast het spelen van de wereldbeker, kun je ook nog als captain je team aanvoeren naar een overwinning, zeker doen als je nog wat achievements of trophies wilt harken. En ook online kan er flink wat kont geschopt worden.

En natuurlijk kunnen de historische wedstrijden niet ontbreken. Die optie zat er jaren terug al voor het eerst in, maar het blijft een machtig mooi extraatje. Dat je in de tachtigste minuut begint met een 2-2 stand en binnen tien minuten dat ene belangrijke doelpunt moet maken. Doe het maar eens. Maar als het dan lukt: kippenvel all over!

Niet nodig, maar wel leuk!

2014 FIFA World Cup Brazil biedt meer dan genoeg content om je een paar maanden mee te vermaken. Mensen die FIFA 14 hebben doen er niet verstandig aan nog eens 60 euro neer te leggen voor een game die na het WK toch niet meer hot is. En eigenlijk zou je die uitmelkerij ook niet eens moeten willen steunen. Aan de andere kant: het is wel weer een verdomd lekkere voetbalgame, met een mooi sfeertje. Dus mocht je nou FIFA 14 niet hebben, twijfel dan vooral niet!