De originele Wii Sports bestaat uit een verzameling van vijf sporten: tennis, bowlen, honkbal, golf en boksen. In Wii Sports Club kunnen we deze sporten opnieuw uitvoeren in een mooier jasje. Alhoewel, tijdens de lancering van de game zijn enkel tennis en bowlen beschikbaar. De andere sporten zullen op nog onbekende data toegevoegd worden aan het pakket. Je hoeft niet bang te zijn dat je nu maar een halve game in huis haalt, want je kunt Wii Sports Club gewoon gratis downloaden.

Eén dag uitproberen

Na het downloaden en installeren kun je lid worden van een club gebaseerd op locaties in de wereld, zoals Zuid-, West-, Noord- of Oost-Nederland. Sta je eenmaal bij een club ingeschreven dan kun je Wii Sports Club 24 uur lang gratis uitproberen. Op dit moment betekent dat dus dat je een hele dag lang kunt tennissen en bowlen. Na die 24 uur kun je een dagpas kopen voor 3 euro zodat je nog een keer 24 uur alles kunt spelen. Je kunt ook voor 10 euro een licentie kopen voor één sport zodat je deze voor altijd kunt beoefenen.

Zwiepen op de tennisbaan

Wij besloten om als eerste een virtueel tennisracket beet te pakken. In het echt sta je dan met een Wii Remote in je handen. De GamePad kun je aan de kant leggen, want die zul je niet nodig hebben. De gameplay bij het tennissen is hetzelfde gebleven als in het origineel. Een beetje zwiepen met de controller om een tennisbal op de juiste plek te krijgen. Dankzij Motion Plus werkt het allemaal net iets soepeler dan op de Wii, al moet je de controller nog steeds regelmatig kalibreren. Offline kun je partijen spelen tot één, drie of vijf wedstrijden. Of je nu veel of weinig tijd hebt, een potje tennis is zo gespeeld.

Eenmaal voorbereid kun je dan aan de slag met de nieuwste toevoeging die Wii Sports Club biedt: een online multiplayer. Nintendo gaat eindelijk met de tijd mee en laat gamers online tegen elkaar spelen. Na een erg korte laadtijd sta je op het veld om te zien wie de beste tennisser is. In al onze potjes hebben we slechts één keer last gehad van een beetje lag, voor de rest liep alles ontzettend soepel. Voor een bedrijf dat normaal niet veel doet met een online multiplayer is dat zeker een compliment waard.

Gezellig avondje bowlen

Bowlen is de tweede sport die nu beschikbaar is. Ook hier is de gameplay niet aangepast, dus je GamePad kun je weer laten liggen. Je kunt een normaal potje bowlen waarin je tien beurten krijgt om een zo hoog mogelijke score neer te zetten. Verder is het mogelijk om te bowlen met honderd kegels op de baan of om obstakels heen. Hetzelfde aanbod als in het origineel dus. Het leukste is om dit met wat vrienden te doen als je genoeg controllers hebt. Gelukkig is het bowlen ook online te spelen. Voor je het weet zit je met drie vreemde personen gezellig kegels omver te gooien. Het werkt perfect. Net als met het tennissen heeft Nintendo met het bowlen de zaakjes prima op orde wat betreft de online multiplayer.

Wanneer je tegen anderen aan het spelen bent, kun je snel voorgeprogrammeerde berichtjes sturen naar je medespelers. Denk hierbij aan ‘Netjes!’, ‘Hoera!’ of als het minder gaat ‘Jammer!’. Deze optie wordt ook echt gebruikt door je medespelers en doordat je steeds feedback krijgt, lijkt het des te meer op een echt avondje uit. De berichten bevatten allemaal nette context, dus het blijft ook gezellig. Je woede nadat je wordt ingemaakt zul je dus op een andere manier kwijt zien te raken. Ben je klaar met bowlen (of tennissen), dan krijg je punten aan je account toegevoegd en zo zul je in niveau kunnen stijgen. Kun jij jouw club naar de top van de ranglijsten spelen?

De multiplayer doet het ‘em

Eigenlijk heeft Nintendo beter werk afgeleverd dan we verwacht hadden. Wii Sports is niet echt de meest spectaculaire titel en je zou een HD-remake dan ook niet snel verwachten. Nintendo heeft echter een systeem gevonden waarmee het toch goed uit de verf komt. Voor een paar euro kun je al aan de slag. Maar waarom zou je Wii Sports Club kopen als je tot de 82 miljoen mensen hoort die het origineel al gekocht heeft? De toevoeging van een online multiplayer is het antwoord. Online werkt alles perfect en zo heb je altijd iemand die met je wilt spelen.