Nog steeds is Just Dance 4 aanzienlijk beter verkocht dan Just Dance 2014, maar dat kan ermee te maken hebben dat gamers toch niet helemaal zien wat het verschil is. Niet gek, want het is sowieso lastig om in deze dansgameserie te zien wat de verschillen nu precies zijn. Toch is er hier wel een duidelijk nieuw ding te doen en dat is online tegen anderen dansen.

Waar je in Dance Central kunt zien wat de score van je Xbox Live-vrienden is, kun je met Just Dance 2014 een stapje verder gaan. In de modus World Dance Floor kun je dansen tegen andere mensen van over de hele wereld. Het is niet zo dat je zelf een nummer kiest. Om het allemaal eerlijk te houden, heeft Ubisoft een soort non-stop playlist gemaakt. Terwijl je allebei danst, zie je de andere persoon niet, maar je kunt wel zien hoe snel zijn of haar score omhoog gaat.

Just Dance 2014

Wel scoren, niet gluren

Hoewel de game verder weinig nieuws onder de zon is, is deze modus een hele welkome afwisseling. Het is tof om te dansen met de wetenschap dat een of andere Spanjaard tijdens de siësta tegen jou staat te dansen. Ook houdt het de game natuurlijk interessant voor mensen die in hun uppie spelen.Steeds weer dezelfde nummers dansen en je eigen scores verbeteren is best leuk, maar het is natuurlijk veel uitdagender met andere dansers de strijd aan te gaan.

Een pluspunt is er in ieder geval dat ze zien niet hoe je beweegt, dus als je zo houterig danst als Pinokkio dan hoef je niet te vrezen dat er ergens in Madrid om gelachen wordt.

Alle punten die worden behaald in die World Dance Floor worden opgeteld en zorgen ervoor dat er soms nieuwe nummers en choreo’s worden toegevoegd aan die modus. Zo ben je dus niet alleen tegen elkaar aan het strijden door je kont eraf te dansen, maar werk je tegelijkertijd naar iets toe met zijn allen. Ubisoft houdt je in de game op een leuke manier up-to-date van wat er zoal in de community speelt en dat is tof want zo voel je je minder alleen. Maar natuurlijk is Just Dance 2014 niet puur een game om in je eentje te spelen. Het is nog steeds een spel dat razend populair is op feestjes.

Just Dance 2014 Rainbow

Van vier tot zes

Als de Xbox One straks uit is, dan kun je met zes mensen tegelijk dansen (en geregistreerd worden). De overige consoles, dus ook de Wii U waarop hij voor deze review gespeeld is, kunnen vier dansers aan. Via PlayStation 3 werkt hij met Move en Xbox 360 doet het met Kinect, maar Wii U maakt vooral gebruik van de Remote. Dat betekent dat alleen de arm waarmee je de Remote vasthoudt, wordt geregistreerd. Toch is het wel verstandig om de bewegingen helemaal te doen met al je ledematen, want dat is toch een stuk leuker.

Just Dance 2014 heeft namelijk hele toffe choreo’s op hele nieuwe muziek, maar ook op wat oudere nummers en wat gekke exemplaren van bijvoorbeeld een film als Aladdin. Hiphop van Chris Brown, grappige popnummertjes van Lady Gaga; Ubisoft weet altijd weer een toffe playlist samen te stellen met sterren die je elke week in de Top 40 voorbij hoort komen. De choreografieën zijn op hun beurt zo leuk om uit te voeren dat je er zelfs in je eentje veel lol aan hebt. En veel lol betekent dat je het graag veel speelt, dus op zich is Just Dance 2014 wel verslavend.

Just Dance 2014 Psy

Waar is de to-do-list?

Er is echter één element waarvan we hadden gehoopt dat die nog in de franchise zou blijven. In Just Dance 4 kon je een soort mini-achievements binnenin de game halen, een soort checklist per nummer. Denk dan aan de gouden moves allemaal voltooien of een bepaalde zin uit het nummer helemaal goed meedansen met je fluoriserende dansleraar op het scherm. Het is zo makkelijk om te zien of je een nummer al hebt voltooid en wat je nog precies moet behalen. Helaas helaas, dat zit er nu niet meer in. Erg spijtig, want het was een hele verbetering aan de franchise die er niet uit gesloopt had mogen worden.

Een ander nadeel aan Just Dance 2014 is dat nog steeds niet echt duidelijk is waar een score precies op gebaseerd is. Op een feestje maakt het natuurlijk niet uit of die ene armbeweging nu ‘OK’ of ‘PERFECT’ is, maar als je in je eentje speelt voor de punten, dan wil je toch duidelijk weten wat je verkeerd doet.

Het is zonde om een choreografie niet meester te zijn, maar het is nog meer zonde als je er niet je vinger op kunt leggen wat er dan niet goed gaat. Het is een probleem waar deze franchise al jaren mee te kampen heeft, maar waar Ubisoft helaas weinig aan doet. Hieraan merk je dat het vooral een feestgame is en geen serieuze dansgame en dat is jammer. Het zou makkelijk allebei kunnen zijn. De choreografieën zijn van een hoog niveau, dus waarom niet?

Just Dance 2014 < > Just Dance 4

Uiteindelijk is Just Dance 2014 niet veel beter dan Just Dance 4. Hij is minder tof, omdat die checklists met moves om te halen er niet inzitten, maar door die World Dance Floor is hij juist weer heel aantrekkelijk. Hij bevalt goed en zal het waarschijnlijk net als eerdere delen fantastisch doen op feestjes, maar hopelijk weet Ubisoft voor Just Dance 2015 of wellicht een spin-off ervan met wat betere registratie van zowel bewegingen tijdens het dansen als gedane bewegingen per nummer op de proppen te komen.