Toen Awesomenauts in 2012 verscheen, was het een game als geen ander. De Nederlandse ontwikkelaar Ronimo Games pakte de typische MOBA-gameplay, zoals we dat kennen van titels als League of Legends en DOTA, en stopte het in een blender samen met haar liefde voor de jaren tachtig cartoons. Het resultaat was een cartooneske, 2D-sidescrolling insteek op het genre, die een stuk toegankelijker was dan zijn grote broers en zussen.

Door de kleurrijke personages, simpel ingedeelde speelvelden en de mogelijkheid om met twee vrienden op de bank in co-op te spelen, kon iedereen op zijn gemak kennis maken met hetzelfde genre dat anders zo goed is in het afschrikken van nieuwe spelers. De vraag is of het plezier er na al die tijd nog steeds vanaf straalt op de PlayStation 4 met Awesomenauts Assemble.

Awesomenauts Assemble Review

Awesomenauts Assemble biedt veel ruimte voor strategie

Voordat we dieper ingaan op de extra’s in deze nieuwe release, zullen we even bij het begin beginnen. Awesomenauts is een game die zes spelers onderverdeelt in twee teams en deze tegenover elkaar zet in een grote arena, met als doel het verwoesten van de basis van de tegenstander. Vanaf hier is het je typische MOBA-titel, met een oneindige stroom aan robots die uit beide basissen wordt voortgestuwd en een grote lading turrets die de weg versperren. Normaal gesproken vergt het uren en uren aan oefening om een pro te worden in dit speltype, maar bij Awesomenauts gaat dit veel sneller.

Het heeft immers de complete look and feel, van springen tot vechten, van je gemiddelde 2D-sidescroller en is daardoor een stuk makkelijker om op te pakken. Het is in principe dus een heel simpel concept, maar het is verbazingwekkend hoeveel diepgang hier toch nog in zit. Zo is er bijvoorbeeld enorm veel ruimte voor strategie. Met meerdere paden naar iedere basis is het zaak dat ieder team zijn aandacht goed verdeelt over deze paden.

Je wilt immers niet dat de tegenstanders op een slinkse manier ergens weten door te breken. Je zult slim moeten spelen en de omgeving kan hier ook een aardig handje bij helpen. De speelvelden zitten vol met allerlei geheime gangen, schuilplekken en valstrikken die je kunt gebruiken om nét dat streepje voor te krijgen in een gevecht.

Awesomenauts Assemble Review

Helaas veel van hetzelfde uit zijn voorganger

Wat hier ook heel goed op aansluit is de mate waarin je de vaardigheden van jouw gekozen karakter verder kunt uitbouwen. Tijdens het spelen verdien je punten die je in jouw basis kunt besteden aan het kopen of verbeteren van vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan snelheid, kracht of health. Het is maar net wat jij fijn vindt om mee te werken.

Het mag dus wel duidelijk zijn dat de gameplay van Awesomenauts staat als een huis, maar als we heel eerlijk zijn is het eigenlijk gewoon dezelfde game als twee jaar geleden. Er is geen visuele update aanwezig, en mocht dit wel het geval zijn dan is dit minuscuul. Ook is de balans tussen alle personages ook nog niet optimaal.

Matchmaking werkt deze keer wél wat beter. Je vindt sneller een spel om aan mee te doen en het lijkt alsof het niveau van de spelers in de twee teams ook wat dichter op elkaar ligt.

Awesomenauts Assemble Review

Veel nieuwe en leuke content

Maar ja, de grootste reden om Awesomenauts nu nog in huis te halen als je de vorige versie ook al had gespeeld, is natuurlijk de extra content. Extra's in de vorm van personages en een speelveld. In onze recensie van destijds is terug te lezen dat het gebrek aan een content een grote misser was. Met slechts zes karakters en drie speelvelden was het niet de meest uitgebreide titel binnen het genre.

Het aantal karakters is inmiddels meer dan verdubbeld en er is een nieuw speelveld bijgekomen dat de nadruk legt op stealth. Het is dan wel weer jammer dat we direct op de release al nieuwe betaalbare DLC zien in de vorm van skins. Je zou verwachten dat er een allesomvattende bundel wordt afgeleverd met Assemble, maar voor de extra content kun je alsnog 2,49 euro neerleggen.

Dezelfde game met nieuwe content

Je zult zelf waarschijnlijk de conclusie al getrokken hebben, dat je Awesomenauts Assemble niet in huis hoeft te halen als je de vorige versie al in je bezit hebt. Het is heel tof dat er eindelijk een redelijke line-up aan personages beschikbaar is en een extra speelveld is ook nooit verkeerd, maar daaronder blijft het dezelfde game met de grootste verbetering in het matchmaking.

Als nieuwkomer is er echter geen beter moment om in te stappen dan nu. Voor een kleine tien euro krijg je namelijk een unieke multiplayer-ervaring op de PlayStation 4.