NBA 2K14 (PlayStation 4) Review

LET OP: Dit is de recensie voor de next-gen versie van NBA 2K14, waarin wij naar de versie voor de volgende generatie consoles kijken. Voor de uitgebreide recensie van NBA 2K14 voor de huidige consoles, verwijzen wij je graag naar deze review.

Wie het stuk van redacteur Maikel had gelezen, heeft kunnen zien dat NBA 2K14 op de Xbox 360 een dijk van een basketbalgame was. Kanttekening was dat de sportgame weinig nieuwe dingen doet en dat het een zekere ‘wowfactor’ mist. Die 'wowfactor' is gelukkig wél aanwezig op de versie die wij op de PlayStation 4 speelden. Met NBA 2K14 zet de ontwikkelaar op de nieuwe consoles vol in op emotie. Dankzij een enerverend oog voor detail kwamen de basketballers niet eerder zo tot leven. Van de fronsende wenkbrauwen van Kobe Bean Bryant, tot het druppelende zweet van sterspeler LeBron James: alles ademt hier next-gen. 

De atmosfeer, waarmee de franchise altijd hoge ogen heeft gegooid, is - voor zover dat nog kon - nog een tikkie beter geworden. FIFA gaat ook een beetje deze kant op, maar kijkend naar NBA hebben de makers bij EA Sports nog veel van hun concullega’s te leren. Toeschouwers springen op als je een actie opzet, joelen naarmate de spanning stijgt en gebaren naar waar spelers vrijstaan. De sfeer in het stadion geeft je als speler een enorme adrenalinestoot, die we elders in een sportgame nog niet eerder hebben meegemaakt. Dit zagen wel al op de Xbox 360, maar de PS4-versie doet daar, door de onovertroffen visuals, nog een schepje bovenop. 

NBA 2K14 op de PlayStation 4

Tussenfilmpjes op PS4

Niet alleen het publiek, ook de spelers in het veld hebben in letterlijke en figuurlijke zin een stem gekregen. Wanneer jij onverhoopt een fout maakt, zie je ze soms helemaal wild op je worden met intimiderende gebaren, harde kreten en boze expressies op hun gezichten. Andersom reageren ze blij en verrukt als jij van een flinke afstand een geweldige driepunter scoort of als de wedstrijd voorbij is en je met de beker naar huis kan. Op deze manier beleef jij als speler de wedstrijden op de PlayStation 4 stukken intenser en dat draagt natuurlijk bij aan hoe je NBA 2K14 ervaart. 

Daarnaast zijn enkele modi op de PS4 wat uitgebreider geworden. De My Career-modus kent bijvoorbeeld nu tussenfilmpjes, die je eigen speler in actie laat zien en die showen hoe jij jezelf in de schijnwerpers speelt. Als we ze op filmniveau moesten beoordelen, zouden ze door een grote hoeveelheid aan cliche’s en slappe dialogen geen voldoende scoren, maar eerlijk is eerlijk: ze zijn wel leuk om naar te kijken. Mannen die discussiëren wie van hen het coolste is en managers die zeggen dat je hard zult moeten werken voor je centen, dat soort dingen. Dat er ook filmpjes bijzitten die zonder voice-acting of lipsynch zijn gedaan, is dan weer jammer. 

NBA 2K14 op de PlayStation 4

Hoewel 2K dus beweert dat ze twee verschillende titels gemaakt heeft, is dat aan de gameplay niet te zien. Want hoe mooier en beter de versie op de PS4 er ook uitziet, het speelt nagenoeg hetzelfde als de door ons gerecenseerde Xbox 360-versie. Het zit hem, net als bij FIFA 14, vooral bij de kleine dingen. Animaties en dus het spelverloop lopen net wat vloeiender en spelers reageren, vooral bij het verdedigen, net wat realistischer bij bepaalde spelsituaties. Basketballers maken ook meer gebruik van hun expertise en dat zorgt weer voor meer levensechte wedstrijden.

Geen nieuwe game, wel grote stap vooruit

Het statement dat NBA 2K14 een opzichzelfstaande titel op de next-gen aflevert is gratuit, maar dat neemt niet weg dat de versie op de PlayStation 4 wel degelijk een aangename verbetering is ten opzichte van vorige generatie game. Het spel is doordrenkt met subtiele details en ook de manier waarop je de wedstrijden ervaart, en beleeft, is door de enorme ambiance van een veel groter niveau. De animaties werken daarnaast door in de gameplay en dat maakt NBA 2K14 net een betere sportgame dan die van een paar maanden terug. De beste basketbalgame ooit en één van de beste PS4-launchtitels is hier.